بنای مشهور به سادات قل هو اللهی در پشت مسجد جامع کبیر یزد و مقابل در غربی آن در کوچه قل هو اللهی قرار دارد. از نوشته های مورخان یزد چنین بر می آید که مزار مذکور در سده نهم هجری به " گنبد هشت در" اشتهار داشته و در مجاورت باغ " کمال کاشی " در خارج حصار یزد قرار داشت. این موضع در آن روزگار مدفن سادات عریضی بوده است. نویسنده تاریخ یزد بنای گنبد را مربوط به شش قرن پیش از تالیف کتاب خود یعنی در قرن ۲ و ۳ هجری دانسته است:
" در آن مزار همه سادات عظام آسوده اند و گنبد قدیم در آنجا هست که مدت ششصد سال است که آن را ساخته اند و صفه ای مقابل گنبد است و سه قبر سادات در آن صفه است. هر کس که مرادی و حاجتی داشته باشد هزار بار " قل هو الله احد " بخواند مرادش حاصل گردد و به کرات بزرگان این را تجربه کرده اند".
مزاری که امروزه به عنوان " سادات قل هو الله " شهرت یافته، ارتباطی با مزار گنبد هشت در نداشته و نباید میان این مزار خلط شود. نویسنده آتشکده یزدان بر این عقیده است که سید ناصر الدین از اقارب و نزدیکان امامزاده جعفر در آن مکان به خاک سپرده شده است.
بقعه سادات قول هواللهی با حسینیه متصل به آن از سه درب ورودی ، سر در گچی با قوس جناغی، هفت صفه، گنبدخانه مسقف به تاق ضربی و نورگیر فلزی تشکیل شده است. کف بقعه سیمانی و پوشش داخلی آن با گچ اندود شده است.
در بقعه سادات قول هواللهی دو سنگ قبر موجود است. ۱.اطراف یکی از سنگها اسامی چهارده معصوم به خط نسخ زیبایی منقور شده است. به عقیده آیتی این سنگ مذکور از آن قبر شاه ولی و سراینده اشعار ، شاه عبدالقلی غیاثی بوده است. طبق اظهارات ایشان مزار شاه ولی در داخل بقعه مذکور قرار دارد.
۲. سنگ قبر سیاه رنگ به ابعاد ۱۵۲×۴۸ و به ارتفاع ۲۸ سانتیمتر است که ابیاتی به خط نستعلیق بر روی آن کتابت شده است.
(گردشگری مذهبی در یزد: امامزاده ها و بقاع یزد. علی اکبر خدایی، محمد طباطبایی بافقی، فاطمه اسلامی، مژگان ملک زاده بافقی.- یزد: ناقوس فرهنگ، 1392. ص ۱۱۰-۱۱۳).
نگارش: مژگان روحانی (کتابدار کتابخانه وزیری یزد).