عنوان کتاب: علم نافع در قرآن و احادیث
۱۳۹۴-۰۹-۱۰
عنوان کتاب: علم نافع در قرآن و احادیث

نویسنده: حسین مطیع

مشخصات نشر: تهران: صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران ، سروش، 1390.

شماره دیویی: ع 636 م 158 / 297

معرفی کتاب:



در فصل اول مولف به تعریف علم و دانش از دیدگاه دانشمندان و فیلسوفان مسلمان و غیر مسلمان می پردازد

- در فصل دوم به جایگاه والای علم در اندیشه اسلامی اشاره و تمجیدهای بی نظیری را که قرآن و احادیث از علم و عالم کرده است متذکر می گردد. -- در فصل سوم به انواع طبقه بندی مختلف علوم نزد دانشمندان مسلمان که نوعی علم شناسی است؛ می پردازد

- در فصل چهارم ، احادیث ائمه اطهار (ع) را درباره علم نافع مرور می کند و تعاریف و توضیحات و تقسیمات آنان را از علم نافع و غیر نافع بیان می کند و اشاره دارد که علم در نزد اهل بیت فقط علم نافع است و علم غیرنافع خطرناک و مضر است.

- در فصل پنجم مراد نویسنده از نافع بودن توضیح داده شده است .

- در فصل ششم ملاک های نافع بودن مشخص شده است .

- در فصل هفتم با ذکر مثال و داستان هایی به مواردی از علم نافع اشاره و گفته شد که دروس رسمی و علوم غیررسمی کشور ما و سایر کشورها مملو از مصادیق علم غیرنافع است و محتاج پاکسازی می باشد.

-در فصل هشتم نیز نویسنده "علوم ضار" مانند جادوگری را به خواننده معرفی می کند و معتقد است که علومی که شروط علم نافع را نداشته باشد و قیودی مانند غفلت زدایی، تکبر، دنیاطلبی و ویرانگری داشته باشد علم ضار و مضر خواهد بود.

-در فصل نهم مولف به معرفی برخی از مصادیق علم نافع می پردازد یعنی علومی که در آیات و روایات به آن تشویق شده است ماننند علوم پزشکی، بهداشت، انسان شناسی، کالبد شناسی، کیهان شناسی، اقتصاد و ... در فصل بعدی آثار و نتایج علم نافع بررسی می شود که در دو جنبه فردی و اجتماعی قابل مشاهده است.

- فصل یازدهم نیز به راههای کسب علم نافع اختصاص داده شده است و اشاره شده که همه راه ها اعم از تجربی، عقلی، نقلی و شهودی یا وحیانی می تواند انسان را به سوی علم نافع برساند.

- در فصل دوازدهم نیز رابطه علم نافع با جنبش نرم افزاری و نهضت تولید علم را بیان می کند.

- در فصل آخر نیز به طرح و پاسخ چهار شبهه اختصاص دارد که مهم ترین آن نافع نبودن علوم غیردینی است و در پاسخ گفته شد با توجه به ملاک و تعاریف علم نافع و توجه قرآن و سنت به علم، اگر علم منحصر به علوم دینی باشد، مستلزم دعوت نکردن قرآن به علم است، در صورتی که قرآن، بشر را دعوت به علوم دیگر هم می کند.
افزودن دیدگاه جدید:

متن ساده

HTML محدود

Image CAPTCHA
کاراکترهای نمایش داده شده در تصویر را وارد کنید