معرفی چهره های مطبوعاتی
18 اسفند سالروز بنیان گذار مطبوعات دینی
سید جمال الدین حسینی اسدآبادی در سال 1254 ه.ق در اسدآباد همدان دیده به جهان گشود.
با آمدن مطبوعات، كساني نظیر سيد جمال الدين اسدآبادي، اين ابزار را زودتر شناختند و آن را در خدمت اهداف خود به كار گرفتند. اندیشه های سید جمال الدین اسدآبادی ابتدا از اروپا مطرح و آشکار شد و سپس به سایر کشور ها انتقال یافت.
سیدجمال معتقد بود روزنامه و نشریات زبان عقلای مردم و حکمت از آن جاری است و هو ی و هوس بر آن غالب نیست و باید به ملتها خط بدهد نه آنکه خط بگیرد
سیدجمال الدین اسدآبادی اولین چهره مسلمان می باشد که اهمیت مطبوعات را درک کرد و به ترویج آن پرداخت. نشریات مهم عروة الوثقی در پاریس و ضیاء الخافقین در لندن نتیجه نوشته های اوست. سید جمال در تمام روزنامه هایی که کار کرده به جنبه ضد استعماری و استبدادی توجه ویژه داشته است.
ادوارد براون(ایران شناس انگلیسی) او را قهرمان آزادی ایران در نامهای به دوستش دنیس راس در سال ۱۸۹۲ مینویسد: «اکنون در اینجا در لندن یک انقلابی دوآتشۀ ایرانی شیخ جمالالدین الافغانی را داریم. وی مرد نیکی است، یک بار او را دیدهام.»
افکار عروه الوثقی از طرف سیدجمال و تحریر و ساختار عربی آن از طرف شیخ محمد عبده بوده است. از این نشریه 18 شماره در 8 ماه چاپ شد که شماره نخست آن در مارس 1884 منتشر شده است. در مقالات آن مدام مردم را به اتحاد و استعمار ستیزی تشویق می کند.
بعد ها نشریه ضیاء الخافقین را در لندن به زبان عربی و انگلیسی منتشر کرد که زمینه ضد استبدادی به و یژه بر علیه انگلیس در آن پر رنگ بوده است.
موید الاسلام در کلکته و میرزا ملکم خان در لندن به تشویق سیدجمال اقدام به انتشار روزنامه های حبل المتین و قانون نمودند که بی شک از تاثیر گذارترین روزنامه ها بر اوضاع اجتماعی، سیاسی ایران بوده اند.
روزنامه "شمس النهار" چاپ کابل به توصیه سیدجمال الدین اسدآبادی در سال 1252 ش. توسط میرزا عبدالعلی منتشر شد که نخستین گام در روزنامه نگاری این کشور می باشد.
18 اسفند 1275 سیدجمال الدین اسدآبادی در استانبول درگذشت و 10 سال بعد پیکرش به کابل منتقل و در دانشگاه این شهر به خاک سپرده شد.
منبع:
مقاله بررسی فعالیتهای مطبوعاتی و روزنامه نگاری سید جمال الدین اسدآبادی
عروه الوثقی ویژه نامه کنگره بین المللی سید جمال الدین اسدآبادی, اسفند 1375
فصلنامه،پژوهشنامه مطالعات آرشیوی
فصلنامه ای است علمی–تخصصی درحوزه اسناد مکتوب وشفاهی که قصد دارد پژوهش هایی را باتکیه براسناد موجود در آستان قدس و سایر مراکز آرشیوی منتشرکند.