مرجع شناسی اسلامی
۱۳۹۴-۰۹-۱۵
شماره دیویی :


م ‎ ۲۹۷ ‎ / ۰۱۶ م‏ ‎۸۴۲‎م‏




مرجع شناسی اسلامی (معرفی مهم ترین مراجع چاپی و الکترونیک)/تالیف افشین موسوی چلک؛ ویراستار اسدالله آزاد ؛ویراستار ادبی رزیتا بهزادی .-تهران:کتابدار ،1385.


معرفی کتاب:

دایره المعارف ، اسم مرکب عربی است و آن را کتابی مشتمل بر مجموعه ای از معارف بشری ، فرهنگ و علوم تعریف کرده اند به عبارت دیگر دایره المعارف برگزیده ای از اطلاعات و آگاهی های دقیق، موثق و روزآمد در همه رشته های معارف بشری یا رشته ای خاص است که بر پایه دانش و رشته های مختلف گردآوری شده و سپس بر حسب نظامی خاص (بیشتر الفبایی یا موضوعی ) مرتب شده است.

دایره المعارف نویسی در جهان اسلام از قرن سوم هجری آغاز شد؛ در جهان اسلام نیز همچون یونان ، فلاسفه بر همه علوم احاطه داشتند و از این روی آثار بسیاری از آنان ، مجموعه و دایره ای از دانش های عصرشان بود. دایره المعارف های متقدم اسلامی ، بیشتر موضوعی و غیر الفبایی بوده و به زبان علمی حوزه تمدن اسلامی در آن روزگار (عربی ) تالیف شده اند و در عنوان آنها نیز کلمه دایره المعارف وجود ندارد.

لازم به ذکر است که مهم ترین دایره المعارف های اسلامی فارسی ، از جمله دره التاج قطب الدین شیرازی و نفایس الفنون محمد بن محمود آملی نیز در اواخر قرن هفتم و اوایل قرن هشتم هجری قمری تدوین گشته اند.

خوشبختانه در سال های اخیر کتاب های فراوانی درباره معرفی منابع مرجع ، در ایران به چاپ رسیده که البته اغلب جنبه عمومی دشته اند ،اما کتاب حاضر با عنوان مرجع شناسی اسلامی با هدف آشنا سازی دانشجویان با کتب مرجع اسلامی انتشار یافته است واز میان آنها منابع مهم تر ومورد نیازمحققان برای معرفی گزینش شده اند.

در این کتاب ، منابعی که به عنوان یک اثر مستقل محسوب شده اند و ویژگی های یک کتاب مرجع را دارند ( به زبان های

فارسی ، عربی و انگلیسی) معرفی شده اند .

کتاب دوازده فصل دارد که تقسیم بندی آن بدین شرح است :

فصل اول به دایره المعارف های اسلامی اختصاص یافته ، دومین فصل فرهنگ نامه های اسلامی و بخش سوم منابع تاریخ و جغرافیای اسلامی را معرفی می کنند، فصل چهارم معرف سرگذشت نامه های اسلامی است ، فصل پنجم کتاب نیز شامل معرفی منابع مربوط به علوم قرآنی می باشد ، قسمت ششم به معرفی تفاسیر و هفتمین فصل به نهج البلاغه و امام علی (ع) پرداخته اند .بخش هشتم معرف منابع حدیثی بوده و فصول نهم و دهم به فرق اسلامی و کتاب شناسی های اسلامی مختص گشته اند ، اما در فصل یازدهم به اطلاع رسانی درباره منابع مرجع OFF LINE که بر روی سی دی رام ها هستند پرداخته شده و سرانجام در دوازدهمین بخش ازکتاب مذکور 30پایگاه پیوسته و مرجع الکترونیک مهم اسلامی موجود در اینترنت به پژوهشگران معرفی شده اند.

مرجع شناسی اسلامی دارای نمایه نامه بوده و در 170 صفحه به چاپ رسیده است.

افزودن دیدگاه جدید:

متن ساده

HTML محدود

Image CAPTCHA
کاراکترهای نمایش داده شده در تصویر را وارد کنید