اخبار مهر ماه
سه شنبه 18 مهر ماه 1357
- در ساعت 11 جمعی حدود 2 هزار نفر از مردم مشهد تظاهراتی در مقابل منزل آیت الله سید حسن طباطبایی قمی برپا کردند.
- از ساعت 12 الی 19:45 تظاهرات پراکنده ای در گروه های کوچک در برخی از نقاط مشهد برپا گردید.
- در ساعت 13، 100 نفر از مردم مشهد پس از اجتماع در مقابل منزل آیت الله سید عبدالله شیرازی اقدام به برپایی تظاهرات کردند.
- بنابر گزارش روزنامه خراسان (چاپ استان خراسان) 900 نفر از آموزگاران مشهد پس از اجتماع در سالن اجتماعات اداره کل آموزش و پرورش، خواسته های سیاسی و صنفی خود را در 15 ماده به مسئولان اعلام کردند.
- اعتصابات کارمندان وزارتخانه ها و موسسات دولتی و نیمه دولتی در استانهای مختلف کشور و از جمله استان خراسان: اداره بهداری و بهزیستی، سازمان رادیو و تلویزیون در مشهد، سازمان تعاون روستایی، پست و گمرک دوغارون(مرز تایباد) در شهرستان تربت جام، 600 نفر از رانندگان، بلیت فروشی ها و کارکنان فنی سازمان واحد اتوبوس رانی مشهد.
چهارشنبه 19 مهرماه 1357
- ادامه اعتصابات کارکنان وزارت خانه ها و موسسات دولتی و نیمه دولتی، در استان خراسان: بازرگانی سراسر استان، امور اقتصادی و دارایی مشهد، گمرک دوغارون (مرز افغانستان).
- به گزارش روزنامه ها در ساعت 19:30 عده کثیری از دانش آموزان مشهد به همراه چند نفر از روحانیان پس از تجمع در منزل آیت الله طباطبایی قمی در خیابان خسروی نو و فلکه دقیقی تظاهراتی برپا کردند که با شلیک گلوله از سوی پلیس پراکنده شدند. در پی این برخورد ماموران، بیش از هزار نفر از روحانیان، دانشجویان و عموم طبقات مردم در منزل آیت الله شیرازی تجمع و طی شعارهایی خواسته های خود را اعلام کردند. در این مراسم آقای تهرانی با سخنرانی درباره مسائل کشور و تنگناهای فرمایشی، مردم را به استقامت و آرامش دعوت کرد.
- در ساعت 20:30 بخش فارسی رادیو کلن به اعلام حکومت نظامی در شهرهای ایران و عدم توجه مردم به تذکرات و هشدارهای فرمانداران نظامی که دست به تظاهرات و اعتصابات پی در پی زده اند، اشاره کرد. در این خبر شهرهای تهران، مشهد، شیراز و تبریز به عنوان مراکز اصلی اغتشاشات معرفی شدند و ماموران برای پراکنده ساختن افراد و ایجاد نظم، از حربه هایی جون انتشار گاز اشک آور، پاشیدن آب و تیراندازی های هوایی استفاده کردند. این گزارش دانشگاه های ایران را به میدان مبارزه که به جای آموزش و فراگیری علم، پلیس و دانشجو با یکدیگر در زد و خورد می باشند. شبیه دانست.
شنبه 22 مهرماه 1357
- در ساعت 10 مراسم سخنرانی در منزل آیت الله سید حسن طباطبایی قمی در مشهد با شرکت جمعی حدود 4 هزار نفر و با سخنرانی آقای سید جواد هشترودی برپا گردید. این عده در پایان شعارهایی در حمایت از امام خمینی سردادند و اعلامیه هایی نیز توزیع کردند.
- در ساعت 17:30 حدود 3 هزار نفر از مردم مشهد هنگام خروج از منزل آیت الله سید عبدالله شیرازی در حالی که در حمایت از امام شعار می دادند، به سمت حرم امام رضا(ع) حرکت کردند. این عده تا ساعت 21 در صحن عتیق به تظاهرات، دادن شعار و نوحه سرایی و گاه سینه زنی پرداختند و شیشه های اتاق نگهبانی صحن عتیق را شکتستند. در این مراسم 3 نفر از متصدیان نذورات مضروب و به بیمارستان منتقل شدند. خبرگزاری پارس در گزارشی شمار تظاهرکنندگان را حدود 4 هزار نفر اعلام کرد.
- سرتیپ عبدالرحیم جعفری فرماندار نظامی مشهد در پی تظاهرات مردم در صحن عتیق حرم امام رضا (ع) با انتشار اطلاعیه شماره 19 خود اعلام کرد: « چنانچه یک دفعه دیگر اینگونه تظاهرات و اقدامات شیطانی در بارگاه مقدس خاندان امامت انجام گیرد بنا بر وظیفه نظامی گری و مسلمانی دستور خواهم داد که منع عبور و مرور از ساعت 6 بعدازظهر انجام گردد.»
یکشنبه 23 مهرماه 1357
- به گزارش روزنامه خراسان ظهر امروز نظامیان، منزل آیت الله شیرازی در مشهد را محاصره کردند و از ورود و خروج افراد ممانعت به عمل آوردند. نماینده آیت الله شیرازی در گفت و گو با این روزنامه، نگرانی و اعتراض شدید طبقات مردم و روحانیت را از عواقب این اقدام دانست.
دوشنبه 24 مهر ماه 1357
- صبح امروز شماری از اهالی مشهد در تعدادی از خیابان ها اجتماع کردند. همچنین حدود 3 هزار نفر پس از اجتماع در محوطه حرم امام رضا (ع) قصد داشتند تظاهراتی برپا کنند که با حمله پلیس پراکنده شدند. همچنین حدود 3 هزار نفر از مردم مشهد پس از اجتماع در منزل آیت الله سید حسن طباطبایی قمی به منظور بزرگداشت شهدای میدان ژاله ( میدان شهدا) تهران مجلس نوحه خوانی برگزار کردند.
سه شنبه 25 مهرماه 1357
- ادامه اعتصابات کارمندان وزارتخانه ها و موسسات دولتی و نیمه دولتی کشور، استان خراسان: سازمان ها و اداره های رادیو و تلویزیون، امور اقتصادی و دارایی، ثبت احوال، آستان قدس رضوی، تعاون روستایی، بهداری و بهزیستی مشهد و پست سراسر استان.
- بنابر گزارش روزنامه کیهان محاصره منزل آیت الله شیرازی در مشهد که به دست عوامل رژیم صورت گرفته بود، پایان یافت.
چهارشنبه 26 مهرماه 1357
- در ساعت 11 تظاهراتی در مشهد با شرکت 300 نفر در مقابل منزل آیت الله سید عبدالله شیرازی برپاشد.
- 3 نفر از روحانیان مشهد پس از حضور در منزل آیت الله سید عبدالله شیرزای و تماس تلفنی با آیت الله سید حسن طباطبایی قمی، در زمینه عدم برگزاری نماز جماعت و تعطیلی دروس حوزه علمیه تبادل نظر کردند و تصمیم گرفتند تا بعدازظهر امروز بازار و مغازه های شهر به حالت نیمه تعطیل درآیند. در پی این تصمیم در ساعت 13 مغازه داران این شهر به ویژه اصناف، مغازه های خود را تعطیل کردند. روزنامه اطلاعات نیز در گزارشی با اشاره به محاصره مدرسه علمیه نواب اعلام کرد که ماموران از خروج طلاب از مدرسه ممانعت به عمل آوردند.
- بنابر گزارش روزنامه خراسان در ساعت 19 شماری از اهالی مشهد در تعدادی از خیابان های این شهر اقدام به برپایی تظاهرات کردند وشعارهایی در حمایت از امام سر دادند. این عده در پایان با حمله پلیس پراکنده شدند.
- در ساعت 10، صد نفر از دانش آموزان دبیرستان دانش و هنر مشهد در حالی که عکس هایی از امام با خود حمل می کردند قصد داشتند تظاهراتی برپا کنند که باحمله پلیس رو به رو و پراکنده شدند.
پنجشنبه 27 مهرماه 1357
- بنابر گزارش روزنامه خراسان کارکنان شرکت برق منطقه ای مشهد دست از کار کشیدند.
شنبه 29 مهرماه 1357
- در ساعت 18:30 تظاهراتی در مشهد با شرکت جمعی حدود 5 هزار نفر در خیابان نادری برپا شد. پلیس در پایان تظاهرکنندگان را با استفاده از گاز اشک آور پراکنده ساخت.
- در ساعت 19، سیصد نفر از جوانان مشهد تظاهراتی در این شهر برپا کردند. روزنامه اطلاعات در خبری از این تظاهرات شمار تظاهر کنندگان را به 700 نفر گزارش داد. این عده پس از آن که با حمله پلیس پراکنده شدند ساعتی بعد دوباره به خیابان بازگشتند و با حضور 300 نفر از زنان چادری به تظاهرات خود ادامه دادند.
یکشنبه 30 مهرماه 1357
- در ساعت 11:15 حدود 1500 نفر از مردم مشهد در مقابل منزل آیت الله سید عبدالله شیرازی اجتماع و اقدام به برپایی تظاهرات کردند. این عده تصمیم داشتند در ادامه تظاهرات خود به سمت راه آهن حرکت کنند که با حمله پلیس رو به رو و پراکنده شدند.
- بنابر گزارش روزنامه اطلاعات، شماری از زنان مشهد که همسرانشان در زندان به سر می بردند، پس از اجتماع در مقابل اداره پست آزادی آنها را خواستار شدند.
منبع: کتاب "روزهای حماسه و نور: روزشمار انقلاب اسلامی سالهای 1356-57" ، معصومه مرادپور آرانی.
فصلنامه،پژوهشنامه مطالعات آرشیوی
فصلنامه ای است علمی–تخصصی درحوزه اسناد مکتوب وشفاهی که قصد دارد پژوهش هایی را باتکیه براسناد موجود در آستان قدس و سایر مراکز آرشیوی منتشرکند.