دیوان حافظ چاپ 1266ق
حافظ، شمسالدین محمد، - ۷۹۲ق
دیوان حافظ/ شمسالدین حافظ؛ کاتب ابوالقاسمایروانی؛ تصویرگر محمدرضا نقاش نواب الملک قاسم میرزا
تبریز :کارخانه حاج مهدی بن احمد تبریزی ،۱۲۶۶ق
فارسی
آغاز دیباچه: بسمله. حمد بیحد و ثنای بیعد و سپاس بیقیاس حضرت خداوندیرا که جمیع دیوان حافظان ارزاق پروانه سلطان ارادت و مشیت اوست...
آغاز متن: الا ایها الساقی ادرکاس و نا دلها که عشق آسان نمود اول ولی افتاد مشکلها
انجام:خاموش نشین وقت خاموشی تست دم در کش و جام عاشقی پر میکن
خط شکسته نستعلیق؛ جلد تیماج یک لا؛ کاغذ فرنگی
معرفی نسخه: خواجه شمسالدین محمد بن بهاءالدّین حافظ شیرازی، شاعر بزرگ سده هشتم ایران و یکی از سخنوران نامی جهان است. بیشتر شعرهای او غزل هستند که به غزلیات حافظ شهرت دارند. او از مهمترین تاثیرگذاران بر شاعران پس از خود شناخته میشود.
این نسخه مشتمل بر قصاید، غزلیات، رباعیات حافظ می باشد، آنچه این نسخه را از دیگر نسخه های چاپ سنگی دیوان حافظ متمایز کرده یکی قدمت و دیگری مصور بودن این نسخه است. جزء اولین نسخه های چاپ سنگی بوده که تصویر سازی هم گردیده است. دارای 7 تصویر از محمدرضا نقاش نواب الملک قاسم میرزا است. کتابهای مصور چاپ سنگی در دوره قاجاریه به چاپ رسیده است. با طبع کتاب های چاپ سنگی در دوران قاجار دوباره مصور سازی کتب ایرانی آغاز گردید. علی رغم این که مصور سازی کتاب های چاپ سنگی از نظر کیفیت تفاوت های قابل توجهی با نگارگری قدیم ایران داشت، اما با ادامه یافتن برخی سنت های کتاب آرایی و تاثیر پذیرفتن از هنر عامیانه و تاثیر متقابل بر آن برخی سنت های کتاب آرایی ایران در شکل و محتوایی متفاوت مجدداً احیا شد. چنانکه در سیر تحولات کتاب آرایی ایران مشاهده می شود همواره ارتباط نزدیکی میان متون نوشتاری و مصور سازی وجود داشته است. تصویرسازی برای متن ها توسط نقاشان و مصوران طراحی می شده است.