روایات زنان در کتب حدیث شیعه

پدیدآور: مهدی مهریزی
مشخصات نشر: قم: موسسه علمی- فرهنگی دارالحدیث. سازمان چاپ و نشر، 1396
مشخصات ظاهری: 295ص
شماره دیویی: ر886م 292/297
معرفی کتاب:
یکی از مهمترین مسئله هایی که می تواند نقش زنان را در خدمت به حدیث ونشر آن روشن سازد میزان حضور آنان در سلسله اسناد ونقل احادیث است .برای این منظور بررسی دقیق کتب روایی ، تاریخی وتفسیری ضروری است ، چنان که باید این بررسی در دو حوزه منابع روایی اهل سنت وشیعی صورت پذیرد.
در حوزه روایات اهل سنت این بررسی ها تا حدودی انجام پذیرفته وکتبی با این انگیزه تالیف شده است
در این رساله می کوشیم با تتبع در مهم ترین مصادر حدیثی شیعه روایات زنان را استخراج کرده وبا ثبت اطلاعاتی درباره آنها وتعیین موضوعات منقول در احادیث بستر تحلیل را فراهم آوریم. ابتدا لازم است چند نکته به عنوان در آمد در تبیین حدود مسئله بیان گردد.
یک. در این جا روایت هایی را جست جو کرده ایم که زنان، راوی آنها بوده اند. بدین جهت ،روایت های منقول از حضرت فاطمه (ع) که به ایشان ختم می شود – مورد بررسی و تحلیل قرارد نگرفته وان شاء الله، در نوشتاری مستقل بدان پرداخته می شود .
دو.کتاب هایی که در این مرحله مورد جست وجو وتتبع قرار گرفته عبارت اند از: الکافی، کتاب من لا یحضره الفقیه، تهذیب الاحکام، الاستبصار، وسائل الشیعه، بحار الانوار.
در این شش کتاب با حذف موارد مکرر 430حدیث توسط زنان نقل شده است.
سه. از آن رو که گاه در یک سند چند زن راوی وجود دارد متن احادیث از این تعداد کمتراست.تعداد متون منقول توسط زنان 375 حدیث است که با شماره انگلیسی شمارش شده است.
چهار. این روایت ها را تعداد124زن روایت کرده اند،که بیشترین روایت ها از ام سلمه با 97 حدیث است. (مقدمه کتاب، ص.9- 7 )