عنوان کتاب: حقوق اجتماعی
۱۳۹۴-۰۹-۰۹
عنوان کتاب: حقوق اجتماعی

پدیدآوران: محمد یثربی

مشخصات نشر: قم: علامه بهبهانی، ‎۱۳۹۰.

الف / ی ن / ر 845 ع 297/218

معرفی کتاب:



کتاب حقوق اجتماعی، شرح و تبیین حق همسایه، حق دوست، حق همنشین، حق هم‌کیش، حق بدی کننده، حق شادکننده، حق مشورت‌خواه، حق پندخواه، حق پنددهنده و حق طرفین دعوا از رساله حقوق امام سجاد علیه السلام است که به صورت جداگانه و با ویرایش جدید به چاپ رسیده است.

ارتباط و داد و ستد با دیگران از ضروریات زندگی می باشد و انسان های اولیه نیز ناگزیر از این ارتباط بودند و نمی توانستند به تنهایی نیازهای خود را برآورده کنند. مکتب اهل بیت علیهم السلام برای سامان دهی روابط اجتماعی و ساختن جامعه ای اخلاقی که معیارها و ضوابط الهی بر آن حاکم باشد توصیه های ویژه ای در خصوص رفتار و سلوک با دوستان و همسایگان دارد. یکی از ارزشمند ترین این دستور العمل ها رساله حقوق امام سجاد علیه السلام است. امام سجاد علیه السلام در فرازهایی از رساله حقوق به تبیین حق همسایه، حق دوست، حق همنشین، حق همکیش، حق بدی کننده، حق شاد کننده، حق مشورت خواه، حق پندخواه، حق پند دهنده و حق طرفین دعوا پرداخته اند که در این نوشتار با محور قرار دادن فرمایشات امام سجاد علیه السلام به آن پرداخته شده است.

در بخشی از مطالب جلد سوم این کتاب می خوانید: «یکی دیگر از شرایط مشاور خوب، دینداری و احتیاط مشاور در امور می باشد. متدین و خدا ترس کسی است که در زندگی دارای مبنا و اصل است. در اصطلاح ادبیات امروز، اصول گرا است. این افراد معمولا به خود اجازه تخطی از چهار چوب مقررات شرع را نمی دهند و کسی که با آن ها مشورت می کند، می تواند به ایشان اعتماد کند؛ نه برگرفته از امیال و هواهای نفسانی. بنابراین، در اوصاف مشاور خوب کلمه (حرّ) در کنار (متدین) آمده است؛ یعنی انسان آزاده باشد. نه این که اسیر و برده دیگران باشد. کسی که در اسارت دیگری یا در اسارت هوا و هوس و امیال نفسانی خود است، نمی تواند آزاد بیندیشد. شرط دیگر تدین است. تدین باعث می شود تا انسان آزاده و رها شده از قیود دیگر باشد و تنها بندگی خداوند را به جای آورد.

حضرت امیر المؤمنین علیه السلام می فرمایند: شاور فی امورک الذین یخشون الله ترشد
در امور خود با کسانی مشورت کن که از خدا می ترسند تا در راه رشد و سداد قدم گذاری.

نکته دیگری که در کلام حضرت امام صادق علیه السلام آمده است: (صدیقا مؤاخیا) یعنی صمیمیت دوست باید در حد اخوت و برادری باشد و منافع و مضار مشورت گیرنده را منافع و مضار خود بداند. حضرت امیر المؤمنین علیه السلام نیز می فرمایند: مشاورة الحازم المشفق ظفر

مشورت با انسان اهل احتیاط و دلسوز، موجب ظفر و پیروزی است.»

تدوین متن : گردش کتاب بانوان- خادم
برچسب‌ها:
افزودن دیدگاه جدید:

متن ساده

HTML محدود

Image CAPTCHA
کاراکترهای نمایش داده شده در تصویر را وارد کنید