بيست و پنج سال اسطوره و فرهنگ عامه در ادبيات کودک
۱۳۹۹-۰۳-۰۶
کتاب «بیست و پنج سال اسطوره و فرهنگ عامه در ادبیات کودک»، به چگونگی و میزان بکارگیری فولکور و اسطوره در ادبیات کودک و نوجوان بر اساس آثار منتشره کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان از دهه‌ی هفتاد شمسی تاکنون را مورد بررسی قرار دهد.

زبان اسطوره و فرهنگ عامه زبان رمز است و نیازمند تاویل. به همین دلیل است که «کشورهای اروپایی از دیرباز کتاب‌های تاریخی را برای گروه‌های سنی مختلف کودکان و نوجوانان به اشکال رمان، نمایش‌نامه، زندگی‌نامه داستانی و تاریخ به زبان ساده همراه با تصاویر و نقاشی‌های بسیار زیبا منتشر کرده‌اند» تا کودکان و نوجوانان را با دنیای اسرار آمیز و رمزآلود افسانه‌ها و قصه‌های کهن بیشتر آشنا کنند. این آشنایی و دوستی نسل نو با افسانه‌ها و اسطوره‌های کهن نه تنها ضامن حفظ و بقای این میراث گران‌قدر خواهد شد، بلکه به شکوفایی و گسترش آن نیز خواهد انجامید. یکی از تاثیرات مهم اسطوره بر روان کودکان کمک به این گروه سنی در غلبه بر تنش‌های درونی است، چرا که کودکان با قهرمان‌های اساطیری هم ذات پنداری می‌کنند و آنان را الگوی خود قرار می‌دهند.
در کتاب «فرهنگ عامه و اسطوره در ادبیات کودک»، نقش فرهنگ عامه و اسطوره در ادبیات کودک و آثار و اهداف به کارگیری قصه‌های عامیانه برای کودکان و نوجوانان بیان شده است.
کتاب حاضر با عنوان «بیست و پنج سال اسطوره و فرهنگ عامه در ادبیات کودک» سعی بر آن دارد که چگونگی و میزان بکارگیری فولکور و اسطوره در ادبیات کودک و نوجوان بر اساس آثار منتشره کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان از دهه‌ی هفتاد شمسی تاکنون را مورد بررسی قرار دهد. پس از معرفی نویسندگان مطرح در حوزه‌‌‌‌‌ی  ادبیات کودک، با بیان عناوین و مشخصات کتاب‌های منتشر شده توسط کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان که محتوای باورهای اسطوره ای و همچنین فرهنگ عامه داشتند، بیش از سی نمونه از این آثار داستانی در حوزه‌ی نثر که مرتبط با قصه‌های عامیانه و ارزش‌های اصیل ایرانی و خصایص پهلوانی و اسطوره ای می‌باشد مورد بررسی قرار گرفته است.

نتایج مطالعات در این کتاب نشان می‌دهد که کاربرد اسطوره و شخصیت‌های پهلوانی و اسطوره ای و بازنویسی اسطوره های کهن برای کودکان در سال‌‌های اخیر و در نیمه‌ی دوم هشتاد و نیمه‌ی اول نود رایج گشته و در دو دهه‌ی هفتاد و هشتاد بیشتر بهد مفاهیم بنیادی و اصیل انقلاب شکوهمند اسلامی و جنگ و دفاع مقدس و همچنین قصه‌های عامیانه همراه با مفاهیم اصیل متناسب برای کودکان، پرداخته شده و به جرئت می‌توان گفت در این دوره « به‌خصوص دهه‌ی  هشتاد به بعد » ادبیات خاصه‌ی شعر و داستان برای گروه سنی کودک و نوجوان جدی گرفته شده یا به عبارتی گروه سنی کودک و نوجوان در جامعه‌ی ادبیات دیده شد و دغدغه‌های او در داستان راه پیدا کرد.

بيست و پنج سال اسطوره و فرهنگ عامه در ادبيات کودک/ ميترا متاجي اميررود؛ ويراستار سيده راحيل موسوي.- نوشهر: ناسنگ، ‎۱۳۹۸.  

افزودن دیدگاه جدید:

متن ساده

HTML محدود

Image CAPTCHA
کاراکترهای نمایش داده شده در تصویر را وارد کنید

نظرسنجی

نظر شما در مورد مطالب این وب سایت چیست؟

انتخاب‌ها

تصاویر شاعران

This block is broken or missing. You may be missing content or you might need to enable the original module.