عنوان کتاب : نقش زنان در حماسه عاشور
نویسنده: محمد صادق مزینانی
ناشر: موسسه بوستان کتاب
شماره دیویی: ن 512 م 9534 / 297
کتاب، جایگاه و نقش ویژه زنان در واقعه عظیم عاشورا را اززوایای مختلف بررسی میکند.
این نوشتار با یک مقدمه آغاز و با شش بخش ادامه پیدا میکند. در بخش نخست، از حماسهها و نقشآفرینی زنانی که پیش از حماسه عاشورا به نهضت حسینی یاری رساندهاند، سخن میرود.
در بخش دوم، از زنان غیرهاشمی سخن گفته میشود؛ زنانی که در کربلا حضور داشتهاند و با تشویق همسران یا فرزندان یا حضور مستقیم در مبارزه با دشمنان به نهضت امام حسین(ع) یاری رساندهاند.
در بخش سوم نیز از حماسه آفرینی و نقش عمومی زنان هاشمی و وابستگان آنها و تحریفزدایی از نهضت عاشورا بحث میشود. در بخش چهارم از نقش خاص زنان هاشمی در سه فصل بحث شده است.
در بخش پنجم نیز به واکنش دو گروه از زنان در دو فصل اشاره میشود، به این صورت که در فصل نخست از این بخش، نویسنده به بیان زندگانی و رشادتهای زنانی میپردازد که همسران آنها جزو لشکر یزید و ابنزیاد بودند، ولی این زنان یا حسینی بودند یا دستکم به امام حسین(ع) عاطفه و احساسات نشان دادند و در فصل دوم به زنانی که با مرثیهسرایی و برپایی مجالس سوگواری به نهضت حسینی یاری رساندند.
نویسنده این اثر پیش از این، تحقیقی درباره «نقش زبان حال در بازگویی رویداد عاشورا در قالبهای هنری» انجام داده است. از آنجا که بخش درخور توجهی از آن تحقیق مربوط به زنان عاشورایی میشود، قسمت پایانی و بخش ششم کتاب را به آن اختصاص داده است. این کار سبب میشود که با بسیاری از خرافات و تحریفهایی که به عنوان زبان حال به اهلبیت(علیهمالسلام) نسبت داده میشود، آشنا شویم.