حاج سیّد محمّد رضا میبدی (امامیان)، فرزند آقا سیّد حسن، در سال 1295 ق. به دنیا آمد و پس از طیّ دوره مقدّماتی تحصیل، چون در خانواده ای اصیل و ریشه دار متولّد شده بود، به تحصیل علوم حوزوی روی آورد. او که حافظه ای قوی داشت، پس از طیّ مدارج تحصیلی حوزه، به جمع وعّاظ یزد پیوست و تا پایان عمر به پاکی و پاکدامنی، خدمتگزار مکتب اهل بیت (ع) بود. وی علاوه بر این، مردی مدیر و در عین حال متدیّن بود و همه کسانی که با او حشر و نشری داشتند، وی را به پاکی و صداقت و دقّت در امور می شناختند.
از نشانه های اعتماد عامّه به وی، این که در دوره دوم مجلس شورای ملّی، از طرف مردم یزد به نمایندگی از حوزه یزد انتخاب شد، ولی از حضور در آن مجلس خودداری کرد. همچنین تولیت آب وقف آباد که بر عهده اعلم علمای شهر بود، چندی به وی محوّل شد. به علاوه، او که عالمی دقیق واهل تحقیق و مطالعه بود، به جز اداره منبر، در ادبیّات فارسی و عربی تبحّر داشت و علاوه بر این که سال ها عضو انجمن ادبی یزد بود، خود نیز شعر می سرود و اشعارش از مضامین عالی برخوردار بود. گفته شده است: وی به زبان عبری نیز آشنایی داشت و در مکالمه و ادبیّات عرب هم، از همگنان خود گوی سبقت ربوده بود. از امتیازات دیگر این نابغه نامدار، موضوع تعبیر خواب است که در زمان خود و حتّی بعد از آن، کمتر کسی به مهارت ایشان در یزد دیده شد؛ زیرا به دقایق خواب ها اشاره می فرمود. در رابطه با غائله بهائیّت و مجالس بحثی که با آنان داشت نیز، تجربه و توشه ای گران فراهم آورده بود و بارها آن ها را مغلوب نمود. سرانجام این فاضل فداکار، در روز دوشنبه 16 محرّم سال 1380 ق. برابر با 20 تیر 1339 ش.، در یزد درگذشت و در کنار تربت جدّش امام زاده جعفر (ع) مدفون شد.
تعبیر رویایی راستین:
مرحوم شهید دکتر سیّد رضا پاک نژاد، هنوز نوجوانی بود که شبی در خواب دید: مشغول تلاوت قرآن است و وقتی دقّت کرد، دید در زیرنویس آیات، اسم او با رنگ قرمز نوشته شده است. پس، وی خواب را برای پدرش تعریف کرد. مرحوم حاج سیّد ابوالقاسم پاک نژاد، ضمن این که به او تذکّر داد موضوع خواب را برای دیگران تعریف نکند، نزد مرحوم حجّت الاسلام حاج سیّد محمّد رضا میبدی رفت و از ایشان خواست تعبیر این خواب را بفرمایند. ایشان که در امر تعبیر در زمان خود یگانه بودند، فرمودند: پسر شما کتابی می نویسد که به نفع اسلام و مورد استفاده مسلمین است و در مجلسی عضویّت پیدا می کند که در آن قانون اسلامی وضع می شود و در نهایت هم به شهادت می رسد! شگفت این که هر سه موردی که آن بزرگوار فرموده بود، محقّق شد و او کتاب اوّلین دانشگاه و آخرین پیامبر را نوشت، سپس نماینده مجلس شورای اسلامی شد و سرانجام به شهادت رسید!
(خاطرات خوبان(جلد2)/ علی اکبر شیرسلیمیان. یزد: آرتاکاوا، 1396. ص 115-117).
نگارش: الهه شهبازی (کتابدار کتابخانه وزیری یزد).