نخستین روزنامه توقیف شده در ایران
گردآوری و تنظیم: لیلا زمانی(کارشناس مطبوعات)
"روزنامه ملت سنیه ایران" نخستین نشریه توقیف شده در ایران بود که نخستین نشریه ادبی ایران هم به شمار میآمد. اولین شماره آن (۹ خرداد ۱۲۴۵( شمسی منتشر شده است. ناصرالدین شاه تیر ۱۲۴۵ فرمانی صادر کرد که در آن آمده بود «ماهی چهار طغرا روزنامه طبع شود.» یک ماه بعد از صدور فرمان انتشار چهار روزنامه در ۵ مرداد ۱۲۴۵ روزنامه «ملت سنیه ایران» در چهار صفحه منتشر شد.
و از شماره سوم به بعد عنوان روزنامه به "روزنامه ملتی" تغییر یافت و از این شماره به بعد تا شماره ۳۴ که روز جمعه بیستم شهر جمادیالآخر ۱۲۸۷هـ.ق به صورت نامرتب نشر یافت.
مدیریت روزنامه دولت سنیه به دست علیقلی میرزا اعتضادالسلطنه وزیر علوم بود.
سرکلیشه روزنامه که از شماره سوم به بعد به روزنامه ملتی مشهور شد تصویر مسجد امام تهران به قلم یکی از نقاشان کشیده شده بود .روزنامه ملت سنیه همان طور که گفته شد نشریهای ادبی- خبری بود و هر شماره آن به یکی از شاعران کلاسیک یا شاعران دربار قاجار اختصاص داشت. شماره ۲۱ نشریه دو بار به تاریخهای سوم ربیعالثانی ۱۲۸۵هـ در پنج صفحه و بار دیگر در نهم جمادیالاول ۱۲۸۵هـ مجدداً تحت «نمره ۲۱» منتشر شد و مطالب آن به کلی متفاوت از شماره قبلی است. بنابراین روزنامه ملتی در طول حیات نشر خود ۳۶ شماره منتشر کرده که شماره اول و ۲۱ آن هر کدام دو بار نشر یافته است. این روزنامه نخستین روزنامه ایران بود که دو شمارهاش توقیف شد و در نهایت نیز این روزنامه با دستور شاه کاملاً توقیف شد و در اول فهرست روزنامههای توقیفی ایران قرار گرفت.
فصلنامه،پژوهشنامه مطالعات آرشیوی
فصلنامه ای است علمی–تخصصی درحوزه اسناد مکتوب وشفاهی که قصد دارد پژوهش هایی را باتکیه براسناد موجود در آستان قدس و سایر مراکز آرشیوی منتشرکند.