روشی نو در تحلیل و مقایسه داستان های رئالیستی
۱۴۰۰-۰۲-۱۹
داستان جمال‌زاده به عنوان اولین داستان کوتاه واقع‌گرای فارسی نگارش یافته و داستان همینگوی بعد از پشت سر گذاردن ده‌ها نمونۀ کمال‌یافته، با الهام‌گیری از یک قرن تجربۀ داستان‌نویسی آمریکا عرضه شده است.

روشی نو در تحلیل و مقایسه داستان های رئالیستی : با رویکردی به داستان های یکی بود ، یکی نیود و  پیرمرد و دریا/ نوری شمسی هادی ؛ یزد: اندیشمندان.- 1399.

ادبیات و از آن جمله، ادبیات داستانی که جایگاه ویژه‌ای میان خواص اهل ادب و عموم مردم دارد، به عنوان یکی از هنرهایی است که با تکیه بر فرهنگ یک جامعه، به رشد و بالندگی می‌رسد و متقابلاً باعث رشد و تعالی فکری و فرهنگی جامعه می‌گردد. اگرچه قدیم‌ترین نوع ادبی، داستان است؛ ولی داستان به معنی امروزی و اشکال جدید آن از ربع اول قرن هجدهم میلادی به بعد در غرب پیدایش یافته و در ایران نزدیک به صدسال از عمر آن می‌گذرد.

از این جهت که شکل‌های تازۀ داستان و از جمله داستان کوتاه که بررسی دو نمونۀ معروف آن موضوع این کتاب است، هم‌زمان در دل مکتب‌های ادبی و فلسفه‌های حاکم بر آن مکتب‌ها به رشد و تکامل رسیده است، در فصل اول کتاب به ذکر کلیاتی دربارۀ کتاب پرداخته شده و در فصل دوم به مفهوم رئالیست، تاریخچۀ پیدایش آن، انواع آن، ویژگی‌های رئالیست و سطوح مختلف آن پرداخته شده تا در بررسی و مقایسۀ محتوایی و ساختاری مجموعه داستان‌های «یکی بود، یکی نبود» (1300 هـ.ش) اثر سیدمحمدعلی جمال‌زاده و داستان کوتاه «پیرمرد و دریا» (1952 م.) اثر ارنست میلر همینگوی از آمریکا، مشخص شود که ارزش و سطح رئالیستی هر کدام، با توجه به شکل و محتوا در چه جایگاهی است.

داستان جمال‌زاده به عنوان اولین داستان کوتاه واقع‌گرای فارسی نگارش یافته و داستان همینگوی بعد از پشت سر گذاردن ده‌ها نمونۀ کمال‌یافته، با الهام‌گیری از یک قرن تجربۀ داستان‌نویسی آمریکا عرضه شده است؛ طبیعی است که داستان جمال‌زاده به لحاظ شکل داستانی و رعایت اصول رئالیست ناپختگی‌هایی دارد؛ ولی ارزش تاریخی آن از جهت فضیلت تقدم فوق‌العاده است.

در این کتاب ملاک‌ها و ویژگی‌های داستان‌های رئالیستی بر اساس آثار بزرگ رئالیستی و نظریه‌پردازان مکتب رئالیست جمع‌آوری و تدوین شده و سپس بر اساس آنها، هر دو اثر فوق‌الذکر مورد سنجش قرار گرفته تا میزان واقع‌گرایی و سطوح هر یک مشخص شود.

در داستان «پیرمرد و دریا» تمام اصول رئالیسم انتقادی رعایت شده و دور از هرگونه تخیل نارواست؛ واقعیات داستان با زندگی نویسنده عجین شده است؛ بنابراین رئالیست همینگوی در اوج قرار گرفته است. «یکی بود، یکی نبود» جمال‌زاده در سطح مقدماتی و ابتدایی روش رئالیسم انتقادی جای می‌گیرد؛ گاهی نیز با روش داستان‌های کلاسیک و رمانتیسم درآمیخته است.

فصل سوم کتاب اختصاص به معرفی جمال‌زاده و همینگوی و آثار آنها دارد. در فصل چهارم دو داستان موردنظر از دیدگاه رئالیسم نقد، تحلیل و مقایسه شده‌اند تا بر اساس ملاک‌ها و مشخصه‌های داستان‌های رئالیستی، سطح واقع‌گرایی آنها مشخص شود. فصل پایانی کتاب به نتیجه‌گیری مباحث اختصاص یافته است.

منابع:
کتابخانه تخصصی ادبیات آستان قدس رضوی
افزودن دیدگاه جدید:

متن ساده

HTML محدود

Image CAPTCHA
کاراکترهای نمایش داده شده در تصویر را وارد کنید

نظرسنجی

نظر شما در مورد مطالب این وب سایت چیست؟

انتخاب‌ها

تصاویر شاعران

This block is broken or missing. You may be missing content or you might need to enable the original module.