مجموعه نقشین مرکب از حسینیه، تکیهای به نام ابوالفضل (ع)، بقعه، مسجد امام رضا (ع) و اب انبار، در محله قدیمی خلف باغ، کوچه شهید بکایی واقع شده است.
علیرغم مراجعه کتب تاریخی یزد و تحقیقات علمی و میدانی، متاسفانه هیچگونه اطلاع تاریخی در خصوص مجموعه نقشین در دسترس نیست.
بنا به گفته معمرین محلی، بقعه نقشین که در داخل یکی از صفههای تکیه ابوالفضل (ع) ( یکی از مجموعههای نقشین ) واقع شده است، متعلق به شخص سهل بن علی بن موسی الکاظم (ع) میباشد. این اظهارات، با توجه به نوشتههای مورخان و کتب دینی، پایه و اساس درستی ندارد و افسانهای بیش نیست.
بنا به مندرجات تاریخی، تنها پسر امام رضا (ع)، امام جواد (ع) میباشد که وصی و امام بعد از او شناخته شد.(امام رضا (ع) صاحب یک فرزند به نام محمدجواد (ع) و یک دختر بوده است). به هر حال صورت قبری با پارچه سبزی که روی آن کشیدهاند، در داخل یکی از صفههای تکیه ابوالفضل (ع) جای داده و در مقابل آن در آهنی نصب کردهاند. بر روی دیوار صفه، کتیبه و نوشتهای وجود دارد که متعلق به عهد قاجاریه و 1305 هجری قمری میباشد.
گفته میشود، به این مجموعه از این رو نقشین میگویند که صفههای تکیهها و حسینیه را با کاشی متعلق به اوایل قرن سیزدهم هجری که شامل گل و بوته و کاشی نقشداری از انسانها و مراسم بزم میباشد، مزین ساخته بودند.
در این بنا هیچگونه نوشته تاریخی دیده نمیشود.
(گردشگری مذهبی در یزد: امامزادهها و بقاع یزد/ سیدعلیاکبر خدایی، سیدمحمد طباطبایی بافقی، فاطمه اسلامی، مژگان ملکزاده بافقی. یزد: ناقوس فرهنگ، 1392).
نگارش: مژگان روحانی (کتابدار کتابخانه وزیری یزد).