آرامگاه سید قوام الدین واقع در کوی دروازه قصابها، کوچه غلامعلی سیاه، حوالی جنوب شرقی میدان امیرچخماق، جنب کاروانسرای میرزا کور که مورد احترام و اعتقاد مردمان شهر یزدست، میباشد. شرح مبسوط مرقد سیدقوامالدین در کتابهای تاریخ جدید یزد و جامع مفیدی مربوط به مرگ این سید عارف پیشه، خاکسپاری وی در مقبره نظامیه که امروز به مزار سیدقوامالدین شهرت یافته، احداث قبه، بارگاه، چهار صفه، و گنبد توسط سیدنظامالدین پدر سیدرکنالدین حسینی قاضی، گردهمایی مردمان یزد،جهت زیارت و اهدای نذورات مرقد در یومالعرفه میباشد. امیرنظام و فرزندان ایشان و بسیاری از سادات صاحب کرامت در آن مدفون هستند. بانی این بقعه، امیرنظامالدین، پدر سیدرکنالدین حسینی قاضی است. مطابق نوشتههای مورخان محلی یزد، سیدنظامالدین به دنبال ساخت قبه، بارگاه، چارصفه و گنبد در نزدیکی محله دروازه قصابها در خارج از شهر یزد، اولین آرامگاه خانوادگی را در این سرزمین دایر کرد و خود وی در آن مزار مدفون گردید. مکان کنونی مزار سیدقوامالدین تطبیق میکند با "مزار سادات به خارج یزد در کناسه مشهور به سیدقوامالدین " که در تواریخ محلی یزد ذکر آن مندرج است. مولف تاریخ یزد در شرح آن، چنین گوید:"مزاری متبرک است و بسیار سادات عظام در آنجا مدفونند و اول خانقاه و گنبد امیرنظامالدین پدر امیررکنالدین قاضی ساخته در فضای جنب گنبد امیرعلی قوامالدین و دیگر سادات مدفونند و...".محمد مفید مستوفی در جامع مفیدی در خصوص وضع مزار مذکور در سال 1083 ه.ق چنین تصریح کرده است:"سیدالعارفین امیرعلی قوامالدین... چون از این دار غرور به سرای راحت و سرور انتقال فرمود، در مقبره نظامیه که در محله میرچخماق به جنب دارالسلخ واقع است... مدفون گردید و از آن وقت تا حال که سال 1083ق رسیده، متوطنین بلده طیبه یزد به جهت زیارت مرقد منور آن سید ستوده، روز نهم ذی الحجه الحرام که یوم العرفه است، مقرر نمودهاند و از میدان میرچخماق تا حوالی مزار منور آذین بسته ، تجار و اهل محترفه دکاکین آراسته مردم شهر و بلوکات از ذکور و اثاث در آن محل حاضر میشوند و به بیع و شری اشتغال مینمایند...".
بنا به نوشته مولف یادگارهای یزد، در وقفنامه مسجد میرچخماق از مزار سیدقوامالدین نام برده است. بخش جدید آرامگاه سیدقوامالدین که از دو مناره لاجوردی تکمیل نشده، سردر مزین به خطوط کوفی و لوز با قوس جناغی و دو صفه تشکیل شده است. فضای داخل بقعه با گچ اندود شده، مسقف به تاق ضربی و آراسته به رسمی بندی، خطوط کوفی و لوز با قوس جناغی و دو صفه تشکیل شده است. فضای داخل بقعه با گچ اندود شده، مسقف به تاق ضربی و آراسته به رسمیبندی، خطوط کوفی، لوز و رگچین آجری میباشد. داخل آرامگاه صورت قبری مشاهده میشود که ظاهرا به سیدقوامالدین تعلق داشته است. ازاره فضای داخلی بقعه را به ارتفاع یک متر و همچنین کف آن نیز را با سنگ پوشانیدهاند. در سمت چپ صحن، بخش قدیمی بقعه قرار گرفته که منحصر به یک گنبدخانه کوچک است و در سه طرف آن ، طاقچه، قسمت فوقانی آن در چهار سویش، سه کنج، طاق نما، نورگیرهای کوچک فلزی تعبیه شده است. پوشش داخلی این بخش نیز با گچ اندود شده و گنبد گلین آن به شکل دو پوسته پیوسته ناری ساخته شده است.
(گردشگری مذهبی در یزد: امامزاده ها و بقاع یزد/ سید علی اکبر خدایی، سیدمجمد طباطبایی بافقی، فاطمه اسلامی، مژگان ملک زاده بافقی. یزد: ناقوس فرهنگ، ١٣٩٢).
نگارش: مژگان روحانی (کتابدار کتابخانه وزیری یزد).