معرفی کتاب منهج الفصاحه فی شرح نهج البلاغه
«منهج الفصاحه فی شرح نهج البلاغه»، گزاره ای فارسی است از نهج البلاغه، تألیف کمال الدین حسین بن شرف الدین عبد الحق الهی اردبیلی(سده ی 9-10 هجری). در زیر جلد نخست این کتاب معرفی می گردد.
درباره ی شارح
وی متخلص به الهی و جامع علوم عقلی و قلی و از اجله ی معاریف و مشاهیر اعلام امامیه در سده ی نهم و دهم هجری یعنی در عهد صفویان بود. در سال 870 هجری به دنیا آمد. یاد گیری علوم را از همان دوره ی جوانی در اردبیل نزد استادان مختلف آغاز نمود. برای او 4 استاد و 2 شاگرد معروف ذکر کرده اند. مصنفات او بالغ بر 32 اثر می باشد. الهی پس از گذران 40 سال تلاش علمی و نگارش آثار مهم در حوزه ی موضوعات گوناگون علمی و دینی در اردبیل وفات یافت.
منهج الفصاحه فی شرح نهج البلاغه
شرحی است به فارسی، جامع و کامل بر نهج البلاغه و در سال 930 هجری به نام شاه اسماعیل صفوی تألیف شده و از اولین کتاب های علوم و معارف شیعی در عصر صفوی است. ظاهراً نخستین کتابی است که به زبان فارسی در عهد شاهان صفوی به نگارش در آمده و همگی بخش های خطبه ها، نامه ها، مواعظ و کلمات قصار را در بر می گیرد.
توضیح موجز واژگان و شرح مفردات دشوار، نکات ادبی، برگردان عبارات عربی، آمیختن شرح به مباحث کلامی، عرفانی، علمی، تاریخی، عرفانی و ادبی، استناد به آیات، روایات، اقوال شارحان دیگر و سرودن اشعار در لابلای شرح ها و گفته ها از ویژگی های این شرح است. نثر این شرح نیز از نوع مصنوع فارسی و سرشار از کلمات و ترکیبات عربی و غیره است که مصحح و محقق کتاب حاضر در مقدمه به طور کامل توضیح داده است.
نسخ خطی مورد استفاده
از این کتاب در دنیا چند نسخه وجود دارد و مصحح از 6 نسخه ی خطی موجود در کتابخانه های آستان قدس رضوی(دو تا نسخه) ، دکتر اصغر مهدوی، کتابخانه ی مجلس(دو تا نسخه) و آیت الله مرعشی نجفی استفاده کرده است.
مشخصات کتاب
مصحح و محقق: الهه روحی دل
ویرایشگر و ناظر علمی: عبد الله غفرانی
ناشر: بنیاد پژوهش های اسلامی آستان قدس رضوی
تاریخ نشر: 1390
محل نشر: مشهد مقدس
شمارگان: 1000 نسخه
قطع: وزیری
ارسال متن : محمد مشایخی