مطبوعات زمانه دکتر مصدق
14 اسفند سالروز درگذشت مصدق
محمد مصدق زاده اردیبهشت 1258 و درگذشته 14 اسفند 1345
تشکیل دولت ملّی مصدّق در سالهای ۱۳۳۰ تا ۱۳۳۲ عصر طلایی روزنامه نگاری ایران بود. در سایۀ آزاداندیشی مصدّق و آزادی سیاسی که او بهاحزاب و مطبوعات داد، روزنامه های فراوانی در کشور و خراسان انتشار یافتند.
در اثر سیاست آزادی مطلق که توسط دکتر مصدق نسبت به مطبوعات اتخاذ گردید، بسیاری از مطبوعات از فضای آزادی سوءاستفاده کردند و با لجام گسیختگی و خشونت در رقابت های مطبوعاتی، فضای سیاسی و اجتماعی کشور را به شدت حساس و ملتهب ساختند. در دوره دولت مصدق بیش از 400 روزنامه در کشور منتشر می شد که می توان این دوره را اوج روزنامه نگاری ایران در تاریخ مطبوعات تا قبل از پیروزی انقلاب اسلامی دانست. مصدق به شهربانی کل دستور داده بود، در جراید آنچه راجع به شخص ایشان هر چه نوشته و هر که نوشته باشد به هیچ وجه نباید مورد اعتراض قرار بگیرد.
ویژگی های روزنامه نگاری دوره مصدق:
از خصوصیات مطبوعات در دوران حکومت دکتر مصدق، ورود افراد بی سواد و فاقد صلاحیت به جرگه مدیران جراید بود زیرا دولت مصدق هرگونه محدودیت، حتی شرط سواد را در اعطای امتیاز انتشار روزنامه از میان برداشته بود. هرج و مرج ایجاد شده در آزادی که به مطبوعات اعطا شده بود، دشنام، توهین، افترا و بدنام کردن اشخاص را به شدت در مطبوعات رایج کرده بود. روزنامه های حزب توده، مصدق را مورد حمله قرار می دادند. این روزنامه ها هیئت حاکمه ایران و انگلستان را دشمنان بزرگ ایران می دانستند.
روزنامه نگاری دوره مصدق در خراسان:
در سایۀ آزاداندیشی مصدّق و آزادی سیاسی که او بهاحزاب و مطبوعات داد، روزنامه های فراوانی در کشور و خراسان انتشار یافتند. سیاه وسفید، فرشیدی، نوایخراسان، زرّین، نخجیر، کارگران خراسان، شمع، خوشه، رستاخیزعدل، دادخراسان، ناطق خراسان، طوفاناجتماع، نورخراسان، مهروطن، سایه روشن، بهبودخراسان، طلوعخراسان و... تنها برخی از عناوین روزنامه های موجود در آرشیو آستان قدس رضوی از این دروان است.
روزنامه هایی چون پرچم شرق و اطلس در راستای اهداف حزب توده و در سایۀ جمعیّت هواداران صلح، قلم می زدند. دو جریدۀ نوایخراسان بهمدیریت حسین محمودی و رستاخیزعدل بهمدیریت یحیی فاطمی در خط حمایت از سلطنت ثابت قدم بودند.
در آرشیو مطبوعات کتابخانه آستان قدس رضوی بیش از 150 عنوان از روزنامه های زمانه دکتر مصدق موجود است که بیش از 70 درصد آن در حمایت از دکتر مصدق چاپ می شدند. بسیاری از این روزنامه ها با کودتای 28 مرداد 1332 متوقف شدند.
فصلنامه،پژوهشنامه مطالعات آرشیوی
فصلنامه ای است علمی–تخصصی درحوزه اسناد مکتوب وشفاهی که قصد دارد پژوهش هایی را باتکیه براسناد موجود در آستان قدس و سایر مراکز آرشیوی منتشرکند.