شبچره/علیاکبر شریعتی، تصویرگر: محبوبۀ مختاری. قم: بقیه العتره، 1384. 350 ص. مصوّر.
دیار کهن و تاریخی یزد در همیشۀ تاریخ بالنده و استوار بوده است و دلیل پایداری آن، فرهنگ کهن، ریشهدار و سرشار آن است، هنوز در کوچه پسکوچههای شهر یزد، فتوّت، مردانگی، ادب و انسانیّت تعارف میشود. هنوز باورها قوی و پابرجا هستند. هنوز تهران زدگی و مد زیستی به همه جای یزد رسوخ نکرده است.
ازاینرو بایسته است که قلمزنان این دیار همّت نموده و فرهنگ و آداب و رسوم، بازیها، ضربالمثلها و واژههای بومی یزد را گردآوری و چاپ کنند. خوشبختانه در سال 1384 به همّت آقای مهندس محمّد میرجلیلی و همراهی اعضای کانون فرهنگی کوی شاه ابوالقاسم یزد، کتاب «شبچره» که حاصل زحمات چندین سالۀ روانشاد علیاکبر شریعتی، بازیگر قدیمی تئاتر یزد، درزمینۀ فرهنگ یزد به ویژه بازیها و سرگرمیها است. راهی بازار کتاب شده است؛ و چه خوب بود که دیگر مراکز و کانونهای فرهنگی استان یزد به پیروی از این کانون، زمینۀ چاپ کتابهای پایه و ارزنده دربارۀ تاریخ، فرهنگ، ادب و هنر یزد را فراهم نموده و در دسترس اهل قلم بگذارند. کتاب نامبرده به غیر از در برداشتن حدود 30 بازی کودکان یزد، دارای دهها چیستان، ضربالمثل، سرگرمی و نیز صدها عکس، تصویر و نقّاشی است که هم برای دوستداران فرهنگ یزد سودمند است و هم برای خانوادهها و نوجوانان، سعی نویسنده، ناشر، تصویرگر، صفحه آرا و همه دسته اندر کاران چاپ این کتاب مشکور باد.
خوشبختانه در سال 1392 باز به همّت همین کانون کوی شاه ابوالقاسم دیگر اثر ارزندۀ زندهیاد شریعتی به نام «شهر من یزد» درزمینۀ فرهنگ، آداب، رسوم، ترانهها، متلها و غیره چاپ شد که اگر همّت شریعتی نبود، بسیاری از اینها به فراموشی رفته بود.
هماینک به کوشش خانم صدّیقۀ رمضانخانی، کتاب فرهنگ عامّۀ یزد و به کوشش برخی دوستداران فرهنگ بومی یزد در شهرهای: تفت، میبد، ابرکوه، بافق، اردکان، فرهنگ عامیانۀ آن ولایات گردآوری و یا چاپشده است که نوید روزهای خوبی را برای فرهنگ استان یزد میدهد.
نگارش: حسین مسرّت (پژوهشگر و کارمند بازنشسته کتابخانه وزیری یزد).