این است مذهب من/ موهنداس کارمچاند، ترجمه باقر موسوی. تهران: مصدق، 1395
کتاب این است مذهب من (My Religion)، در سال 1908 میلادی نگارش یافته و شخص گاندی در سال 1938 میلادی مجدد آن را بازبینی و تایید کرده است. در این کتاب بیان میشود که وظیفه رجال قانون، منحصراً حق دادن به جانب کسانی است که دفاع از آنان را به عهده دارند و به هر طریقی که باشد پیدا کردن دلایلی به نفع آنهاست.
کتاب این است مذهب من با اسلوب بکر و منحصربهفرد و با جرأت کامل نوشته شده است، دنیاى غرب و سیاستمداران معاصر هند مایل به انتشار آن نبودند، چرا که: مهاتما گاندى (Mahatma Gandhi) در این کتاب کوچک، غرب را به تأسیس تمدن شیطانى و سیاستمداران معاصر هند را به قلب ماهیت استقلال و برده ساختن مردمان کشورش در زیر نقاب آزادى هند به محاکمه میکشد. گاندى در این کتاب ما را با نیروى حقیقت که مشخصهى حیات است اقناع مىنماید.
درون مایه و بن مایه اصلی کتاب این است مذهب من شامل ایدئولوژی و جهان بینی گاندی، رهبر فقید کشور هند می باشد. بر همین اساس، می توان اذعان نمود که کتاب این است مذهب من، یک منبع موثق و معتبر برای هند پژوهان و هند شناسان به شمار می رود. چراکه این اثر را شخص گاندی مورد تایید و بازبینی قرار داده است.
آشنایی با کتاب نوشته گاندی
از آنجایی که نویسنده کتاب این است مذهب من شخص ماهاتما گاندی می باشد، ارزش و اعتبار این اثر را بیش از پیش افزایش یافته است. در این زمینه باید خاطر نشان نمود که ماهاتما گاندی ملت هند را در مسیر خارج شدن و رسیدن به استقلال از سلطه بریتانیا هدایت و رهبری می نمود.
بر همین اساس، به عنوان یکی از رهبران معنوی و سیاسی مطرح و شناخته شده کشور هند به شمار می آید. هدف وی در این کتاب این است مذهب من، بسیاری از نقطه نظرات و اعتقادات خود را منعکس نموده است. علاقمندان و مخاطبان این چهره نام آشنا برای آشنایی بیشتر با نوع جهان بینی و ایدئولوژی ماهاتما گاندی، می توانند این اثر جذاب و زیبا را مطالعه نمایند.
کتاب اینست مذهب من، با استفاده از چاشنی جرأت کامل و اسلوب فکر، به وسیله گاندی نگارش یافته است. ناگفته نماند که بر اساس گفته شخص گاندی در این اثر، بسیاری از سیاستمداران معاصر کشور هند، به انضمام دنیای غرب، تمایلی و علاقه ای به انتشار کتاب اینست مذهب من نشان نمی دادند.
چراکه ماهاتما گاندی در این کتاب، با صراحت تمام به تاثیرات دنیای غرب، بر پایه گذاری تمدن شیطانی در کشور هند و متعاقب آن، به بردگی کشیدن مردم هند در پوشش آزادی و استقلال سخن می راند. همچنین وی در این اثر سیاستمداران معاصر هند و نقش آنها در بسط و گسترش سایه استعمار بر سر مردم کشورش را مورد انتقاد قرار می دهد.
گاندی می کوشد به نحو مطلوب و بارز مردم را با حقایق و چهره اصلی سیاستمداران و سلطه گران آشنا سازد. ناگفته نماند که در بخش های نخستین کتاب این است مذهب من، گاندی ضمن پرداختن به وضعیت کشور انگلستان، معنا و مفهوم استقلال را مورد بررسی و ارزیابی قرار می دهد. در بخش هایی دیگری از کتاب، وضع مردم هندوستان، علل به اشغال درآمدن کشور هند و همینطور وضعیت مسلمانان و هندوها مورد کنکاش قرار می گیرد.
در ادامه هم نگاهی به شرایط زندگی پزشکان، شرایط زندگی در هندوستان، نیروی خشونت و به دست آوردن استقلال و آزادی مجدد هند صحبت به میان می آید. در مجموع برای آشنایی از طرز فکر و نوع نگاه ماهاتما گاندی، مطالعه کتاب این است مذهب من خالی از لطف نمی باشد.
آشنایی بیشتر با نویسنده کتاب این است مذهب من
نویسنده کتاب این است مذهب من، در سال ۱۸۶۹ در کشور هند دیده به جهان گشود. مادر وی زنی فداکار و نجیب و پدرش، یکی از کارکنان دولت به شمار می آمد. گاندی به تبعیت از خانواده خود، به جین، یکی از آیین های هندو بودایی ملحق شد. وی در نوزده سالگی، برای تحصیل در رشته حقوق عازم کشور انگلستان شد.
گاندی در سن ۲۴ سالگی و پس از فوت مادر خود، به کشور آفریقای جنوبی مسافرت نمود و بعد از چند سال و کسب تجربه در زمینه وکالت و روزنامه نگاری و با هدف مبارزه با بی عدالتی و ظلم، بار دیگر رهسپار کشور هند شد. در سال ۱۹۲۱، ماهاتما گاندی، با در دست گرفتن رهبری کنگره ملی کشورش، موفق شد با اندیشه و نوع تفکر خود مبنی بر مبارزه و با ظلم و استعمار بدون اسلحه، بستر مناسب برای رسیدن به خودکفایی و استقلال جامعه اش را فراهم سازد.
در بخشی از کتاب این است مذهب من میخوانیم:
ما یک ملت هستیم، من ادعا نمىکنم که هیچ فرقى بین ما نیست، واقعیت این است کسانى که بر کشور ما حکومت مىکنند سراسر هند را با پاى پیاده و یا به وسیلهى ارابههاى گاوکش طى مىکنند، زبان مملکت را یاد مىگیرند و به هیچکس با دیدهى احترام نمىنگرند. نیاکان ما هنگامى که «سیتو باندا» را در جنوب و «جاگات» را در مشرق و «هاردوار» را در شمال بنا نهادند، قصدشان ساختن زیارتگاه نبود؟ اعتراف مىکنم که آنان عقل سلیم داشتند و مىدانستند که عبادت خدا را در خانه هم مىتوان به جاى آورد. آنان به ما یاد دادند کسانى که قلبشان آکنده از مقاومت است، هندوستان را طبعا یک کشور مىبینند و به همین علت تأکید داشتند که در هند فقط باید یک ملت وجود داشته باشد.
لازم به ذکر است که گاندی در زمره شخصیت های تاثیر گذار و بزرگ تاریخ معاصر جهان محسوب می شود. نگارش: رباب دشتی(کتابدار کتابخانه وزیری یزد).