موقعیت جغرافیایی
این بنا در آغاز به واسطه گنبد چهار سو به بازار گنبد معروف شد و در منابع تاریخی نیز با این نام آمده است. در دوره های بعد، این مجموعه به نام بازار شاهی، بازار چهارسوی و در سال های اخیر بازارچه چهار سو نامیده شده است. نام چهار سوی در عصر صفوی به چهار سو تغییر کرده، و از آن به بعد محله چهار سو به این نام مشهور شده است. با توجه به موقعیت بازار چهار سو کنار مسجد جامع کبیر، می توان "بازار گنبد" را بازار چهار سو شاهی دانست. احمد کاتب در کتاب تاریخ یزد در شرح عمارات شاه یحیی و قوم او در یزد آورده است: ". . . و در میان شهر گنبدی چهار سوی چهل دکان معتبر بساخت و آن را بازار گنبد نام کرد."
این مجموعه تاریخی به سبب قدمت و اهمیت در میراث معماری و شهرسازی ایرانی به شماره 2244 در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است.
مجموعه چهارسو به لحاظ پراکندگی، از دو بخش متمایز تشکیل شده است: بخشی درون حصار شهر قدیم و دیگری در بیرون حصار. بخش نخست که شامل مجموعه چهار سو و بازار شاهی است، از جنوب شرقی مسجد جامع شروع می شود و تا محله دارالشفاه و دروازه مهریز امتداد می یابد.
مهم ترین عناصر بخش داخل حصار قدیمی شهر یزد شامل: بازارچه فهادان در محله قدیمی یوزداران و بازارچه چهار سو است. بازارچه های کوشک نو، شاه ابوالقاسم، رباطک، دروازه شاهی و بازار نو نیز در بخش داخل حصار قرار دارند. بخش بیرون حصار، مجموعه جدیدتری است که میدان خان و مجموعه بازارهای شمال و جنوب خیابان قیام را در بر می گیرد.
محله چهارسو از شمال به خیابان مسجد جامع و محله شاه ابوالقاسم، از جنوب به محله دارالشفا، از شرق به خیابان امام خمینی و از غرب به محله های دروازه شاهی و لب خندق محدود می شود. این محله کوچک که توسط محله های بزرگتری چون دروازه شاهی، شاه ابوالقاسم و دارالشفا محصور شده است، در گذشته محل سکونت اقلیت مذهبی یهودیان بوده و از این رو به محله یهودیان نیز معروف است.
از عناصر شاخص در محله می توان به مسجد جامع کبیر یزد، کتابخانه وزیری، مدرسه علمیه امام خمینی، کنیسه کمال، کنیسه ملا آقا بابا و مجموعه چهار سو و بازارشاهی اشاره کرد.
مجموعه چهار سو واقع شده و بازارچه های منتهی به آن، به نام بازار چهارسو یا بازار شاهی معروف اند. این مجموعه درانتهای خیابان مسجد جامع و در ضلع جنوب شرقی مسجد جامع قرار دارد. موقعیت بازارچه چهار سو و بازار شاهی در بافت کالبدی و فضای تجاری پیرامون بازار یزد درنقشه انتهای بخش نشان داده شده است.
(بازار یزد و بازارچه های پیرامونی آن در دویست سال اخیر/ پژوهش گروهی بنیاد ایران شناسی. تهران: بنیاد ایران شناسی، 1391.ص 198).
نگارش: مژگان شکرریز یزدی (کتابدار کتابخانه وزیری یزد).