مدیران بزرگ به دنیا نمی آیند، ساخته می شوند / جولی ژو، ترجمه حمید زعیمی. تهران: نوین توسعه، 1398
هدف ژو از انتشار این کتاب، توانمند ساختن تمامی مدیران جهان است و میخواهد به آنها بگوید که همهی آنها، یک تجربه مشترک را پشت سر میگذارند. به همین دلیل این کتاب را با عنوان «ساخت یک مدیر» (اسم انگلیسی کتاب : The making of a manager) منتشر کرد و در اصلیترین جمله خود میگوید:مدیران بزرگ به دنیا نمی آیند، ساخته می شوند.یک مدیر خوب باید بر روی تحلیل نتایج تمرکز کند نه انجام فعالیتها. ژو معتقد است، وقتی شما به عنوان مدیر در بخشی از یک سیستم قرار میگیرید، ممکن است در ابتدا برایتان بسیار هیجان انگیز و چالشی باشد. اما اتفاق خوبی که برای شما میافتد این است که، فردی به شما اعتماد کرده و به تواناییهای شما ایمان دارد.
در روزهای اول مدیریت، حس میکردم وظیفه من این است که جلساتی برگزار کنم و در این جلسات به بازگو کردن چگونگی انجام کار بپردازم اما به زودی فهمیدم که این یک رویکرد کوته بینانه است. فهمیدم بیشتر روی اهداف روزانه تمرکز میکنم تا به اهداف بلند مدت. پس از چند سال تجربه، استراتژیکتر شدم و فهمیدم نقش مدیر، فراتر از این مسائل است و باید بر روی هدفهای گسترهتری تمرکز کند. شما در راه خود، باید به چند نکته توجه کنید که شامل موارد زیر است:همکاری موثر تیم در کنار هم، کمک کردن به اعضای تیم در رسیدن به اهداف، ایجاد راهکارهایی برای بهبود کارایی سیستم.
پس از سالها تجربه، فهمیدم که کار یک مدیر، گرفتن نتایج بهتر از کار کردن یک تیم با هم است و هنگامی که در رسیدن به این اهداف تلاش میکنید، تفاوت یک مدیر خوب از یک مدیر معمولی را تشخیص خواهید داد. یک مدیر خوب، همیشه بازخورد خوبی از تیم خود خواهد گرفت و یک مدیر معمولی تنها یک بازخورد معمولی.
به عنوان یک کارآموز به شرکت فیسبوک وارد شدم و تصور کردم چالش و هیجان بسیار زیادی برای من دارد. در اوایل به عنوان یک طراح وارد شرکت فیسبوک شدم و در ادامه از من خواسته شد که بخشی از یک کار را مدیریت کنم. در ماههای ابتدایی سوالات زیادی میپرسیدم و گرفتن بهترین پاسخ برای این سوالات بسیار تاثیرگذار بود. ژو در کتاب «مدیران بزرگ به دنیا نمی آیند، ساخته می شوند» میگوید که پیشگامان جدید در تیم، مسئول تمامی جوانب رشد آن تیم هستند. یکی از مزیتهای تیم سازی در یک سازمان این است که شما چیزی را به ارث نمیبرید و خودتان تصمیم میگیرید که تیم خود را چگونه بسازید.
هیچکس تیم شما را بهتر از خودتان نمیفهمد و به همین دلیل ممکن است، دیگران با چالشهای خاص شما دچار مشکل شوند. یکی از مزایای مدیر شدن، این است که افراد در تیم، در روزهای اول با شما بهتر رفتار میکنند زیرا میدانند که تازه وارد کار شدهاید و یک اشتباه شما تاثیر بدی نخواهد داشت. شما با این اتفاق به اجزای سیستم مسلطتر میشوید و همچنین میفهمید که چگونه همه چیز در کنار هم کار میکند.
یکی از مشکلاتی که یک مدیر جدید با آن مواجه میشود این است که بدون درک کامل از کار؛ در انتخاب تصمیمات جدید عجله میکند که بهتر است این تصمیمات در اول کار کنترل شود. دانستن مسیر خود برای مدیریت، چالشها و مزایای منحصر به فرد به شما در این راه کمک میکند.
-بازخورد فعالیتهای خاص خود را، با تیم خود در میان بگذارید:
یکی از مولفههای اساسی یک مدیر برای تیم خود، ارائه بازخورد موثر و روشن برای یک تیم است. بدیهی است که شما باید بازخوردی ارائه دهید که مختص یک کار خاص است. مثلا اگر یکی از اعضای تیم شما، یک کار جدیدی را ارائه داده است برای او وقت بگذارید تا به او بگویید به خوبی پیش رفته است و چه کارهایی برای بهتر شدن، نیاز است انجام دهد.
-اعتماد سازی در تیم، مهمترین عامل تبدیل شدن به یک مدیر خوب است:
اعتمادسازی در تیم، یکی از مهمترین مسائلی است که اکثر مدیران کسب و کار با آن درگیر هستند. مدیران بزرگ در تلاش هستند، روابط خود را با کارمندان خود توسعه دهند.
وظایف یک مدیر، برای بهترین شدن
ژو در کتاب «مدیران بزرگ به دنیا نمی آیند، ساخته می شوند» در ۱۰ مورد بررسی میکند که چه کاری باید انجام شود، وقتی شما زیر ذرهبین قرار میگیرید و همچنین وظایف اصلی یک مدیر خوب برای عالی شدن را بررسی میکند. او سوالات و تمرینهایی را نیز به مدیران ارائه میدهد تا مهارتهای مدیریتی خود را افزایش دهند.
1- نتیجه کارکردن گروهی از افراد، با یکدیگر را مورد بررسی قرار دهید.
2- با رشد تیم، برای وظایف قبلی خود یک جایگزین تعیین کنید.
3- یک فرهنگ مثبت و سالم را در تیم خود ایجاد کنید.
4- سعی نکنید که همیشه در تیم، یک مجری باشید.
5- در چند ماه اول مدیریت، شنونده باشید، سوال بپرسید و یادگیری خود را بالا ببرید.
6- یک رابطه سالم و شاد به همراه اعتماد سازی در تیم خود ایجاد کنید.
7- برای شرکت در جلسات مختلف و در مواجه با افراد تیم خود، همیشه آماده باشید.
8- قدرتمندترین ابزار شما، جدی گرفتن بازخورد کارمندان در تمامی مراحل کار است.
9- سخت کار کردن، کنجکاوی بودن و زمان را، در مشخص کردن هدف خود، جدی بگیرید.
10- کمبود مهارتها در تیم را، جدی بگیرید و برای رفع آنها، به استخدام افراد خبره بپردازید.
نگارش: مژگان روحانی(کتابدار کتابخانه وزیری یزد).