در هشتاد و ششمین سه شنبه علمی فرهنگی سازمان کتابخانه ها، موزه ها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی، رونمایی و معرفی اسناد و اخبار شفایافتگان امام رضا(ع) در دورههای صفوی و قاجار، برگزار شد.
به گزارش گنجینۀ رضوی، سازمان کتابخانهها، موزهها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی در تیر ماه 1400 در هشتادوششمین سهشنبۀ علمیفرهنگیِ خود، برخی از اسناد و مطبوعات مربوط به شفایافتگان امام رضا(ع) را رونمایی کرد. رئیس ادارۀ اسناد آستان قدس رضوی در این مراسم از وجود 77برگ سند شفایافتگان در این مرکز خبر داد.
دکترمحبوب بیان کرد: قدیمیترین سند مربوط به شفایافتن فردی نابینا در دورۀ صفوی است که قبایی نیز از سوی آستان قدس به او اهدا شده است. وی افزود: در این اسناد، شفایافتگان شرح بیماری و حوادثی که بر آنها مترتب شده و اینکه چگونه شفا یافتند را مینوشتند.
در همین راستا، کارشناس سازماندهی و آمادهسازی مطبوعات آستان قدس رضوی در خصوص اخبار منتشر شده از شفایافتگان در مطبوعات دورۀ قاجار اظهار کرد: قدیمیترین خبر مطبوعاتی در زمینه شفایافتگان مربوط به روزنامه وقایع اتفاقیه در سال 1268 قمری است که به شفای یک زائر اشاره دارد.
سیدمهدی سیدقطبی همچنین از قدیمیترین خبر شفایافتگان در روزنامه ادب (مشهد) یاد کرد و افزود: این خبر در تاریخ 20 ذی الحجه 1318 قمری برابر با 21 فروردین 1280 خورشیدی به چاپ رسید.
وی در خصوص روند پژوهش در این زمینه تصریح کرد: برای یافتن موارد شفایافته در محدودۀ حرم مطهر حضرت رضا(ع) از مجموع حدود 328 عنوان نشریۀ دوره قاجار موجود در مدیریت امور اسناد و مطبوعات آستان قدس رضوی، 48 عنوان شامل 20هزار نسخه برگزیده شد و از تورق و بازبینی 100هزار صفحه، 23 خبر از 25 مورد شفایافته در این نشریات جداسازی و جمعآوری شده است.
وی از روزنامههای «وقایع اتفاقیه»، «روزنامه علیه ایران»، «روزنامه ناصری»، «روزنامه ایران»، «تربیت»، «ادب»، «طوس»، «چمن» و «مجله الاسلام» به عنوان روزنامههایی نام برد که اخبار شفایافتگان در آنها درج شده است.
همچنین وی، از وجود عوامل سختگیرانه در انتشار اخبار شفایافتگان سخن گفت و افزود: در برخی منابع آمده است که برای درج اخبار شفایافته، نیاز به تأیید مردمی و گواهی چند شاهد در محضر یکی از علمای بزرگ شهر بوده و پس از انجام این مراحل، حاکم شهر دستور اعلام خبر در سطح شهر را صادر میکرده است.
در پایان این مراسم، با حضور حجتالاسلام سیدحسین حسینی قمی، کارشناس تربیت دینی و استاد برجسته حوزه علمیه قم، از چند نمونه سند شفایافتگان امام رضا(ع) رونمایی شد. «عریضه مشهدی محمدحسین جهت کمک مالی به منظور بازگشت وی به یزد»، « رسید پرداخت مستمری به علیاکبر شفایافته در حرم مطهر»، « هزینههای آستان قدس از بابت شفایافنگان در حرم مطهر»، «شفای معلولی به نام رستم سیستانی و چراغانی حرم مطهر بدین خاطر و ارائه گزارش به دربار» و «دستخط متولی به دربانباشیِ کل جهت نحویل چادر مرباسی به یکی از زنان شفایافته» و روزنامه های ادب و وقایع اتفاقیه از جمله اسناد و مطبوعاتی بودند که در این مراسم از آنها رونمایی شد.
فصلنامه،پژوهشنامه مطالعات آرشیوی
فصلنامه ای است علمی–تخصصی درحوزه اسناد مکتوب وشفاهی که قصد دارد پژوهش هایی را باتکیه براسناد موجود در آستان قدس و سایر مراکز آرشیوی منتشرکند.