مراسم ماه مبارك رمضان در حرم مطهر رضوي از نگاه اسناد آستان قدس رضوي
موذنان حرم موظف بودند چهار ساعت از شب گذشته با حضور در گلدسته هاي حرم به ذكر و مناجات بپردازند با توجه به قرار گرفتن حرم مطهر در مركز شهر در آن زمان، احتمالاً نواي مناجات خواني مؤذنها در كل شهر قابل شنيدن بوده است و شب زنده داران در شهر مشهد از اين نواي معنوي فيض بسيار مي برده اند.
پس از مدتي نقاره چيان در نقاره خانه به مدت سه ربع به نشانه اعلان طبخ سحر مشغول نقاره نوازي مي شدند. پس از اذان و طلوع فجر، حافظان موظف بودند همچون روزهاي قبل، آيات قرآن كريم را طبق معمول قرائت كنند. اين برنامه هر روزه در ماه مبارك رمضان اجرا مي شد با اين تفاوت كه در شب هاي قدر نقاره نوازي صورت نمي گرفت. قديمي ترين سند اين مجموعه كه در آن به مراسم افطاري حرم مطهر رضوي اشاره شده است، مربوط به سال ١١١١ هجري قمري و دوره صفويه است.
برخي موقوفاتي كه وقف بر حرم رضوي شده اند، مصارف ويژه اي براي ماه رمضان داشته اند. تهيه خرما براي روزه داران، تهيه افطاري براي فقرا و مساكين و تامين هزينه هاي روشنايي از این مصارف بوده است.
فصلنامه،پژوهشنامه مطالعات آرشیوی
فصلنامه ای است علمی–تخصصی درحوزه اسناد مکتوب وشفاهی که قصد دارد پژوهش هایی را باتکیه براسناد موجود در آستان قدس و سایر مراکز آرشیوی منتشرکند.