نسخه های چاپ سنگی مختارنامه(روضه المجاهدین) در کتابخانه وزیری یزد
مختارنامه حاضر شامل روایات و اخباری است از جنگها و شرح رشادت های مختار ابن ابی عبیده ثقفی که ظاهرا در قرون میانه اسلامی از حالت منظوم و روایی، به صورت منثور درآمده است. روضه المجاهدین کتابی به فارسی و به شیوه مقتل در شرح خوانخواهی مختار ثقفی از قاتلان کربلا است که عطاءالله واعظ هروی در ماه محرم بر سر منبر برای مردم روایت میکرده است. مطالب مندرج در روضه المجاهدین شامل یک مقدمه و بیست باب و یک خاتمه است.
عناوین این بابها از این قرار است: باب اول در آمدن مسلم بن عقیل به کوفه و آگاه شدن یزید از این قضیه و فرستادن عبدالله زیاد به ایالت کوفه و ذکر شهادت مسلم بن عقیل و بعضی از هواداران حضرت امام حسین علیهالسلام، باب دوم در بیان رفتن عبدالله بن سعید به نجف اشرف و آمدن قبایل به مددکاری از هر طرف. باب سوم در بیان محاربات عبدالله سعید با ابن زیاد و قتل جمع کثیری از اهل بغی و عناد. باب چهارم در بیان محاربه و مبارزات عبدالرحمن با سپاه بصره و غیر آن. باب پنجم در بیان احوال کثیر معلم و باعث نجات مختار شدن و از قید اشرار خلاصی جستن. باب ششم در بیان هلاک شدن یزید بن معاویه و رفتن او به هاویه. باب هفتم در بیان آمدن ابن زیاد به دمشق و مروان را بر سریر ایالت نشانیدن و با چهار هزار کس به حرب سلیمان بن صرد خزاعی آمدن. باب هشتم در بیان آمدن مختار به کوفه و نامه نوشتن سید میر محمد حنفیه به اشراف و عظمای کوفه و بیعت کوفیان بر دست مختار. باب نهم در بیان محاربه مختار با ابن مطیع و زبون شدن آن ملعون و آزاد شدن او. باب دهم در بیان ابن مطیع به بصره و وارد شدن مصعب زبیر با سی هزار کس به حرب مختار و قتل او به دست ابراهیم و گریختن مصعب. باب یازدهم در بیان قتل عامر بن ربیعه بر دست ابراهیم مالک اشتر و هلاک شصت و شش هزار لشکریان کفر. باب دوازدهم در بیان رفتن یزید بن انسی بعد از قتل عامر به موصل و وی در آن سفر به منازل قدس رسید. باب سیزدهم در بیان قتل قتله امام حسین علیه السلام. باب چهاردهم در بیان بیرون آمدن ابن زیاد ملعون از شام با صد هزار کس به حرب مختار و فرستادن ابراهیم اشتر به کنار آب خاور به محاربه اشرار و قتل بعضی از اولاد ابن زیاد و گریختن ابن زیاد. باب پانزدهم در بیان احوال سید میرمحمد حنفیه. باب شانزدهم در بیان نقض عهد عبدالله بن زبیر و رفتن سید از مکه به جبل عقیق و غایب شدن آن حضرت. باب هفدهم در بیان آمدن ابن زیاد با هشتاد و سه هزار کس به موصل و رفتن ابراهیم مالک اشتر با شیعیان امیرالمؤمنین (ع) حیدر به حرب آن ملا عین بد اختر بدسیر . باب هجدهم در بیان قتل حصین بن تمیر سکونی و کشته شدن ابن زیاد و نگونساری اهل شر و فساد . باب نوزدهم در بیان نامه نوشتن مختار به مصعب زبیر و طلب نمودن ابن اشعث و عمر بن حجاج را که از قتله امام حسین (ع) بودند و انحراف ورزیدن آن نابکار و توجه نمودن به حرب مختار. باب بیستم در بیان محاربه ابن حجاج و ابن اشعث علیهما اللعنه و الهذاب و محاربات مختار با لشکر کفار و متوجه شدن به ریاض جنات تجری من تحتهاالانهار. مقدمه در بیان معرفی مختار است و خاتمه در بیان احوال ابراهیم بعد از شهادت مختار و ذکر بعضی از حالات او و محل محاورات با عبدالملک مروان. قرائت این کتاب مدتها در مجالس روضهخوانی رواج داشته است. تالیف نسخه در سال 981ق به پایان رسیده است.
واعظ هروی، عطاءاللهبن حسام، قرن ۱۰ ق
مختارنامه/ عطاءاللهبن حسام الواعظ؛ کاتب زین العابدین محمد شفیع خوانساری
[بی جا: بی نا]،1295ق
۱ج. (بدون شمارهگذاری) .: مصور ؛ 34×21 سم، رحلی
فارسی
آغاز: بسمله. حمدله. اما بعد از تمهید اساس سپاس قادر مختار و پس از تشهید ثنای سید ابرار و تقدیر...
انجام: کامده بر دشمنش تیر شهاب زیر دست او کرم هم چون عنان پای بوس او فلک هم چون نقاب خاتم شرع بنوترا نگین خیمه جاه ولایت را طناب .
خط نسخ، جلد مقوایی با روکش تیماج، کاغذ فرنگی، سرلوح ، مجالس تصویر، جدول دور سطور، مهمور به مهر ملاحظه شد با نشان شیر و خورشید
روضه المجاهدین المسمی مختارنامه/ عطاءاللهبن حسام الواعظ؛ کاتب محمد رضا ابن میرزا عبدالله الطبیب الخونساری
[بی جا]: کارخانه آقا سید ابوالقاسم، ۱۲۷۹ق
۱ج. (بدون شمارهگذاری) .: مصور ؛ ۳۲/ ۵×۲۰ سم، رحلی
خط نسخ، صحافی جدید، کاغذ فرنگی، سرلوح متناظر، مجالس تصویر، جدول دور سطور، به اهتمام آقا سید احمد و آقا سید ابوالقاسم طبع گردیده است.
مختارنامه/ عطاءالله بن حسام الواعظ
بی جا: بی نا: بی تا
182 برگ .: 24×16 س.م، وزیری
جلد مقوایی با روکش تیماج ضربی لن نقش ترنج و دوسرترنج، کاغذ فرنگی
مختارنامه/ عطاءاللهبن حسام الواعظ؛ کاتب محمد ابراهیم
[بی جا: بی نا، بی تا]
۱ج. (بدون شمارهگذاری) .: مصور ؛ 34×21 سم، رحلی
خط نسخ، جلد مقوایی با روکش تیماج، کاغذ فرنگی، سرلوح ، مجالس تصویر، جدول دور سطور، به حسب خواهش حاج شیخ رضا طهرانی طبع گردیده، مهمور به مهر ملاحظه شد با نشان شیر و خورشید