مدیریت موزه/ ابوالفضل صادقپور فیروزآباد، سید محمد عزیزی، مریم خلیل زاده. تهران: مهکامه، 1393.
این کتاب شامل 9 فصل است. فصل نخست مدیریت و مفهوم آن را مورد بررسی قرار میدهد. در فصل بعد مدیریت در موزه محور بحث است. این فصل شامل پنج بخش با عناوین موزهشناسی، انواع موزهها بر اساس نحوه مدیریت، برنامهریزی موزه، چالشهای موزه و مدیریت بحران در موزه است. فصل سوم کتاب به ساختار و آییننامه موزه میپردازد که این فصل نیز شامل پنج بخش است. اساسنامه مجموعههای فرهنگی، اصول اخلاقی موسسهای، ساختار آییننامهای موزه، استانداردها و اخلاق حرفهای در موزه و استانداردهای موزهای در هریک از بخشها مورد مطالعه قرار میگیرد.
فصل چهارم با عنوان موزه و اقتصاد به موضوعاتی چون بازاریابی در موزه، طرح بازاریابی موزه، مطالعات بازار، مدیریت دانش مشتری در موزهها میپردازد. فصل پنجم مدیریت منابع انسانی موزه را در چهار بخش با عناوین مدیریت منابع انسانی در موزه، ساختار و فرهنگ سازمانی، مدیریت عملکرد و منابع انسانی و موزهها و کارکردهای آن مورد بررسی قرار میدهد. فصل ششم به موضوع معرفی و آموزش در موزه میپردازد و در فصل بعد مدیریت مجموعهها محور بحث قرار میگیرد.
جایگاه مدیریت در مجموعهها، امنیت و حفاظت در موزه، مدیریت اشیا در موزه، مدیریت فضا در مخازن موزهها و کارکردهای مدیریت اشیا در موزه از موضوعات مورد مطالعه این فصل از کتاب است. «مدیریت و برنامهریزی راهبردی موزه» عنوان فصل هشتم کتاب است که در این فصل ضرورت مدیریت راهبردی موزه، برنامههای موزه، شیوههای جذب و حفظ مخاطب و مدیریت خدمات بازدیدکننده مورد بررسی قرار میگیرد. فصل پایانی کتاب نیز به مدیریت نوین در موزه اختصاص دارد.
در کل هدف اصلی کتاب این است که به مدیران زحمتکش موزهها بگوییم مدیریت در موزه تنها باز و بسته کردن و مراقبت فیزیکی از موزه نیست بلکه باید فاکتورهای زیادی را در نظر داشته باشیم. حداقل اینکه از مشاوران و متخصصان مختلف استفاده کنیم.
هدف دیگرکتاب از یک سو بالا بردن سطح آگاهی مدیران موزه و از سوی دیگر نشان دادن اهمیت اداره موزهها در جهان و نحوه مدیریت آنها در کشورهای توسعه یافته است.
نگارش: رباب دشتی (مسئول امور موزه کتابخانه وزیری یزد).