مدیر اجرایی مؤسسه مطالعات آسیای مرکزی (ایکاس) گفت: در این نشست آموختم که اندیشههای جامی در سراسر جاده ابریشم گسترش پیدا کرده است.
مدیر اجرایی مؤسسه مطالعات آسیای مرکزی (ایکاس) گفت: در این نشست آموختم که اندیشههای جامی در سراسر جاده ابریشم گسترش پیدا کرده است.
به گزارش ایسنا، فیل هو پارک در اختتامیه همایش بینالمللی عبدالرحمن جامی که در دانشگاه آزاد اسلامی تربت جام برگزار شد، در خصوص اهداف ایکاس گفت: پروژهای در قالب جاده ابریشم از سال 1995 در ایکاس شروع شد و مسئولیت اصلی این مؤسسه انجام مطالعات و پژوهشهای مربوط به کشورهای حوزه جاده ابریشم است. این جاده صرفاً اقتصادی نیست و آنچه ایکاس به آن توجه میکند مطالعه درباره هنر، ادبیات، باستانشناسی و موسیقی این کشورهاست که ایران نیز جزء کشورهای حوزه جاده ابریشم است.
وی افزود: نسل جوان ما با فرهیختگان کشورهایشان کمتر آشنا هستند و باید تلاش کرد تا توجه جوانان و پژوهشگران جدید به به این حوزه جذب کرد تا در این نشستها شاهد حضور بیشتر آنان باشیم. باید بتوانیم میراث خودمان را به دیگران معرفی کنیم و برای دیگران توضیح دهیم. نشستهای بین اندیشمندان کشورها که اکنون در وضعیت مناسبی نیست، باید افزایش یابد.
وی ادامه داد: اینگونه ارتباطات بین کشورها دو وجه دارد، اول اینکه روابط بین دولتی که از آن بنام دیپلماسی عمومی یاد میشود را تقویت میکند و وجه دوم که به عهده پژوهشگران است، تقویت ارتباطهای مردمی است و امیدوارم در آینده شاهد ارتباط گستردهتر و فعالتری بین صاحبنظران کشورهای منطقه باشیم.
مرتضی دامنپاک، معاون پژوهشی وزارت امورخارجه نیز درخصوص دستاوردهای همایش بینالمللی عبدالرحمن جامی بیان کرد: این همایش به ایجاد پیوند فرهنگی میان مردم منطقه، تحکیم پیوندها و تقویت برادری کمک میکند و کاوش در آثار و اندیشه این شخصیتها سبب میشود تا به شناسایی ارزشهای نهفته در آثار آنها همچون انسانیت، نوعدوستی، دوری از ریا و چاپلوسی، رسیدگی به امور مردم، ایحاد وحدت و همدلی میان مذاهب که نیاز مبرم و شدید بشر امروز است، بیشتر پی ببریم. پیام این همایش صلح، دوستی، همزیستی، انسانیت و آرامش است؛ چرا که جامی یک وحدتطلب مصلح بود.
وی با بیان این مطلب که نباید به این کنگرهها اکتفاء کنیم، عنوان کرد: باید روند پایداری در این خصوص ایجاد کنیم و از ظرفیتهای این عرفا و ادبا در جهت توسعه فرهنگی، ادبی و گردشگری استفاده کنیم.
دامنپاک ضمن بیان این که تربت جام، شهر علم، ادب، عرفان و موسیقی است و میراثدار فرهنگ و تمدن ریشهدار خراسان بزرگ است، گفت: باید تلاش کرد تا دبیرخانه دائمی مفاخر جام و منطقه برای ثبت، مستند و مکتوب کردن این میراث ناملموس منطقه مثل موسیقی مقامی جام و بازیهای محلی راهاندازی گردد. باید آثار جامی که در ایران و منطقه وجود دارد را جهت ثبت مجموعه آثار جامی در یونسکو گردآوری کنیم و همچنین روز ملی جامی در تقویم باید با جدیت دنبال شود.
دامن پاک افزود: اینگونه نشستها باید کمک کند تا تبادلات علمی و پژوهشی کشورهای منطقه افزایش یابد و این که ادبا، دانشمندان و اندیشمندان بتوانند صرف نظر از فضای سیاسی با یکدیگر تبادل فرهنگی داشته باشند. وزارت امور خارجه نیز در جهت تسهیل روابط دانشگاهی بین کشورها تلاش خواهد کرد.
وی با تشکر از برگزارکنندگان همایش بیان کرد: همایش عبدالرحمن جامی جز بهترین همایشهایی بود که در طول دوران 26 سال خدمتی که داشتم شرکت کردم؛ چرا که حضور اندیشمندان داخلی و خارجی گسترده و مقالات نیز از سطح بالایی برخوردار بود.
معاون پژوهشی وزارت امورخارجه تصریح کرد: عبدالرحمن جامی شخصیت بزرگ، نامدار و پروآوازهای است که تنها متعلق به مردم ساکن در مرزهای امروز ایران نیست، بلکه متعلق به ایران فرهنگی، گسترهای از مناطق همسایگان ایران از شبه قاره تا خراسان بزرگ، مصر، عراق و ترکیه و... است و شخصیتی فرامنطقهای بود.
علیرضا قیامتی، دبیر همایش بینالمللی عبدالرحمن جامی نیز گفت: امیدواریم روز ملی جامی در تقویم ثبت شود. راه نجات امروز جهان اسلام و بهویژه این منطقه، جز پرداختن به روح اصیل و رحمانی اسلام و گسترش همدلی و وفاق نیست.مسائل فرهنگی باعث امنیت پایدار منطقه و وحدت ملی میشود که نمونه آن را در حضور اندیشمندان کشورهای مختلف در اینجا دیدیم.
وی عنوان کرد: به بسیاری از اهداف همایش به ویژه معرفی جامی که به وسیله رسانهها و پژوهشهای ادبی انجام شد، رسیدیم. تربت جام بهواسطه عرفانی که از گذشته وجود داشته و بزرگان و عارفانی که در اینجا زحمت کشیدند، امروز پایتخت وحدت شده است، خصوصاً شیخ احمد جام که روح معنوی این شهرستان است.