زبان و فرهنگ/ نوشته کلر کرامش؛ ترجمه فریبا غضنفری، راحله قاسمی، پدرام لعلبخش.- تهران: امیرکبیر، ۱۳۹۰.
زبان و فرهنگ/ نوشته کلر کرامش؛ ترجمه فریبا غضنفری، راحله قاسمی، پدرام لعلبخش.- تهران: امیرکبیر، ۱۳۹۰.
این کتاب نهمین جلد از زبان شناسی، ادبیات و فرهنگ با عنوان «زبان و فرهنگ» است. هدف مجموعه «زبان شناسی، ادبیات و فرهنگ»، پرداختن به جنبههای مختلف دانش زبان شناسی و ادبیات و شاخههای مرتبط با آنها نظیر مطالعات و ترجمه، ادبیات تطبیقی، انسان شناسی و زبان شناسی، ارتباطات، برنامه ریزی درسی، مرجع نگاری و معرفی هرچه بیشتر این علوم است.
کلیر کرامخ دکترای زبان آلمانی و استاد زبانهای خارجی در دانشگاه کالیفرنیا در برکلی است. وی در زمینه جامعه شناسی زبان تحقیقات متعددی انجام داده و به نتایج چشمگیری دست یافته است. اهمیت کار او ترسیم کارآمدی از ارتباط میان زبان و پدیده های اجتماعی و فرهنگی است.
کلر کرامش، نویسنده کتاب، اثر خود را پاسخی به سوالات کلی موجود در حوزه شناخت زبان و فرهنگ می داند و آن را اثری معرفی میکند که درک اندیشههای بغرنج زبانفرهنگی را برای همگان و به ویژه دانشجویان رشتههای مرتبط فراهم میسازد. با این حال، نویسنده هرگز مخاطب عام اثر خود را به فراموشی نسپرده و با بیانی سلیس و روشن پیچیدگیهای ارتباط زبان و فرهنگ را به سادهترین شکل ممکن توضیح میدهد.
این کتاب به دو بخش اصلی تقسیم شده است. بخش اول، به معرفی برخی مفاهیم اصلی زبان شناسی و نقش آنها در رابطهی تعاملی زبانی و معانی آنها، معنا در صورت کاربردی آن، زبان و فرهنگ شفاهی، زبان و فرهنگ مکتوب، زبان و هویت فرهنگی و موضوعات جاری در حوزه زبان و فرهنگ و بخش دوم کتاب، شامل مجموعهای از مقالات صاحب نظران، محققان و نظریه پردازان، حوزه زبان و فرهنگ است که به صورت کاملاً تخصصی موضوعات روز را در این رشته از علوم انسانی مورد بحث قرار داده اند.
این کتاب، پاسخی به سوالات کلی موجود در حوزه شناخت زبان و فرهنگ است و رابطه بسیار نزدیک این دو پدیده را مورد بحث و بررسی قرار میدهد. زبان ساده و البته علمی نویسنده کتاب، پیچیدگیها و ابهامات مفاهیمی کلیدی همچون «بافت اجتماعی»، «جامعه گفتمانی»، «جدایی ناپذیری فرهنگ و زبان» را از بین برده و این امکان را برای خواننده فراهم میآورد تا درک کاملی از رابطه پیچیده و چند بعدی این دو پدیده داشته باشد. آنچه این اثر را از آثار مشابه آن متمایز میکند استفاده توامان از نظریات متخصصان رشتههای زبان شناسی، جامعه شناسی و انسان شناسی است.