محله چهارمنار از جهت شمال به خیابان انقلاب و محله باغ صندل، از جنوب به محله تخت استاد و گودال مصلی، از شرق به محله میدان شاه طهماسب و از غرب به محلات دولت آباد و کوچه بیوک محدود می شود.
با احداث دو مدرسه که توسط شمس الدین محمد بن رکن الدین در سر کوچه بهروک در قرن هشتم احداث گردیده و چهارمنار بر بالای آنها ساخته شده بود، این محله به نام چهارمنار معروف گردید.
چهارمنار از محلات معروف خارج از حصار و محل باغهای پیرامون شهر بوده و قبل از آن نیز به نام کوچه بهروک معروف بوده است. مولف جامع مفیدی در این باره چنین آورده :" کوچه بهروک" اکنون به چهارمنار اشتهار یافت ."
همچنین در جای دیگر در ذیل احداثات شاه یحیی مظفری محدوده این محله را چنین می گوید:" از کنار میدان تا سر پل چهارمنار خیابان کرده درخت بید و چنار نشانید."
نام کوچه بهروک به عنوان سکه بهروک و کوی بهروک در جامع الخیرات به مناسبت آثاری که شمس الدین در آنجا ایجاد کرد، مکرر آمده است و آن را در" ظاهر یزد" دانسته اند.
از جمله موقوفات این محله در قرن هشتم هجری مدرسه، خانقاه، دارالشفاء، کتابخانه، کاروانسرا، و بازار بوده که توسط واقف سید شمس الدین محمد احداث شده بود و در قرون بعد مسجد و حسینیه میرخضرشاه، آب انبار، حسینیه ملتکیه و حمام نیز به بناهای وقفی محله اضافه شده اند.
تا حدود پنجاه سال گذشته در محله چهار منار مکانهایی که عملکرد اقتصادی داشتند، وجود داشته که از جمله می توان به کاروانسرای سید حیدری که محلی برای فروش عمده و جزئی محصولات کشاورزی بوده و محلی در کنار مسجد چهارمنار به نام " نواقلی" اشاره نمود که از تمامی بارهای وارده به محل، عوارض دریافت می کردند.
همچنین وجود چندین بازارچه به صورت پراکنده در این محله مانند بازارچه کاشی زاده ( سرحوض)، بازارچه چهارمنار، بازارچه میرخضرشاه و بازارچه کوچه صدری( امروز فعالیت چندانی ندارد) همگی دلیل بر رونق اقتصادی این محله بوده است.
بناهایی چون مدرسه شمسیه، آب انبار، حسینیه و حوض ملتکیه، حسینیه و مسجد چهارمنار علاوه بر قدمت تاریخی نشان از رونق و اهمیت آن دارد.
شغل عمده مردم این محله در گذشته شعربافی و ترمه بافی بوده است. از عناصر شاخص این محله می توان به موارد زیر اشاره نمود:
1- آب انبار چاپارخانه
2- بقعه شاه سید رضا
3- آب انبار دکتر طاهری
4- مسجد خضرشاه
5- حسینیه بزرگ چهارمنار( ملتکیه)
6- حوض ملتکیه
7- آب انبار چهارمنار
8- بازارچه چهارمنار
9- حمام شکوفه
10- بقعه سید شمس الدین(مدرسه شمسیه)
11- کاروانسرای سید حیدری
12- بقعه ای نامعلوم و چسبیده به کاروانسرای حیدری از سمت غرب و کوچه اصلی چهارمنار که صورت سه قبر در آن دیده می شود. (اخیرا توسط شهرداری به کل تخریب گردیده است. از طریق مقایسه تطبیقی می توان احتمال داد که این اثر متعلق به قبل از صفوی بوده است).
(محلات تاریخی شهر یزد. محمدحسن خادم زاده. تهران: سبحان نور، 1388. ص 92-97).
نگارش: مژگان روحانی (کتابدار کتابخانه وزیری یزد).