شاخص های مبتنی بر پروانه های ثبت اختراع در بررسی رشد فناوری
نگارش: الهه شهبازی منشادی
کارشناس ارشد علم سنجی
امروزه توسعه علم و فناوری، ستون اصلی حمایت از اقتصاد و صنعت و از شاخص های اصلی بخش پیشرفت و توانمندی کشورهاست. جهان در ربع آخر قرن بیستم از لحاظ علم و فناوری، چنان تغییری کرده است که با هیچ یک از دوره های دیگر قابل قیاس نیست و این تحول از آن نظر حائز اهمیت است که به روندی اجتناب ناپذیر تبدیل شده و هر لحظه شتابی مضاعف به خود می گیرد. در حال حاضر اقتصاد جهان از تاکید برمنابع فیزیکی به اقتصاد مبتنی بر دانش، تحول یافته و خلق، انتشار و کاربست دانش به صنعتی درآمدزا و ثروت آفرین در سطوح بین المللی تبدیل شده است (ایون[1]، 2009).
اطلاعات موجود در پروانه های ثبت اختراع از جمله منابع مهم از دانش تجاری و فنی در بررسی پیشرفت فناوری، بررسی روند رشد بازار و مالکیت خصوصی است. به دلیل در دسترس بودن اطلاعات پروانه های ثبت اختراع از طریق پایگاه های حاوی این منابع و پوشش گسترده این پایگاه ها مدت زمان زیادی است که تجزیه و تحلیل پروانه های ثبت اختراع به عنوان روشی برای ارزیابی بخش تحقیق و توسعه سازمانها و تحلیل فناوری در سطح گسترده به کار می رود. (یون و پارک، 2004)[2].
سازمان همکاری اقتصادی و توسعه[3] سه شاخص را در ارتباط با پروانه های ثبت اختراع معرفی کرده است. شاخص ها عبارتند از:
· شاخص های مبتنی بر استنادات: این شاخص مبتنی بر بررسی استنادات گذشته و آینده پروانه های ثبت اختراع می باشد. استنادات گذشته برای ارزیابی میزان تازگی نوآوری و الگوهای انتقال دانش مانند چرخه زمانی فناوری و وقفه های استنادی به کار می رود. استنادات آینده برای اندازه گیری تاثیر فنی نوآوری ها مانند استنادات آینده به ازای هر پروانه ثبت اختراع، تاثیر استناد، تاثیر جغرافیایی و عمومیت به کار میرود.
· شاخص های بین المللی کردن علم و فناوری: این شاخص شامل مالکیت گسترده مانند مالکیت خارجی نوآوری های داخلی و مالکیت داخلی نوآوری های خارج از کشور، و فعالیت های مشارکتی در تحقیق مانند نوآوری های مشترک بین المللی و مالکیت مشترک بین المللی می باشد.
· شاخص های مبتنی بر ارزش پروانه های ثبت اختراع مانند میزان استنادات آینده، اندازه پروانه های هم گروه (تعداد حوزه های قضائی)، تعداد مخترعان، ارزش بازار فروش شرکت، تعداد دعاوی حقوقی و تعداد رده های فنی است (او. ای. سی. دی.، 2009).
در سطح شرکت ها، 9 شاخص مبتنی بر پروانه های ثبت اختراع در سه گروه سنجه های پایه[4]، سنجه های استنادی پروانه های ثبت اختراع[5] و سنجه های پیوند با علم[6] توسط نارین برای بررسی کارایی توسعه فناوری معرفی شده است. این شاخص ها عبارتند از:
· سنجه های پایه شامل: تعداد پروانه های ثبت اختراع[7]، درصد رشد پروانه ثبت اختراع در یک ناحیه[8]، درصد پروانه های ثبت اختراع شرکت در یک ناحیه[9].
· سنجه های استنادی پروانه های ثبت اختراع شامل: استنادهای هر پروانه ثبت اختراع[10]، شاخص تاثیر جاری[11]، قدرت فناوری[12]، دوره زمانی فناوری[13].
· سنجه های پیوند با علم شامل: پیوند با علم[14] و قدرت علمی[15].
سنجه های پایه سه مورد هستند که اساس آنها شمارش تعداد پروانه های ثبت اختراع است.
- تعداد پروانه های ثبت اختراع: عبارت است از تعداد پروانه های ثبت اختراع یک شرکت در نظام پروانه های ثبت اختراع آمریکا ثبت شده اند. زیرا آمریکا بازار بزرگی است و حتی شرکت های غیر آمریکایی نیز به دنبال حمایت اداره ثبت اختراع آمریکا برای اختراعات بسیار مهم خود هستند. با به دست آوردن تعداد پروانه های ثبت اختراع و میزان رشد به پروانه در آوردن و توزیع پروانه های ثبت اختراع در حوزه های فناوری می توان تکامل فعالیت های تحقیق و توسعه در حوزههای فناوری را رصد کرد. تعداد پروانه های ثبت اختراع بر سرمایه گذاری در حوزه تحقیق و توسعه تمرکز دارد اما برای فناوری هایی که روی تحقیق و توسعه آنها سرمایه گذاری نمی شود مناسب نیست.
- درصد رشد پروانه های ثبت اختراع در یک ناحیه: تغییر در پروانه های ثبت اختراع از یک زمان تا یک زمان دیگر، به صورت درصد حساب میشود. این سنجه فناوری هایی را مشخص می کند که تاکید بر آنها در حال افزایش یا کاهش است. همین طور شرکتهایی را مشخص می کند که گسترش فناوری در آنها در حال افزایش است یا تحقیق و توسعه در آنها کاهش یافته است.
- درصد پروانه های ثبت اختراع شرکت در یک ناحیه: عبارت است از تعداد پروانه های ثبت اختراع در یک حوزه فناوری تقسیم بر تعداد کل پروانه های ثبت اختراع آن شرکت به صورت درصد. این شاخص بیانگر این نکته است که فناوری های هسته یک شرکت کدامند.
چهار سنجه برای تجزیه و تحلیل ارجاعات یا استنادات یک پروانه ثبت اختراع وجود دارد. ارجاعات یک پروانه ثبت اختراع برای پی بردن به تازگی یک اختراع کمک میکند چون اختراعات باید جدید باشند تابتوانند به عنوان پروانه ثبت اختراع شناسایی شوند. برای اینکه به کارشناسان اداره پروانه های ثبت اختراع کمک شود به تازه بودن یک پروانه ثبت اختراع پی ببرند، یک پروانه ثبت اختراع کارهای قبلی را به شکل ارجاع به پروانه های ثبت اختراع قبلی در همان حوزه فهرست می کند. ارجاعات موجود در پروانه های ثبت اختراع، همچنین نقش مهمی در دعاوی قضایی مربوط به نقض حقوقی در حوزه پروانه های ثبت اختراع دارند.
- استنادهای هر پروانه ثبت اختراع: تعداد استناداتی که پروانه های ثبت اختراع یک شرکت از پروانه های ثبت اختراع بعدی دریافت میکنند. این شاخص، امکان تخمین تاثیر پروانه های ثبت اختراع را روش میکند. تعداد استنادات زیاد نشان از اختراعات مهم که اساس اختراعات آینده هستند را دارد. شرکت هایی که پروانه های ثبت اختراع پر استناد دارند ممکن است از رقبای خود پیشرفته تر و ارزش استنادی بالاتری را داشته باشند.
- شاخص تاثیر جاری: یعنی نسبت تعداد دفعاتی که به پروانه های ثبت اختراع پنج سال قبل یک شرکت در سال جاری استناد شده است تقسیم بر تمامی پروانه های ثبت اختراع در اداره ثبت اختراع آمریکا. بالا بودن این شاخص نشان از کیفیت پروانه ثبت اختراع دارد. مقدار یک برای این شاخص نشانگر میانگین فراوانی این استنادات است. مقدار 2 نشانگر دو برابر میانگین فراوانی استنادات است و 25/. نشانگر 25% از میانگین فراوانی استنادات است. از این طریق می توان به بهترین کار یک شرکت دست یافت. این سنجه مبنایی برای تشخیص کیفیت فناوری یک شرکت در برابر شرکت های دیگر و در برابر میانگین آن فناوری است.
- قدرت فناوری: این سنجه، وزن کیفی حجم پروانه های ثبت اختراع را می سنجد و برابر است با تعداد پروانه های ثبت اختراع ضرب در شاخص تاثیر جاری. با بهره گیری از این سنجه میتوان دریافت یک شرکت که پروانه های ثبت اختراع کمتری دارد در مقایسه با یک شرکت دیگر از لحاظ فناوری قدرتمند تر است زیرا پروانههای ثبت اختراع شرکت اولی کیفیت بهتری دارند.
- دوره زمانی فناوری: این شاخص، سرعت اختراعات یا چگونگی به پایان رسیدن عمر یک فناوری را نشان می دهد و به عنوان نیمه عمر سالانه ارجاعات استناد شده پروانه های ثبت ثبت اختراع یک شرکت محسوب میشود. میزان این شاخص به حوزه فناوری وابسته است. در نیمه رسانه ها، دوره زمانی فناوری کوتاه و حدود 3 تا 4 سال است، در کشتی سازی طولانی و بیش از 10 سال است. متوسط آن 8 سال است. در فناوریهای سریع، این شاخصه به شناسایی شرکت هایی کمک میکند که ممکن است سرعت اختراعات در آنها بالاتر باشد.
دو شاخص در خصوص سنجه های پیوند با علم وجود دارد. پروانه های ثبت اختراع باید به مدارک قبلی خود استناد کنند. استناد به مدارکی غیر از پروانه های ثبت اختراع در حال افزایش است که تعداد زیادی از آنها مقالات نشریات است. شاخص های پیوند با علم و قدرت علمی بر اساس شمارش ارجاعات پروانه های ثبت اختراع به مقالات علمی محاسبه می شوند.
- پیوند با علم: این شاخص، عبارت است از میانگین تعداد ارجاعات علمی استناد شده در پروانه های ثبت اختراع یک شرکت. داشتن پیوند بالا با علم نشان می دهد که چه شرکت هایی اساس فناوری خود را بر پیشرفتهای علمی استوار ساختهاند. شرکت های دارای فناوری های سطح بالا نسبت به سایر شرکت ها تمایل بیشتری به داشتن پیوند با علم دارند. سنجه پیوند با علم، امکان یافتن بازیگران عرصه فناوری های سطح بالا را حتی در حوزه های سنتی مانند کشاورزی یا نساجی ممکن میسازد. از طریق شاخص پیوند با علم میتوان عملکرد یک شرکت را در بازار بورس پیش بینی کرد.
- قدرت فنی: عبارت است از تعداد پروانههای ثبت اختراع ضرب در مقدار سنجه پیوند با علم. این شاخص مقدار کل فعالیت شرکت ها را در حوزه پیوند با علم نشان می دهد. سنجش قدرت علمی به ما می گوید که یک شرکت در زمینه فناوری زیستی ممکن است از علم به میزان بالا بهره ببرد، یک شرکت داروسازی در حقیقت تکیه بیشتری بر علم دارد زیرا از گسترهای وسیع تر از فعالیت های تحقیق و توسعه بهره می گیرد (نارین، 2000).
منابع و مآخذ:
1- Evon, G. N. (2009). The conservation of knowledge and technology of the word in Korea. Asian Studies Review, 33(1), 1-19.
2- Narin, F. (2000). Tech-line background paper. CHI Research, Inc., Haddon Heights, NJ, available in: http:// www. Chiresearch. Com.
3- Organisation for Economic Co-Operation and Development OECD, "OECD Patent Statistic Manual", OECD Publishing,2009.
4- Yoon, B., & Park, Y. (2004). A text-mining-based patent network: Analytical tool for high-technology trend. The Journal of High Technology Management Research, 15(1), 37-50.
--------------------------------------------------------------------------------
2Evon
[2] Yoon & Park
[3] Organisation for Economic Co-operation and Development(OECD)
[4] Basic Indicators
[5] Patent Citation Indicators
[6] Science Linkage Indicators
[7] Number of Patents(NP)
[8] Patent Growth Percent in Area(PGPiA)
[9] Percent of Company Patents in Area(PoCPiA)
[10] Cites per Patent(CpP)
[11] Current Impact Index(CII)
[12] Technology Strength(TS)
[13] Technology Cycle Time(TCT)
[14] Science Linkage(SL)
[15] Science Strength(SS)