سیماهای برجستۀ فرهنگ ایران
سیماهای برجستۀ فرهنگ ایران: فرّخ امیرفریار، تهران: جهان کتاب، 1395، رقعی، 114 ص.
استاد فریار، بیست سالی است ستونی کوچک امّا پرمحتوی در نشریۀ وزین جهان کتاب دارد با عنوان: «درگذشتگان» که هر چند کوچک مینماید، امّا دنیایی اطّلاعات دارد و کسانی از اهمیّت و ارجمندی این کار و رنجی که برای تدوین آن کشیده شده است، آگاهند که دست کم یک بار برای گیر آوردن گزارش زندگی و آثار معاصرین ناچار شده باشند دهها کتاب زندگینامه را بگردند و از ده جا بپرسند و سرآخر به آگاهیهای کمی دست یافته باشند. وی با دانستن بایستگی چنین کاری ارزنده، دست به کار سامان دادن این ستون شده است. وی در دامنۀ آن ستون، ناب ترین آگاهی ها را از زندگی و آثار پدیدآورندگان، نویسندگان و مترجمان ایران و گهگاه ایرانشناسان می دهد که در کمتر جایی میتوان از آن نشانی جست.
اسفند 1391 ش که استاد فریار برای سخنرانی و شرکت در همایش رونمایی از کتاب روزها اثر ماندگار دکتر اسلامی ندوشن به کتابخانۀ وزیری یزد آمده بود، پیشنهاد گردآوری، تدوین و چاپ مطالب ستون درگذشتگان را به صورت کتاب با وی در میان نهادم و از اهمیّت آن گفتم، خرسند از این هستم که این پیشنهاد در سال 1394ش. عملی شد، و اکنون شاهد چاپ گزارش های مفصّل و ارزندۀ او در بارۀ بزرگان ایران هستم که در جهان کتاب چاپ می شود.از آنجا که بنگاه جهان کتاب که بوسیله دو کتابشناس ارجمند جناب آقایان رهبانی و فریار مدیریّت می شود و هماره بر پایۀ دانش روز، کتاب های خود را روزآمد میکند، نگارنده امید آن را دارد که در ویرایش دوم، گفتارهای آن ستون که جداگانه چاپ شده همراه این گزارش های مفصل دریک کتاب جای گیرد.
به هرروی کتاب سیماهای برجستۀ فرهنگ ایران، دستاورد سالها شاگردی، دوستی و آشنایی نویسنده با هجده نفر از چهره های روشن ادبیات، تاریخ و فرهنگ معاصرایران است که نویسنده به قلم آورده وچنانکه خود گفته است:«این نوشته ها مقالههای زندگینامهای و پژوهشی به سبک کتابهای مرجع نیست، بلکه تصویری است از این افراد آنگونه که من دیدهام».(ص9) نثر کتاب، زیبا، خواندنی، سخته و گزیده است و برای پدید آورندگان، فهرستی از آثارشان را به ترتیب تاریخ نشرآورده است.
نویسنده، گفتارها را نه به ترتیب الفبای نام خانودگی صاحبان گفتار، بل به ترتیب تاریخ تولّد آنها آورده است.برای کسانی که تاکنون کتاب را ندیده اند، نام این چهره ها به ترتیب الفبای نام خانوادگی می آید: ایرج افشار، کریم امامی، ابراهیم بنی احمد، بیژن جلالی، امیر حسین جهانبگلو، عبّاس حرّی، علی محمّد حق شناس، شرف الدّین خراسانی، مصطفی رحیمی، محمّد جواد شیخ الاسلامی، علیرضا فرهمند، علی محمّد کاردان، محمّد علی مجتهدی، حسن مرندی، حبیب معروف، زین العابدین مؤتمن، احسان نراقی و پرویز همایون پور.
حسین مسرّت
28/2/1395