دانشنامه دانش گستر
۱۳۹۴-۰۹-۱۵
دانشنامه دانش‌گستر/ زیر نظر: علی رامین، کامران فانی، محمدعلی سادات.- تهران: موسسه دانش‌گستر روز، ‎ ۱۳۸۹.

شماره رده بندی: 1389 255 د 039م

معرفی کتاب دانشنامه دانش گستر

موسسه علمی – فرهنگی دانش گستر به سال 1381 ه.ش به همت آقای حسینعلی سودآور، از نوادگان شادروان حاج حسین‏آقا ملک، بنیانگذار و واقف کتابخانه و موزه ملک، تاسیس شد.

کار دانشنامه حاضر با همکاری متخصصینی از رشته‏های مختلف و استفاده از صدها مولف، مترجم و ویراستار آغاز گردید و بر عکس دایره المعارف‏های دیگر در کشور ما، که معمولا تدوین آن‏ها ده‏ها سال به درازا می‏انجامد و جلدهای آن به تدریج در دسترس استفاده کنندگان قرار می‏گیرد، دانشنامه حاضر در طول هشت سال به طور کامل تدوین شد و متن کامل آن یک‏جا در 18 جلد عرضه گردیده تا استفاده کنندگان بتوانند از همان ابتدا همه دانشنامه را در اختیار داشته باشند.

حدود 60درصد از حجم دانشنامه ترجمه از منابع معتبر خارجی و 40 درصد باقی مانده که حوزه‏های ایران و اسلام را در بر می‏گیرد، توسط مولفین داخلی تالیف گردید.

در ابتدای کتاب اسامی مولفان، مترجمان، ویراستاران قریب به 280 نفر را ذکر کرده است که اسامی افرادی از جمله: بهاءالدین خرمشاهی، محمدعلی سادات، عیسی ولایی، محسن مدیر شانه‏چی، نورالله مردای، عبدالحسین آذرنگ و ..... ذکر شده است.

دانشنامه دانش گستر دانشنامه‏ای است عمومی و جهانی که در آن اطلاعات اصلی، مهم و روزآمد در همه رشته‏های دانش بشری در سراسر جهان به ترتیب الفبایی گردآوری شده و در مقابل اکثر کلمه‏ها، واژه انگلیسی آن آورده شده و در پایان جلد آخر (18) نمایه مدخل‏های انگلیسی – فارسی به ترتیب حروف الفبای انگلیسی آورده شده است.

این دانشنامه مجموعا شامل 000/59 مقاله است که 40 درصد آن یعنی 000/23 مقاله مربوط به ایران و جهان اسلام و 60 درصد یعنی 000/36 مقاله مربوط به مناطق و فرهنگ‏های دیگر جهان است. علاوه برآن بیش از 000/8 مدخل ارجاعی دارد.

مقالات مربوط به ایران و اسلام تماما تالیفی است و به همت نویسندگان ایرانی نوشته شده و در این حوزه هیچ مقاله‏ای ترجمه نشده است.

مقالات دانشنامه به سه گروه کوتاه، متوسط و بلند تقسیم شده‏اند. حجم یا طول آن‏ها عبارت اند از:

کوتاه: 50 – 200 کلمه

متوسط: 200 – 500 کلمه

بلند: 500 – 1000 کلمه

اکثر مقالات دانشنامه را مقالات کوتاه و متوسط تشکیل می‏دهند.

مدخل‏های دانشنامه به ترتیب الفبایی تنظیم شده‏اند. در این ترتیب الفبایی قواعدی مراعات شده که به اهم آن‏ها اشاره می شود:

· در این نظام الفبایی از روش حرف به حرف استفاده شده نه کلمه به کلمه.

· حرف « آ » قبل از الف « ا » آمده و این دو حرف با هم آمیخته نشده‏اند.

· نام ائمه اطهار (ع) زیر مدخل امام و به ترتیب امامت آورده شده، نه به ترتیب الفبایی نام آنان.

· و..............

دانشنامه دانش‌گستر، دانشنامه‏ای مصور است و در آن بیش از 000/20 عکس، نقشه، جدول و نمودار آمده است که زیبایی خاصی به کتاب بخشیده است همچنین نقشه‏های کتاب علاوه بر نقشه جغرافیایی کشورها و قاره‏ها، شامل نقشه قلمرو سلسله‏ها و نقشه برخی جنگ‏ها و نبردها هم می‏شود.
شرح حال مشاهیر جهان یکی از مهم‏ترین و پرمدخل‏ترین بخش‏های این دانشنامه است که حدود 000/20 مقاله می‏شود که البته بخش عمده‎ای از آن به ایرانیان و کسانی که به نحوی با ایران مربوط بوده‏اند، اختصاص دارد. در دانشنامه‏ها و دایره‏المعارف‏هایی که در ایران منتشر شده رسم بر این بوده که شرط احتیاط را رعایت کنند و از آوردن زندگینامه زندگان خودداری ورزند و صرفا به ذکر درگذشتگان بپردازند. شاید اولین بار است که در ایران دایره‏المعارفی به خود جرات داده از این قاعده عدول کند و زندگینامه افراد معاصر زنده ایرانی را هم بیاورد و این افراد در جامعه ما مطرح‏اند و بسیاری خواهان آگاهی از کارنامه فکری، فرهنگی و اجتماعی آنان هستند.

افزودن دیدگاه جدید:

متن ساده

HTML محدود

Image CAPTCHA
کاراکترهای نمایش داده شده در تصویر را وارد کنید