نشست تخصصی آرشیو تاریخ خانوادگی در مرکز اسناد آستان قدس رضوی برگزار شد
ايران كشوري كهن با سابقه ديرين تاريخي است كه به علت موقعيت ويژه جغرافيايي اقوام و نژادهاي زيادي در آن رفت و آمد نمودهاند و از تركيب جمعيتي متنوعي برخوردار ميباشد. اين امر در كنار قدمت تاريخي شهرها باعث شده تا اين سرزمين از پيشينه تاريخي و فرهنگي در حوزههاي مختلف خصوصاً مردمشناسي و تاريخهاي خانداني برخوردار باشد.مستندسازي و جمعآوري اطلاعات تاريخهاي خانوادگي در گذشته از طريق منابع تاريخي در زمره اطلاعات با ارزش تاريخي به شمار ميرود كه ميتواند كاربردهاي زيادي در زمان حال داشته باشد، همچنين مستندسازي تاريخهاي خانوادگي در زمان حال از طريق اسناد و مدارك موجود و مصاحبههاي تاريخ شفاهي ميتواند مكمل پژوهشهاي گذشته باشد.
دومین پیش نشست تخصصی پنل آرشیو کنگره کتابداران در تاریخ 8/8/1398 با محوریت تاریخ خانوادگی در تالار شیخ بهایی اداره اسناد آستان قدس رضوی برگزار شد. این نشست که توسط مدیریت اسناد سازمان کتابخانه ها، موزه ها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی در ذیل اندیشگاه رضوی و با همکاری شورای سیاستگزاری پنجمین کنگره کتابداران برگزار گردید.در این جلسه دکتر عزیزی مسئول بخش آرشیو کنگره،جناب آقای دکتر زره ساز دبیر علمی کنگره و دکتر حسن آّبادی مدیر اسناد و مطبوعات حضور داشتند.
در ابتدا دکتر زره ساز گزارشی از سابقه ی برگزاری کنگره های قبلی و موضوعات مطرح در آن ارائه دادند و سپس اقدامات علمی مانند پیش نشست های برگزار شده و برنامه ریزی شده مختلف برای کنگره در پیش رو را تشریح نمودند.وی ضمن تشکر از سازمان کتابخانه ها برای این پیش نشست بر ضرورت حضور فعال سازمان در کنگره و قسمت آرشیو با توجه به حضور در کنگره های قبلی تاکید کرد.
سخنران بعدی جناب آقای دکتر عزیزی مسئول بخش آرشیو کنگره، گزارشی از مسائل مطرح شده درنشست های آرشیو از جمله مسائل و مشکلات فارغ التحصیلان رشته های آرشیو،رابطه آرشیو ها و کتابخانه ها و آرشیوهای مردمی ارائه دادند و تاکید کردندکه موضوعات آرشیو بتدریج در کنگره جای خود را باز کرده و بر ضرورت توجه مشترک به آن از سوی کتابداران و آرشیویست ها توجه بیشتری شده است. وی درباره اسناد خانوادگی و اهمیت آن در پژوهشهای تاریخی و جایگاه آرشیو ها در جمع آوری اسناد خانوادگی مطالبی را بیان کرد.
دکتر حسن آبادی مدیر اسناد و مطبوعات در ابتدا مطالبی در باره اسناد خانوادگی، مردمی، خاندانی و شخصی بیان و آن ها را در ذیل اسناد عمومی، اسناد انسانی دسته بندی کرد. وی اسناد خانوادگی را در زمره اسناد مورد علاقه مردم که به خاطر آن درآرشیوها حضور می یابند برشمرد. در ادامه با تاکید بر این که با توجه به تنوع تولید انواع اسناد شخصی و خانوادگی و دیجیتال شدن محمل تولید اسناد خطرات زیادی آینده هویت های شخصی و خانوادگی را بدلیل عدم آشنایی با نگهداری آن تهدید می کند خواستار توجه بیشتر آرشیوها به امر آموزش مردم در نگهداری اسناد دیجیتال شخصی و فراهم سازی امکان دریافت این اسناد به صورت جاری در آرشیوها شد.در انتها دکتر حسن آّبادی ضمن بیان شمه ای فعالیتهای مرکز اسناد آستان قدس درباره مطالعات خاندانی، حرم مطهر امام رضا(ع) را به عنوان یکی از بزرگترین مرکز تاریخ خاندانی دنیا برشمرد.
آخرین سخنران خانم دکتر الهه محبوب گزارشی از عملکرد واحد مطالعات خاندانی آستان قدس به همراه آمار ارائه داد و این واحد را تنها مرکز مطالعات خاندانی در مراکز اسناد برشمرد که فعالیتهای مستمری را در چند سال اخیر داشته است.
لازم به ذکر است در این نشست آقایان زاهدی رئیس اندیشگاه رضوی و مشاور پژوهشی سازمان، آقای امیر نیا،سرکار خانم دکتر ارسطوپور،خانم باقرزاده رئیس کتابخانه مرکزی مشهد،کارشناسان سازمان اسناد و کتابخانه ملی و کارشناسان مرکزاسناد شهرداری مشهد حضور داشتند.
فصلنامه،پژوهشنامه مطالعات آرشیوی
فصلنامه ای است علمی–تخصصی درحوزه اسناد مکتوب وشفاهی که قصد دارد پژوهش هایی را باتکیه براسناد موجود در آستان قدس و سایر مراکز آرشیوی منتشرکند.