جنبش مشروطه، جنبش مشروطهخواهی یا جنبش مشروطیت مجموعه کوششها و رویدادهایی در نظر و عمل است که برای محدود شدن اختیارات پادشاه در نظام سلطنتی ایران و نهادینهسازی حقوق اساسی مانند آزادی فردی، عدالت قضایی و حاکمیت قانون آغاز شد و به دگرگونی نظام سیاسی ایران قاجاری از پادشاهی مطلقه به پادشاهی مشروطه منجر گردید و فرمان مشروطیت در اصل فرمان تشکیل مجلس شورای ملی است که مظفرالدین شاه قاجار در ۱۳ مرداد ۱۲۸۵ خورشیدی امضا کرد و یک روز بعد در تاریخ ۱۴ مرداد ۱۲۸۵ فرمان مشروطیت صادر شد.
با صدور فرمان مشروطیت و شکل گیری نظام سیاسی جدید در کشور، بسیاری از مشروطه طلبان شهرهای مختلف کشور، بر آن شدند تا به انتشار روزنامه مبادرت ورزیده و از این طریق در گسترش اندیشه مشروطه خواهی تلاش کنند. از جمله این نشریات می توان به "حبل المتین"، "تشویق"، "تنبیه درخشان"، "صبح صادق"، "صور اسرافیل"، "تربیت"، "نامه حقیقت"، "کشکول"، "روح القدس"، "دولت علیّه ایران" و "خورشید"، "شکوفه"، "دهقان" و... اشاره نمود.
در آرشیو مطبوعات کتابخانه وزیری یزد نیز نشریاتی از دوره مشروطیت نگهداری می شود که می توان به "حبل المتین"، "صور اسرافیل"، "تربیت"، "روح القدس"، "خورشید" اشاره نمود که تعدادی از این نشریات، به نمایش عموم درآمده است.
شایان ذکر است که در این مجموعه فرهنگی وابسته به سازمان کتابخانه ها، موزه ها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی، 5 هزار و 473 نسخه کتاب خطی و 6 هزار و 200 نسخه کتاب چاپ سنگی با موضوعات مختلف فقه، کلام، ادبیات، تاریخ، جغرافیا، پزشکی، صرف، نحو، اخلاق، عرفان، ریاضیات، حدیث، تفسیر، اصول، نجوم و غیره نگهداری می شود.
همچنین وجود بیش از 80 هزار سند تاریخی ارزشمند، 258 هزار نسخه کتاب چاپی و بیش از 400 هزار نسخه نشریات ادواری از دوره قاجار تاکنون، این مجموعه را به محیطی ارزشمند برای مطالعات و تحقیقات پژوهشگران مبدّل کرده است.