Document and Press Center Managment of Astan quds Razavi

قدیمی ترین روزنامه در حال انتشار ایران
۱۳۹۹-۰۴-۱۹

موسسه اطلاعات پبشینه دیرینه تری از خود روزنامه اطلاعات دارد . شرکت سهامی مرکز اطلاعات ایران در سال 1302 شمسی راه اندازی شد . در طی سال‌ها، روزنامه اطلاعات که رسانه ای میانه رو بود کمتر در فراز و نشیب سیاسی حکومت‌ها گرفتار شد. هم اکنون آرشیو بسیار کاملی از این روزنامه به صورت اصل و دیجیتال در آرشیو مطبوعات کتابخانه آستان قدس رضوی موجود است که منبع بسیار خوبی برای محققان و علاقه مندان به شمار می رود.

قدیمی ترین روزنامه در حال انتشار ایران
روزنامه «اطلاعات» در آستانه یک قرن انتشار 

به کوشش و تنظیم: مهدی درخشان

موسسه اطلاعات پبشینه دیرینه تری از خود روزنامه اطلاعات دارد . شرکت سهامی مرکز اطلاعات ایران در سال 1302 شمسی به همت علی اکبر سلیمی، علی صادق زاده، عباس مسعودی، جهانگیر مصور رحمانی و محمد باقر نیک انجام راه اندازی شد . بنگاه خبرنگاری مرکزاطلاعات ایران که قرار بود نیاز خبری روزنامه ها و هفته نامه های آن زمان را برطرف کرده و با بنگاه‌های خارجی آن زمان در تبادل اخبار و اطلاعات باشد سه سال بیشتر دوام نیاورد و نهایت تصمیم بر این گرفته شد که بجای بنگاه خبرگزاری امتیاز روزنامه گرفته شود. بدین منظور درخواست مجوز روزنامه به وزارت معارف و اوقاف و صنایع مستظرفه ارائه گردید و در نهایت در 18 تیر 1305 پروانه انتشار روزنامه اطلاعات به نام عباس مسعودی صادر گردید و در 19 تیر ماه همزمان با افتتاح ششمین دوره مجلس شورای ملی اولین شماره آن در دو صفحه و به قیمت چهار شاهی با عنوان "نامه اطلاعات" منتشر شد . 
هر چند دومین شماره با تاخیر و در 19 مرداد 1305 به چاپ رسید اما شماره دوم روزنامه با جمله "از امروز اطلاعات مرتبا عصر ها منتشر می شود"  نوید سرآغازی جدید بر انتشار مستمر روزنامه می داد . بعد از گذشت 48 سال در تیر 1353 عباس مسعودی دار فانی را وداع گفت و مجوز ها به نام فرزندش فرهاد مسعودی صادر گردید . از 24 تیر 1369نیز شرکت ایرانچاپ (موسسه اطلاعات) به عنوان صاحب امتیاز روزنامه و سید محمود دعائی به عنوان مدیر مسوول نشریه برگزیده شدند . 
روزنامه اطلاعات که رسانه ای میانه رو بود کمتر در فراز و نشیب سیاسی حکومت‌ها گرفتار شد .  این روزنامه در سال 1308 به مدت ده روز، 1319 دو روز، شهریور 1320 سه روز، آذر 1321 بیش از چهل روز ، 1330 یک روز، 1332 پنج روز توقیف بوده است . همچنین در دوران اعتصاب مطبوعات نیز از 15 آبان تا 15 دی 1357 منتشر نشد . روزنامه اطلاعات از 13 تیر 1377 همزمان در مشهد نیز انتشار یافت . در بحبوحه انقلاب که بعضی جراید برای همیشه متوقف شدند روزنامه اطلاعات با درایت سید محمود دعائی جان تازه ای گرفت و به موسسه ای بزرگ تبدیل گردید که تا کنون نیز ادامه یافته است . اکنون در دل  بیش از 27500 شماره از این روزنامه تاریخ سیاسی و اقتصادی و فرهنگی این مرز و بوم نهفته است . این روزنامه به گواه محققان و سیاسیون همواره در طول مدت انتشار به عنوان یک رسانه حرفه ای و با اخبار موثق شناخته شده است.
لوگوی روزنامه اطلاعات حاوی نام نشریه و فرشته اسرافیل است . بهرام مسعودی فرزند مرحوم عباس مسعودی نقل می کند که از پدرم سوال کردم که این آرم چگونه پیدا شد ؟ گفتند :"شب در خواب دیدم که بر فراز آسمان شهر پروازمی کنم و با شیپور به مردم خبر می دهم" . ایشان خواب را برای همکارانشان تعرف می کنند و در نهایت با ذوق یکی از طراحان این لوگو بر آغاز روزنامه نقش می بندد.  البته این لوگو در بعد از انقلاب تا سال‌ها از روی روزنامه حذف شده بود اما بعدها دوباره بر روزنامه نقش بست . از پدرم سوال کردم آیا این آرم معنی خاص هم دارد ؟ گفتند :"این آرم نمادی از فرشته اسرافیل است که خبررسان و بشارت دهنده است . پرواز او بر دو بال میسر است . یک بال آن صداقت است و دیگری متانت. برای انتشار هر خبری سه شرط واجب است: صحیح باشد ، مفید باشد و مهربان باشد. بال صداقت، درست بودن خبر و انعکاس به اندازه خبر و امانت در موضوع خبر و در خدمت مردم بودن است و بال دیگر (متانت) یعنی استفاده از ادبیات حرفه‌ای و پرهیز از افترا و جنجال."
بعد از انقلاب  موسسه اطلاعات  به صورت یکی از بزرگ‌ترین موسسه‌های فرهنگی خاورمیانه درآمد.  اطلاعات بین‌الملل، جوانان امروز، اطلاعات هفتگی (قدیمی‌ترین مجله در حال انتشار ایران که از ابتدای فروردین سال ۱۳۲۰ منتشر می‌شود)، Revue de Téhéran (به فرانسه)، دنیای ورزش، اطلاعات جبهه،  اطلاعات علمی و اطلاعات  سیاسی-اقتصادی و اطلاعات حکمت و معرفت  از نشریات وابسته به این مؤسسه می‌باشند که اکثرا در حال انتشار هستند . 
ستون «دو کلمه حرف حساب» که از دهه ۱۳۶۰ در روزنامه اطلاعات به قلم کیومرث صابری فومنی (گل آقا) مزین شده بود ، زمینه ساز طنز بعد از انقلاب و انتشار هفته نامه طنز گل آقا گردید .
هم اکنون آرشیو بسیار کاملی از این روزنامه به صورت اصل و دیجیتال در آرشیو مطبوعات کتابخانه آستان قدس رضوی موجود است که منبع بسیار خوبی برای محققان و علاقه مندان به شمار می رود.

 

افزودن دیدگاه جدید:

متن ساده

HTML محدود

Image CAPTCHA
کاراکترهای نمایش داده شده در تصویر را وارد کنید