نسخه های چاپ سنگی طوفان البکاء در کتابخانه وزیری یزد
طوفان البکاء در مصائب ائمه اطهار بخصوص سید الشهدا نوشته میرزا محمد ابراهیم مروزی جوهری، از معروفترین مقتلهای فارسی و به نثر و نظمی روان و استوار است.
این کتاب سالها مورد توجه ذاکران و مداحان اهلبیت علیهمالسلام بوده و مشتمل است بر دیباچه شامل فهرست مطالب کتاب، دوازده آتشکده و یک خاتمه. بهجز آتشکده هفتم که موضوع آن خروج مختار وفادار و احمد سفاح بنیعباس و امیرتیمور گورکانی است، یازده آتشکده دیگر (هر کدام شامل چند شعله) به چهارده معصوم اختصاص دارد که بزرگترین آنها، آتشکده پنجم، در ذکر مصائب امام حسین علیهالسلام است. طولانی ترین و مفصل ترین آتشکده کتاب، آتشکده پنجم، مشتمل بر چهل شعله، درباره زندگی و شهادت امام حسین (ع) است. آتشکده اول : در احوال خاتم انبیا مشتمل بر 5 شعله.- آتشکده دوم : در مصیبت فاطمه زهرا (س) مشتمل بر 9 شعله.- آتشکده سوم : در مصائب سید اوصیا امیرالمومنین علیبن ابیطالب(ع) مشتمل بر 7 شعله.- آتشکده چهارم : در احوال حضرت امام حسن(ع) مشتمل بر 2شعله .- آتشکده پنجم : در مصائب امام مظلوم شهید کربلا مشتمل بر 40 شعله.- آتشکده ششم : در احوال امام سجاد(ع) مشتمل بر 11 شعله.- آتشکده هفتم : در ذکر خروج مختار مشتمل بر 5 شعله.- آتشکده هشتم : در شهادت امام باقر و صادق(ع) مشتمل بر 2 شعله.- آتشکده نهم : در احوال امام کاظم (ع) مشتمل بر 2 شعله.- آتشکده دهم : در مصائب امام رضا(ع) مشتمل بر 2 شعله.- آتشکده یازدهم : در احوال امام نهم و دهم مشتمل بر 2 شعله.- آتشکده دوازدهم : در احوال امام عسکری(ع) و صاحب الزمان(ع) .- خاتمه : در حالات مؤلف در قزوین. " طوفان البکاء فی مقاتل الشهداء "از مشهورترین کتب مقاتل مورد استفاده شیعیان در سده 13 و 14 بوده که به نام "جوهری" معروف است. که در نقاط مختلف ایران قریب به دو قرن در مکتب خانه ها و مدارس سنتی قدیم، جزء دروس اصلی آنان به حساب می آمد و تدریس می شد و بسیاری از وعاظ و ذاکرین اهل بیت عصمت و طهارت از آن بهره وافی می بردند. محمدابراهیم جوهری هروی شاعر فارسیسرای مرثیهگوی سده سیزدهم است. نام او در برخی از چاپهای مهمترین اثرش، طوفانالبکاء، ابراهیم ذکر شده است از تاریخ تولد وی اطلاعی در دست نیست. به گفته خودش در مقدمه طوفانالبکاء، پدرش محمدباقر مروزی بوده است، جوهری در مقدمه طوفان البکاء نوشته که به علت ناسازگاری روزگار از موطن خود هجرت کرده است. او مدتی به سیاحت پرداخت، سپس سالها در قزوین اقامت گزید. از اینرو، بعضی او را قزوینی دانستهاند . وی به تشویق ملامحمد صالح و آقاصالح خانبان، از فضلا و اعیان قزوین، طوفانالبکاء را در باره مصائب اهل بیت علیهمالسلام، در مدت دو سال نوشت. او در آغاز و پایان کتابش، آن دو را که به مداحان اهلبیت توجه داشتند و از جمله به او نیز کمک مالی کرده بودند ــ ستوده است. در پایان طوفانالبکاء، تاریخ خاتمه آن را 1250 ذکر کرده.بنابراین، احتمالاً آن را در حدود 1248 آغاز نموده است، اما در مقدمه ، مادّه تاریخِ تألیف کتاب را «طوفانالبکاء ابیات طوفان البکاست» نوشته است . وی در اواخر عمر به اصفهان رفت و از یاران نزدیک حجتالاسلام سیدمحمد باقر شَفْتی، فقیه بزرگ آن روزگار، گردید و در 1253 در همانجا درگذشت و در آببخشان، از محلات قدیمی اصفهان، به خاک سپرده شد . بر سنگ قبر وی اشعاری در سوگ او و متضمن مادّهتاریخ وفاتش، سروده میرزابهاء، حک شده است.
جوهری، محمد ابراهیمبن محمد باقر، - ۱۲۵۳ق
طوفان البکاء/ محمدابراهیمبنمحمدباقر متخلص بجوهری المروی،کاتب محمد صادق بن ابوالحسن گلپایگانی
طهران: بی نا، 1275 ق
1ج (بدون شماره گذاری).؛34× 2021س. م، رحلی
فارسی
آغاز: بسمله. نحمدک یا من خصنا بمصیبة من بکی علیه السماوات و سکانها والجبال و خزانها والارض و...
انجام: امید که خداوند عالم شیعیان و محبین اهل بیت را نمیراند مگر بمحبت اهل بیت اطهار و از این نشئه فانی نبرد مگر آمرزیده و رستگار.
خط نسخ، جلد مقوایی با روکش تیماج ضربی؛ کاغذ فرنگی نخودی؛ آرایش سرلوح، جدول دور سطور، مجالس تصویر
طوفان البکاء/ محمدابراهیمبنمحمدباقر متخلص بجوهری المروی،کاتب محمد صادق بن ابوالحسن گلپایگانی
بی جا: بی نا، 1276 ق
۱ ج. (بدون شمارهگذاری).؛34× 2021س. م، رحلی
خط نسخ، جلد گالینگور؛ کاغذ فرنگی نخودی؛ آرایش سرلوح، جدول دور سطور، مجالس تصویر
طوفان البکاء/ محمد ابراهیم بنمحمد باقر متخلص بجوهری المروی،کاتب علی بن طه موسوی
بی جا: بی نا، 1278ق
1ج (بدون شماره گذاری).؛34× 21س. م، رحلی
خط نسخ، جلد مقوایی با روکش کاغذ طرح دار یا عطف تیماج ؛ کاغذ فرنگی نخودی؛ آرایش سرلوح، جدول دور سطور،ترنج و دوسرترنج و مجالس تصویر
طوفان البکاء/ محمدابراهیمبنمحمدباقر متخلص بجوهری المروی،کاتب محمد حسن بن محمد علی گلپایگانی
طهران: کارخانه علی قلی خان، 1304 ق
257ص.؛34× 2021س. م، رحلی
خط نسخ، جلد مقوایی با روکش کاغذ طرح دار با عطف تیماج؛ کاغذ فرنگی نخودی؛ آرایش سرلوح، جدول دور سطور، مجالس تصویر
طوفان البکاء/ محمدابراهیمبنمحمدباقر متخلص بجوهری المروی،کاتب محمد علی بن آقا حسینی اصفهانی
طهران: کارخانه سید مرتضی، 1320ق
240ص.؛34× 2021س. م، رحلی
خط نسخ، جلد مقوایی با روکش کاغذ طرح دار با عطف پارچه؛ کاغذ فرنگی ؛ سرلوح،کتیبه، جدول دور سطور، جدول داخل متن، مصور
طوفان البکاء/ محمدابراهیمبنمحمدباقر متخلص بجوهری المروی،کاتب محمد صادق بن محمد رضا تویسرکانی
طهران: کارخانه مشهدی خداداد، 1323ق
303ص.؛34× 2021س. م، رحلی
خط نسخ، جلد گالینگور؛ کاغذ فرنگی ؛ سرلوح، جدول دور سطور، جدول داخل متن، مصور