منطقه شیرکوه که قله اصلی در آن قرار گرفته یکی از مهمترین مناطق کوهستانی استان است که می توان در تمام فصول سال آن را با کمترین خطر و هزینه صعود کرد.
صعود پاییزه:
صعود پاییزه از اواخر مهرماه شروع می شود که به علت کویری بودن منطقه در شبها، هوا سرد و دارای بادهای شدید است. با غروب خورشید درجه هوا به طرز قابل توجهی کاهش می یابد. مخصوصا در روی خط الراس قله و انتهای دره تنوره، که همراه با هجوم بادهای سرد و شدید از طرف سانیج و دشت کویر است. چشمه هایی که در صعود تابستانه دارای آب بوده اند، در این صعود کوهنوردان را یاری خواهند کرد. در این فصل
کلیه مسیرهای قابل صعود باز و مشکل خاصی ندارند.
صعود زمستانه:
این صعود تقریبا از وسط دی ماه آغاز می شود. اگر چه ممکن است کوه دارای برف نباشد، ولی هوا فوق العاده سرد می باشد و شرایط آب و هوایی کاملا متغیر و غیر قابل پیش بینی است. روی خط الراس منتهی به قله، بادهای بسیار سرد و استخوان سوز می وزد و بعضا به علت سهل انگاری در تجهیز کردن وسایل، باعث سرمازدگی در صورت و دست کوهنوردان شده است. صعود زمستانه در منطقه مزرعه آمحسن و لرد بیسمون، حتما احتیاج به راهنمای مجرب دارد. شدت سرما که همراه با باد شدید است، بعد از غروب خورشید به سرعت افزایش می یابد و صعود کننده می بایست رعایت این نکته را در نظر داشته باشد و قبل از این که به این مشکل برخوردکند، خود را به پناهگاه و منطقه امن برساند.
صعود در منطقه آمحسن به لحاظ این که قسمتی از آن روی صخره و شیب تند انجام می شود، می بایست در روز انجام گیرد. صعود زمستانه شیرکوه با توجه به این که شیرکوه یکی از کوههای نجیب کشور به حساب میآید، طرفداران زیادی دارد. ولی بعضا به خطا فکر می کنند که چون شیرکوه در منطقه مرکزی کشور قرار گرفته و استان یزد به گرما و کویری معروف است، با وسایل کوهنوردی معمولی اقدام به صعود میکنند که این عمل منجر به سوانح، حوادث و مشکلات متعدد می شود.
اکثر صعودهاي زمستانه در منطقه شیخ علیشاه انجام می شود. صعود را می توان از ساعت 5 بامداد شروع کرد، دو سوم مسیر تا پناهگاه و یک سوم مسیر از پناهگاه تا قله است. بیشترین مسیر برف کوبی از سه راهی نجیب شروع می شود. مسیرهایی که از زیر قله، دره یخچال و امثال آن برای صعود انتخاب شود، احتیاج به کرامپون، طناب و.... دارد. همچنین راهنمای مجرب برای این مسیرها ضروری است.
(کوهستان شیرکوه: ارزشها و تهدیدها/ محمدحسین ایران نژاد پاریزی. یزد: دانشگاه یزد، ۱۳۹۱).
نگارش: مژگان روحانی (کتابدار کتابخانه وزیری).