دایرة المعارف جهان نوین اسلام
دایرة المعارف جهان نوین اسلام/مولف : اسپوزیتو، جان؛ طارمیراد، حسن، دشتی، محمد، دشتی، مهدی،تهران : کنگره : کتاب مرجع ، 1388
شماره دیویی: 1 ج د 473 الف 03/ 297 م
رویدادها و حوادث معاصر، نیاز به مرجعی عمده برای دستیابی سریع به پژوهشهای جاری را در خصوص تاثیر و حضور اسلام در سطح جهانی، محسوستر کرده است. دایرة المعارف جهان نوین اسلام، نشر آکسفورد، برای پاسخ به این ضرورت طراحی و تدوین شده است. خلاء ناشی از چنین اثری ، بویژه در پی انقلاب اسلامی ایران در سالهای 1978-1979 ( 1357) احساس شد، انقلابی که نقش اسلام را در سیاست و جامعه به طور چشمگیری نمایان ساخت. دایرةالمعارف جهان نوین اسلام نشر آکسفورد، مکمل و متمم دایرهالمعارف اسلام است.این اثر تمرکز اصلی خود را بر شیوه هایی قرار داده است که مسلمانان در دنیای امروز از طریق امور سیاسی و اجتماعی و نیز ادبیات و متون رسمی افکار خود را بیان داشتهاند. این دایرهالمعارف بیشتر بر علوم اجتماعی، دین، تاریخ و ادبیات تاکید دارد. این کتاب رویکردی عمدتا تطبیقی دارد و به تقسیم بندیهای جغرافیایی توجه کمتری داشته و در برگیرنده سطوح گسترده ای از تفاسیر، تحلیلها، رخدادها و جنبشهای معاصر است. حوزه این اثر سراسر جهان اسلام است. برای اطمینان از پوشش فراگیر همه جنبههای حیات دینی و اجتماعی مسلمانان، 750 مقاله این دایرةالمعارف را به پنچ گروه اصلی تقسیم کرده است: اندیشه وسلوک اسلامی، اسلام وسیاست، جوامع و اجتماعات مسلمانان، اسلام و جامعه و مطالعات اسلامی.
از بیش از چهارصد و پنجاه نویسنده و پژوهشگر در جامعه بین المللی محققان دعوت به همکاری شده که بیانگر وسعت و عمق پژوهشهای معاصر در مطالعات اسلامی است. مدخلها در این دایره المعارف با نظم الفبایی، دقیقا حرف به حرف تنظیم شده است. برای راهنمایی خوانندگان از یک مقاله به مباحثات مربوط به آن در جای دیگر، از شیوه ارجاعات متقابل در درون مقالات به طور وسیعی استفاده شده است. در سال 1374 نسخه هایی از دایرةالمعارف چهار جلدی نشر دانشگاهی آکسفورد با موضوع جهان اسلام در دوره جدید تحت عنوان The Oxford Encyclopedia of the Modern Islamic World و با سرویراستاری جان اسپوزیتو به ایران رسید که به همت مرکز نشر دانشگاهی پخش شد چند وپژگی این دایرة المعارف که نظر بسیاری از اهل علم را جلب کرد بدینقرار است:
1- دایرةالمعارف بر اساس استانداردهای علمی و مقبول در حوزه دایره المعارف نویسی تدوین شده است.2- این اثر در اندازهای نه چندان مفصل و تخصصی و نه بسیار مختصر و همگانی ، مجموعا در نزدیک به 3000 صفحه فراهم آمده است.3- برخلاف دایرةالمعارف اسلام و آثاری دیگر از این دست ( مثلا دایره المعارف دین، ایرانیکا، دایرةالمعارف فارسی )، دایرةالمعارف آکسفورد یکجا منتشر شده و حالت انتظار نداشته است.
4- طراحان این دایرة المعارف به مطالعه و معرفی جهان امروز اسلام نظر داشتهاند.
در تدوین این دایرةالمعارف 750 مقالهای ، مجموعا 450 مولف از اسلام شناسان و محققان مسلمان مشارکت داشته اند.
لازم به ذکر است تاکنون جلد اول و دوم این کتاب در مجموعههای سازمان قرار گرفته است.