چشمه ها :
به اقتضای طبیعت منطقه،، وجود آهک و کارست در زمین شناسی منطقه، در هر گوشه و کنار این منطقه جوشش چشمه ها به چشم می خورد. این چشمه ها که بیشتر آنها در دامنه کوههای برفخانه و شیرکوه قرار دارند باغات مصفا ومزارع زیبا و کانون های روستایی را در طول مسیر سیراب می کنند و مناظر بدیع و بسیار شگفت انگیز طبیعی در هر قسمت این دامنه پدید می آورند و فصل زیبایی را با فصل زیبایی دیگر پیوند می زنند. در خروش بهار و تابستان و آرامش پاییز و زمستان آنها رازهایی نهفته است که نه تنها هنرمندان، بلکه هر گردشگری را جلب می کند. این چشمه ها علاوه بر زیبایی خاصی که به این منطقه بخشیده اند از آب آنها در بعضی باغات برای پرورش ماهی استفاده می شود. این چشمه مانند یک شبکه مویرگی علاوه بر تامین آب شرب مردم، باعث شادابی درختان از اصلیترین منابع تفرجگاهی محسوب میشوند. چشمه های جوشان و پر خروش در سالهای پر باران از جمله غربالبیز و تا مهر نمونه های ویژه محسوب می شوند و برای اغلب مردم استان یزد شناخته شده اند. بسیاری چشمه های ریز و درشت با آبدهی کم و زیاد در کوهستان شیرکوه وجود دارد که ضمن فراهم سازی مایه حیات برای گیاهان و جانوران پیرامون، به عنوان فضایی مناسب برای تفرج گردشگران و به ویژه کوه پیمایان و طبیعت گردان محسوب میشوند در حوضه برفخانه طزرجان چشمه های تل شنو، چشمه لاکلنگ، بادام، سرخونی، دزبین، رحمانی، لا موشک، بیغمی و نمیز و در حوضه شیرکوه چشمه های آب مزرعه، آب خواجه، آب پیازی، آب بید کبکان و گردو کویری را می توان نام برد این چشمه ها هر ساله در فصل بهار و تابستان گردشگران بسیار زیادی را در پناه خود به آرامش و تحسین طبیعت زیبا وا می دارند.
دره های یخچالی:
دیگر جاذبه مهم گردشگری که نظر هر بیننده ای را به خود جلب می کند دره های یخچالی است. یخچال ها در زمان فعالیتشان دره های u شکل را به وجود آوردهاند که جذابیتی فوق العاده را به منطقه بخشیده است از جمله این دره ها می توان لاکازر بسته، لا فراخ، کوته ته، بادر، لود کاغذون، بند انگورک و تنگه را نام برد.
آب روستاهای طزرجان در این دره ها جریان دارد که در فصل بهار به مسیل اصلی هدایت می شود و در تابستان مورد استفاده کشاورزی قرار میگیرد.
تافونی ها:
تافونی ها از دیگر جاذبههای گردشگری منطقه به شمار میآیند. تافونی های شیرکوه از لحاظ تنوع شکل ها، فراوانی و ابعاد حاصله جالب ترین نوع تافونی به حساب میآیند که هر گردشگر طبیعت، خواهان دیدن آن است. شکل های جالب حفره ها و فرورفتگی ها جای مانده در سنگهای گرانيت، مناظر زیبایی را به وجود آورده است که می توان آن را به جویندگان طبیعت بکر و دست نخورده معرفی نمود.
غارها و گالری های کارستی:
در ارتفاعات شیرکوه که در بعضی قسمت های آن ها جنس سنگ ها از نوع آهک می باشد، می توان غارها، اشکفت ها و گالری کارستی را مشاهده کرد. این غارها از نزدیک خیلی زیبا و جالب هستند. اغلب این غارها در ارتفاعات بالای شیرکوه بوده و تنها بعضی از افراد محلی و کوهنوردان توانستهاند آنها را از نزدیک ببیند.
(کوهستان شیرکوه: ارزشها و تهدیدها. تالیف دکتر محمدحسین ایران نژاد پاریزی. یزد: دانشگاه یزد، ۱۳۹۱).
نگارش: مژگان روحانی (کتابدار کتابخانه وزیری).