امام صادق علیه السلام از پدر بزرگوارش حضرت باقرالعلوم علیه السلام نقل کرد که فرمود: «شیطان چهار بار ناله نومیدی سر داد؛ روزی که مورد لعن خدا قرار گرفت، روزی که از آسمان به زمین هبوط کرد، روزی که پیامبر اسلام (ص)به پیامبری مبعوث شد، و روز" عید غدیر"».
غدیر، سرچشمه همیشه جوشان ولایت است که از سینه تفتیده «خم» به جام محبت دوستداران پیامبر و خاندانش جارى است. غدیر، شایسته هر ثناست که وحى از او پیراست و محمد بدو آراست و اسلام از او برخاست. غدیر، تفسیر بدر و احد و شأن نزول صفین و نهروان است. بدر، عدالت مىخواست؛ احد، شجاعت آرزو مىکرد؛ خیبر تماشاى صداقت را تمنا داشت و غدیر، آمین آن همه ثنا و دعا بود.
بر اساس اسناد موجود در کتابخانه وزیری یزد در راستای 18 ذی الحجه؛ بیش از ده ها برگ سند با موضوع برگزاری مراسم عید غدیر و برپایی مجالس ویژه برای بزرگداشت این اعیاد در یزد موجود می باشد. از جشن و سرگرمی که بگذریم در دوره قاجار، مردم سنتی قدیمی هم برای روز عید غدیر داشتند. از اسناد تاریخی چنین برمیآید که اطعام سادات، علما، طلاب علوم، ساکنان مدارس وقفی و همچنین فقرا و نیازمندان محلهها در روز عید غدیر از زمان صفویان، سنتی رایج میان ایرانیان بوده است.
از جمله یکی از قدیمی ترین اسناد موجود در این زمینه به تاریخ 1275 هجری قمری وقف نامه ایست متعلق به سکینه خانم دختر حاج علیرضا ده آبادی از توابع یزد که همگی و تمامی اموال خود را در احمد آباد و رکن آباد و ده آباد از توابع یزد وقف بر عام .مراسمات مذهبی. اعیاد. جشن ها. از جمله بر پایی جشن عید غدیر و اطعام میهمانان و فقراء نموده است. که بخش آغازین آن چنین است:
الحمدلله الذی علی اسرار الخیر و امرهم بالاصلاح بین الاخوه و بدت الی المقلین و الفقراء باهل الغناء و الثروه و الصلوه و السلم علی من وقف علیه الرساله و ختم النبوه و اولاد المتولی لنضد الشریعه الذینهم الخبیر فی الخیر و الصفو من الصفوه.
این سند و بیش از صدها اسناد نفیس زیبا و با ارزش دیگر در گنجینه وزیری موجود می باشند.
نگارش: معصومه محمدی دشتکی.