راهنماي کتاب: دستينه انتخاب کتاب، خريد و لذت بردن از مطالعه/ حسامالدين مطهري.- اصفهان: آرما، ۱۳۹۳.
هر کس برای کتاب خواندن دلیلی دارد. برای کسی که تازه میخواهد کتاب خواندن را به طور جدی شروع کند، یک مفهوم اصلی وجود دارد: باید از کتاب خواندن لذت برد؛ باید کیفور شد. این اصل فقط دربارهی مطالعهی رمان یا شعر صادق نیست. کتابخوان باید از مطالعهی فلسفه، اصول و فروع دین، فیزیک، ریاضی و ... هم لذت ببرد. از رهگذر لذت است که میتوان به مراتبی بالاتر رسید- مراتبی که هر کس آرزویش را دارد و در هدفگذاری زندگیاش در پی آن است. آیا میتوان از هر کتابی لذت برد؟ البته که نه... و آیا هر لذتی صادق است؟ پاسخ منفیست. برخی لذتها کاذب و گذراست. تلاش کتابخوان باید آن باشد که به لذت مداوم، ممتد، افزاینده و زایندهای دست یابد که نهایتا حاصلی داشته باشد. این چیزیست که هر کتابی به ما نمیدهد. در این کتاب خواهید خواند که راه یافتن کتابهایی که آن جنس لذت را به آدمی هدیه بدهند چیست؟
این کتاب صرفا برای به تکاپو انداختن ذهنتان به کار گرفته شده است. کتاب «راهنمای کتاب» به بررسی راهکارهای افزایش کتابخوانی و آسیب شناسی آن میپردازد. کتاب در هشت فصل نگاشته شده که عناوین آن ها عبارتند از: «آنچه باید پیش از شروع بدانیم»، «چطور و چرا کتاب بحوانیم؟»، «آداب کتاب خوانی»، «مرحله مهم انتخاب کتاب»، «در کجا، چطور بخریم؟»، «کمی درباره نشر»، «توصیه هایی برای حین و پس از مطالعه» و «چند توصیه هشدارگونه».
خواندن را با چه شروع کنیم؟
هیچکس کتابخوان زاییده نمیشود. کتابخوانی یا با پرورش از کودکی تبدیل به عادت میشود یا در بزرگسالی و جوانی بر اثر یک اتفاق به جریان روز زندگی اضافه میشود. فرایند آغاز مطالعه برای کسانی که پیشتر جز کتاب درسی چیزی مطالعه نکردهاند امری سهل و امکانپذیر است؛ یعنی باید ملاحظاتی را در نظر گرفت و بعد رو به خواندن آورد. از کتابهای ساده، سهل و کوچک شروع کنید. خودتان را با خواندن خسته نکنید و همواره تا جایی بخوانید که برایتان لذتبخش است. کتاب کودک بخوانید. مثلا شازده کوچولو، دعاهای زمینی پدربزرگ و امثال آنها. اگر شغلتان طوری است که وقت ندارید، اوقات مرده و فراغت را مدیریت کنید...
همخوانی: یکی از لذتبخشترین کارها در فرایند کتابخوانی، همخوانی و جمعخوانی است. چه خوب است که چند رفیق پایه داشته باشید تا بتوانید با هم کتاب را جمعخوانی کنید و لابلای بخشها دربارهاش با هم حرف بزنید. این فرصت را برای خودتان فراهم کنید تا لذت بیشتری از مطالعه ببرید و مطالعه برایتان به کار جمعی جدی تبدیل شود.
منتخبی از کتاب:
به خودتان غره نشوید: فکر نکنید با خواندن چند خط کتاب دانای جهان شدهاید. همه ما با هر سطحی از مطالعه به بیشتر تجربه کردن، بیشتر آموختن و بیشتر خواندن محتاجتر میشویم، چون همیشه خطر توهم دانایی در کمین ماست.
موارد مصرف کتاب: 1- در صورتی که ابدا از کتابخوانی لذت نمیبرید؛ 2- درصورتیکه وسوسه شدهاید کسی را به کتابخوانی ترغیب کنید؛ 3- در صورتی که تازه وسوسه شدهاید کتابخوانی را امتحان کنید. 4- در صورتی که میخواهید ذائقهی کتابخوانیتان را ارتقا دهید و بهتر بخوان بخوانید و بیشتر بداند