عنوان کتاب: عدالت صحابه در پرتو قرآن، سنت و تاریخ
نویسنده: محمد آصف محسنی؛ ترجمه عصمت الله خلیلی
مشخصات نشر: قم: بوستان کتاب (انتشارات دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم)، ۱۳۹۴.
معرفی کتاب:
عدالت صحابه از موضوعات بسیار حساسیت برانگیز برای شیعه و سنی میباشد. بررسی علمی و جامع این موضوع میتواند یکی از گرههای کور بر سر راه وحدت و اخوت اسلامی را بگشاید و کمکی باشد برای تقریب مذاهب، آن هم در زمانی که امت اسلامی بیش از هر زمان دیگر نیاز به همسویی و هماهنگی دارند.
کتاب حاضر در عین اختصار، کمنظیر است، زیرا نویسنده آن، علاوه بر تسلط کامل بر منابع علمی فریقین از فعّالان موفق در عرصه تقریب بینالمذاهب است. به کارگیری روش متقن علمی مورد قبول فریقین و در عین حال بدون برانگیختن احساسات مذهبی آنان از ویژگیهای منحصر به فرد این اثر است.
محمد آصف محسنی از مراجع تقلید شیعه و یکی از رهبران مذهبی و جهادی افغانستان است.محسنی که به نام شیخ آصف محسنی نیز شهرت دارد به زبانهای فارسی، عربی، اردو و پشتو مسلط میباشد.
محمدآصف محسنی فرزند محمدمیرزا محسنی در ۵ اردیبهشت سال ۱۳۱۴ خورشیدی (آوریل ۱۹۳۶ میلادی) در شهر قندهار زاده شد. خانواده او از شیعیان ساکن در قندهار بودند. او تحصیلات ابتدایی را در قندهار شروع کرد و سپس در سال ۱۹۴۹ میلادی همراه با پدرش به پاکستان رفت و در شهر کویته پاکستان مرکز ایالت بلوچستان پاکستان زبان اردو را آموخت و تحصیلات خود را ادامه داد.
با سقوط رژیم دکتر نجیب الله و حاکمیت نخستین دولت مجاهدین در کابل، وی دبیر و سخنگوی شورای رهبری دولت مجاهدین بود. پس از وقوع جنگهای داخلی بین گروههای مجاهدین، او کابل را ترک کرد و چند سالی مقیم شهر اسلام آباد پاکستان شد.
در سال ۱۳۷۶ خورشیدی پاکستان را ترک نمود و مقیم شهر قم در ایران شد. او در این شهر به تدریس خارج فقه، علم الرجال و علم کلام پرداخت. بعد از سقوط حکومت طالبان، به کابل بازگشت و تاکنون نیز در این شهر سکونت دارد. از مهمترین اقدامات وی در کابل ساخت حوزه بزرگ علمیه خاتم النبیین ، احداث دانشگاه خاتم النبیین ، احداث شبکه تلویزیون تمدن ، احداث شورای علمای شیعه افغانستان ، احداث شورای اخوت اسلامی افغانستان و رسمیت مذهب جعفری در قانون اساسی افغانستان می باشد. وی تألیفات بسیاری دارد که بیشتر در افغانستان صورت گرفته است.
تدوین متن: سودابه درودی