مهری باقری (متولد ۱۳۲۴، تهران) استاد زبانشناسی و زبانهای باستان دانشگاه تبریز است. او در سال ۱۳۸۰ به عنوان چهره ماندگار معرفی شد. او همسر بهمن سرکاراتی است.
مهری باقری (متولد ۱۳۲۴، تهران) استاد زبانشناسی و زبانهای باستان دانشگاه تبریز است. او در سال ۱۳۸۰ به عنوان چهره ماندگار معرفی شد. او همسر بهمن سرکاراتی است.
بانوی بافضیلت فرهیخته، چهره ماندگارِ روزگار ما، دکتر مهری باقری از استادانِ بنام و طراز اول کشورمان در سال ۱۳۲۴ در محله لُرزاده تهران تولد یافت. در مدارس خواجه نظامالملک، دبیرستان شیرین و دبیرستان شاهرخ به تحصیل پرداخت.
به گزارش زن فردا، دکتر باقری سپس در رشته زبان و ادبیات فارسی را برای ادامه تحصیل برگزید و پس از پایان دوره لیسانس وارد دوره کارشناسیارشدِ رشته زبانشناسی و زبانهای باستانی ایران در دانشگاه تهران شد و در سال ۱۳۵۰ موفق به کسب مدرک کارشناسیارشد گردید. اخذ مدرکِ کارشناسیارشد برای این بانوی تشنه علم، آغازِ کار بود نه پایانِ کار.
مجهولات فراوانی در پیش رو داشت که میبایست با تحقیق و پژوهش و سیر در آفاق و انفس بدان دست یابد. از اینرو، جهت تکمیل دانشِ خود و دستیافتن به منابع دستِ اول و استفاده از محضر استادانی گرانسنگ راهیِ کشور آلمان شد تا اندوختههای خود را تکمیل کند. به همین منظور در دانشگاه هامبورگ در دوره دکتری زبانشناسی زبانهای ایرانی ثبت نام کرد.
پس از یکسال اقامت در آلمان با دکتر بهمن سرکاراتی آشنا شد و این آشنایی منجر به ازدواجی پُربار گردید. هنگام بازگشتِ همسرش به ایران در سال ۱۳۵۲ دوره دکتری را ناتمام گذاشت و به اتفاق همسرِ دانشمند خود به ایران بازگشت.
در سال ۱۳۵۳ به استخدام دانشگاه تبریز درآمد. امّا در ایران از ادامه تحصیل غافل نماند؛ دوره دکتری را علیرغم تدریس و تربیت فرزندان و امور خانه که بیشک موجب واردآمدن فشار مضاعفی بر او میشد در دانشکده الهیات و معارف اسلامی ادامه داد و سرانجام در سال ۱۳۵۵ فارغالتحصیل گردید.
این بانوی فرهیخته با نوشتن مقالات علمی در زمینههای مختلف و نشر آن در مجلاتی چون دانشکده ادبیات تبریز، دانشکده ادبیات مشهد، و نشریات آینده، نامه انجمن و غیره و انتشار کتابهای ماندگاری چون: مقدمات زبانشناسی، ادیان در پیش از اسلام، تاریخ زبان فارسی، دینهای ایران باستان، واجشناسی تاریخی زبان فارسی، کارنامه اردشیر بابکان و آثاری دیگر خود را بهعنوان یک چهرههای علمی در دنیای علم و ادب بشناساند.
استاد دکتر مهری باقری عاشق ایران است، عاشقی که چون نام ایران بر زبان آورَد اشک در چشمانش حلقه میزند. ایران برای او مکانی مقدّس است، جایگاه فرهنگ ایرانی ــ اسلامی است که محور تحقیق و مطالعات اوست و این حلقهای است که «میکَشد هر جا که خاطرخواهِ اوست.
دغدغه این بانوی فرهیخته علم و علمآموزی است به همین دلیل در طول خدمت دانشگاهی هرگز رغبتی به پُستهای اجرایی از خود نشان نداده است. امّا در صورت نیاز و احساسِ مسئولیت، عرصه را واننهاده است. ریاست کتابخانه دانشکده از جمله وظایفی بود که بر عهده گرفت. در تأسیس گروه آموزشیِ فرهنگ و زبانهای باستانی و اداره آن، با همکاری و همّت همسر دانشمندِ خود، دکتر سرکاراتی، تلاشی در جهت توسعه فرهنگ ایرانی بوده که سرانجام به دایرشدن و رونقیافتن این رشته در دانشکده ادبیات و علوم انسانی منجر شد.
آنچه که آمد یک روی سکه است، آن روی سکه چهره علمی، فضائل اخلاقی و منش انسانی و فرهنگیِ این بانوی بزرگوار است. میدانیم که فرهنگ و تمدنِ هر ملتی مجموعهای است از آثارِ بهجا مانده از اعصار گذشته و باورها و راز و رمزهایی که جهانِ هستی را میسازد و توجیه میکند.
استاد دکتر مهری باقری نیز از همین منظر، به روایات باستانی، افسانههای کهن، کارنامههای بهجا مانده و متون بازیافته فراموش شده، با ذوق سلیم و فکری نو جان میبخشد و در پهندشتِ سخن فارسی، آثاری ماندگار در بالاترین حد دقّت و امانت عرضه میکند.
استاد دکتر مهری باقری نه تنها در ایران بلکه در خارج از مرزهای ایران نیز چهرهای شناختهشده است. وی با تدریس در دانشگاههای اسپانیا، آمریکا و شرکت در همایشهای بینالمللی و با سخنرانیهای عالمانه نشان داده است که زنِ ایرانی نیز در عرصه علم و ادب حرفهای بسیاری برای گفتن دارد و تردیدی نیست که در تعلیم و تدریس نیز میتواند به رفیعترین جایگاهها دست یابد.
تحصیلات
دکترای ادیان و عرفان از دانشگاه تهران، ۱۳۵۵
کارشناسی ارشد زبانشناسی و زبانهای باستان از دانشگاه تهران، ۱۳۵۰
کارشناسی ادبیات فارسی از دانشگاه تهران، ۱۳۴۷
آثار
مقدمات زبانشناسی، انتشارات قطره
تاریخ زبان فارسی، انتشارات قطره
دینهای ایران باستان، انتشارات قطره
مقدمات زبانشناسی، انتشارات دانشگاه پیام نور
سایهروشن: بیست و یک مقاله، انتشارات قطره
دهنامه روحالعاشقین: چشماندازی بر وقایع عصر حافظ، انتشارات قطره
تاریخ زبان فارسی، انتشارات دانشگاه پیام نور
«ایران: تاریخ، فرهنگ، هنر» (تألیف گروهی)، انتشارات وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی