در شهر یزد آثار منبت در مکانهای متعدد وجود دارد به عنوان نمونه در ضلع شرقی مسجد جامع یزد( ورودی اصلی) که تلفیقی زیبا گونه از دو هنر معرق و منبت را به نمایش گذارده است اشاره کرد. یکی از منحصرترین عنصر تزئینی در معماری مسجد جامع یزد به شمار می آید این در ، در ترکیب حساب شده و چشمگیر خود گره ها را که به شیوه معرق - منبت فضای اصلی را در قابی یکپارچه تشکیل داده نشان می دهد .
در سفر نامه جکسن درباره درهای چوبی منبت کاری شده مسجد جامع آمده است : " تنها بنای عمومی که در خور دیدن و تماشاست، مسجد جمعه شهر است. این مسجد سبب گشت که یزد به لقب دارالعباده مفتخر گردد.این افتخار در قرن های بعد با بذل و بخشش و سخاوت مندی های خدا پرستانه بعضی از حکمرانان که آثار بخشش و سخاوت آنها هنوز مشهود است بیشتر شد از جمله این آثار اهدایی دو در چوبی منبت کاری فوق العاده قشنگ را می توان نام برد."
مسجد زیر ده در محله ای به همین نام در اردکان وجود دارد که از بناهای قرن دهم هجری محسوب می شود. این مسجد دارای در چوبی بسیار قدیمی با هنر منبت است این در سال ۹۸۹ هجری ساخته شده است.
مسجد ریگ در شهر یزد با دری بسیاربزرگ و منبت کاری شده ، درهای منبت باغ دولت آباد با گره چینی های چشم نواز و نیز بسیاری از خانه های قدیمی در سراسر استان، از جمله خانه تقدیر در اردکان متعلق به عهد قاجار ، ساخته شده از خشت و گل و آجر با حیاط مرکزی ، دارای درهای منبت کاری است که در ضلع جنوبی عمارت قرار گرفته اند. خانه آیت الله خاتمی نیز دارای هنر گچبری ، خراطی، گره چینی و منبت است. خانه های مرحوم رسولیان ، مرتاض، لاری ها، محمودی، حیدرزاده و بسیاری دیگر در شهر یزد نیز این هنر زیبا را در خود جای داده اند.
( فرهنگ مشاغل استان یزد" پیشه های سنتی، هنرها و صنایع دستی)صدیقه رمضانخانی، یزد: اندیشمندان یزد، ۱۳۹۳. ص ۳۷۵).
نگارش: رباب دشتی (کتابدار کتابخانه وزیری یزد).