قائم مقام تولیت آستان قدس رضوی: انقلاب و نهضت اسلامی ایران استمرار حرکت هدفمند استراتژیک حضرت رضا(ع) است
قائم مقام تولیت آستان قدس رضوی: انقلاب و نهضت اسلامی ایران استمرار حرکت هدفمند استراتژیک حضرت رضا(ع) است
قائم مقام تولیت عظمای آستان قدس رضوی در اختتامیه جشنواره انتخاب کتاب سال رضوی گفت: امروز مردم دنیا تشنهی معارف و سیرهی ناب رضوی هستند و برگزاری چنین جشنوارههایی گامی موثر در جهت ترویج این معارف ناب الهی است. به گزارش روابط عمومی و مور بین الملل سازمان کتابخانه ها، موزه ها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی، سید احمد علوی در این مراسم که با حضور حجتالاسلام والمسلمین رشاد رییس حوزهی علمیه امام رضا(ع) تهران و رئیس پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی، سیدجواد جعفری مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان رضوی، مدیرمسئول روزنامه خراسان و جمعی از مدیران فرهنگی آستان قدس رضوی برگزار شد، افزود: ارائه آثار نفیس در خصوص سیره و زندگانی حضرت رضا(ع) توسط ادبا، نویسندگان، محققان، پژوهشگران برای انتقال مفاهیم اسلامی به جهان بشریت و از همه مهمتر نسل جوان مایه افتخار و مباهات آستان قدس رضوی است.
علوی با بیان اینکه دشمنان اسلام با برنامهریزیهای از قبل تعیین شده میخواهند معارف ائمه اطهار(ع) که مانند خورشیدی فروزان میدرخشد را هر روز کم رنگتر کنند، متذکر شد: به پشتوانهی خداوند متعال این هدف پلید آنها هیچ وقت محقق نمیشود.
وی با اشاره به این مطلب که هر حرکتی از ائمه معصومین براساس فلسفه و هدف خاصی بوده است، گفت: حرکت حضرت رضا(ع) از مدینه به مرو یک حرکت علمی، فرهنگی، سیاسی و اجتماعی بود که در ایران محقق شد تا قلمرو علمی اسلام ناب به دربار مامون نیز نفوذ کند.
وی خاطرنشان کرد: نهضت علمی، سیاسی و قبول ولایتعهدی با حرکت هدفمند و استراتژیک حضرت رضا(ع) آغاز شد.
علوی تصریح کرد: بیداری اسلامی در منطقه از انقلاب شکوهمند اسلامی ایران، در استمرار نهضت ائمه معصومین به خصوص نهضت سیاسی- علمی حضرت رضا(ع) نشات گرفته است.
وی گفت: در حال حاضر بیش از 20 میلیون زائر از داخل و خارج از کشور به بارگاه منور حضرت رضا(ع) مشرف میشوند که این تشرف تاثیرعمیق معنوی و فرهنگی بر جهان بشریت و به خصوص جهان اسلام گذاشته است.
وی در بخش دیگری از سخنانش تصریح کرد: مجموعهی آستان قدس رضوی در حال حاضر بر اساس یک برنامهی دقیق و مدون و برگرفته از اندیشههای حضرت رضا(ع) و هدایت آیت الله واعظ طبسی چشماندازی را ترسیم کرده است و با دقت به آن عمل میکند.
علوی ادامه داد: امروز در آستان قدس رضوی شاهد تبلیغ معارف اسلامی و انتشار سیرهی حضرت رضا(ع) هستیم و بر این اساس برنامههای وسیعی تدوین شده است.
قائم مقام تولیت آستان قدس رضوی بیان کرد: هماکنون دقیقترین و منضبط ترین برنامه بودجه، تشکیلات، مالی و اداری در آستان قدس رضوی در حال اجرا است.
وی با اشاره به اینکه بنیاد پژوهشهای اسلامی آستان قدس رضوی از 27 سال گذشته با حضور بهترین محققان حوزه و دانشگاه فعالیت میکند، متذکر شد: این مرکز توانسته هم اکنون 14 میلیون کتاب در حوزههای مختلف چاپ و منتشر کند که از این تعداد 2 میلیون کتاب به سیره حضرت رضا(ع) اختصاص دارد.
علوی ادامه داد: انتشار این تعداد کتاب توسط یکی از موسسات فرهنگی آستان قدس رضوی تنها نمونهای کوچک از فعالیتهای این مجموعهی عظیم است که از بودجه موقوفات و نذری که مردم ایران با عشق و ارادت به ساحت مقدس حضرت رضا(ع) تقدیم میکنند, ایجاد شده است.
وی با اشاره به این مطلب که قبل از پیروزی انقلاب اسلامی ایران هیچگونه مرکز پژوهشی و آموزشی در آستان قدس رضوی وجود نداشت, متذکر شد: فعالیتهایی که هم اکنون در آستان قدس رضوی در حال اجرا است نشان از ثمرات انقلاب اسلامی، خون شهدا، رهبری مقام عظمای ولایت و تلاش روحانی مجاهد، فرزانه و دانشمند حضرت آیتالله واعظ طبسی تولیت عظمای آستان قدس رضوی است.
علوی اذعان کرد: موسسات فرهنگی, پژوهشی، آموزشی، خدماتی، اجتماعی و مجموعهی عظیم حرم مطهر رضوی با یک حرکت منضبط و بودجهی برنامهریزی شده فعالیت میکنند که آثار فراوانی برای نظام، مردم و زائران حضرت رضا(ع). گذاشته تا از این آثار بهرهمند شوند. رئیس پنجمین جشنواره انتخاب کتاب سال رضوی درابتدای این مراسم ضمن خیر مقدم به شرکت کنندگان گفت: این جشنواره با هشت محور علوم و معارف رضوی، تاریخ و سیره رضوی، زیارت، شعر، داستان، کودک و نوجوان، ترجمه و زبانهای خارجی برگزار شد.
محمد هادی زاهدی با بیان اینکه کتاب برتر، پایاننامه برتر، ناشر برتر، بخش ویژه و آثار شایسته چاپ، بخشهای مختلف این جشنواره را تشکیل داده، گفت: این جشنواره علاوه بر معرفی بهترین آثار در زمینه نشر و توسعه معارف رضوی، به نویسندگان و صاحبان قلم فرصت میدهد تا آثار خود را به چاپ برسانند.
وی با اشاره به ارسال پنج هزار ایمیل برای فرهیختگان و مؤسسات فرهنگی سراسر دنیا برای شرکت در این جشنواره، بیان داشت: در این دوره از جشنواره انتخاب کتاب سال رضوی، شاهد افزایش حضور آثار خارجی بودیم که نتیجه اطلاع رسانی مناسب از طریق 70 رایزن فرهنگی در کشورهای مختلف جهان و ارسال بروشور جشنواره است.
زاهدی عنوان کرد: امسال 240 اثر به دبیرخانه جشنواره انتخاب کتاب سال رضوی رسیده و علاوه بر آثار داخلی، آثاری از کشورهای اندونزی، پاکستان، تاجیکستان، سوریه، عراق و کشورهای حاشیه خلیج فارس نیز دریافت شده است.
رئیس سازمان کتابخانهها، موزهها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی اضافه کرد: حضور آثار خارجی در این جشنواره نشان میدهد که این جشنواره میتواند گرد آورنده آثار برتری باشد که در زمینه حضرترضا (ع) و معارف سیره رضوی نگاشته شده است.
وی در ادامه اعلام کرد: 127 اثر با موضوع علوم و معارف رضوی، 5 اثر در حوزه زیارت، 5 کتاب شعر، 6 اثر در حوزه داستان، 10 کتاب کودک و نوجوان، 12 پایان نامه و 41 اثر در بخش شایسته چاپ، 17 اثر ترجمه و 17 اثر زبانهای خارجی به دست ما رسیده است.
رئیس پنجمین جشنواره انتخاب کتاب سال رضوی در پایان متذکر شد: امیدواریم برگزاری جشنوارههایی از این است، گامی مؤثر در جهت نشر و احیای معارف رضوی باشد.
سپس حجت الاسلام و المسلین رشاد سخنران بعدی این مراسم گفت: فلسفه مجاز، عهده دار هستی شناسی، معرفت شناسی، روش شناسی و ارزش شناسی مقوله است که به آن تعلق می گیرد و به شمار عرصه ها و مقولاتی که فلسفه می تواند به آن ها اضافه شود مقولاتی که همچنان کلان است ـ که به آن ها تعداد پرسشی فلسفی اضافه شود زیرا فلسفه نگاه کلان و کلی است ـ هرم وضوعی که قابلیت طرح فلسفه را داشته باشد می تواند با طرح مسائلی منشأ گرایش یک رشته ای باشد. وی ادامه داد: امروز صدها فلسفه مضاف داریم و فلسفه به صورت یکپارچه نیست. می توان فلسفه سنت را به اعتبار این که تعریف وسیعی است به مسأله سنت نگاه فلسفی داشت و از ماهیت سنت و نوع هستی آن بحث کرد. وی با بیان این که فلسفه های مضاف همگی فلسفه های درجه دو هستند و با طرح این پرسش که آیا فلسفه سنت از دسته فلسفه های مجاز که درجه دو هستند یا از نوع دیگری، تصریح کرد: حضرت امام(ره) در خصوص اصول در یکی از آرای شون می گویند علم اصول نه از دسته علوم حقیقی است و نه از دسته علوم اعتباری است. وی با تأکید بر این که باید اطلس اقوا و افعال معصومان از سوی آستان قدس رضوی طراحی شود، بیان داشت: اصولا مسلمانان در حوزه فلسفه های مجاز جهان، مبتدی هستند. درپایان این مراسم از نویسندگان و ناشران برتر حوزه فرهنگ رضوی توسط سازمان کتابخانه ها، موزه ها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی تقدیر به عمل آمد که در ذیل ارائه میشود.