Document and Press Center Managment of Astan quds Razavi

روزشمار فعالیت های آستان قدس رضوی در اردیبهشت ماه
۱۳۹۶-۰۲-۰۴

 
مناسبت های آستان قدس رضوی در اردیبهشت ماه


اول اردیبهشت: بهره برداری از طرح توسعه‌ی مهمانسرای حضرت(1389ش.)
مهمانسرای حضرت از جمله مکان‌های قدیمی آستان قدس رضوی است که قدمت آن به قرن دهم هجری قمری باز می‌گردد. این مکان تاریخی در ادوار مختلف دچار تغییرات گوناگون شده است. در سال‌های پس از پیروزی انقلاب اسلامی با تأکید تولیت فقید آستان قدس رضوی، کار افزایش ظرفیت پذیرش این مجموعه آغاز شد که در سال 1373، فاز اول آن اجرا شد. با توجه به افزایش سالانه‌ی زائران بارگاه منور رضوی، در سال 1382 طرح توسعه‌ی مجدد آن در دستور کار قرارگرفت که طی آن با بهره‌برداری از ساختمان 4 طبقه‌ی جدید مهمانسرا در اول اردیبهشت ماه 1389، زیربنای آن از 3800 متر مربع به 10هزار متر مربع و ظرفیت پذیرش آن از 6هزار نفر به 18هزار نفر افزایش یافت.
 
دوم اردیبهشت: افتتاح دوازدهمین نمازخانه و مجتمع رفاهی میان‌راهی امام رضا(ع) محور بردسکن- کاشمر(1388ش.)
آستان قدس رضوی با هدف ایجاد اماکنی برای تسهیل سفرهای زیارتی و ادای فرایض دینی زائران در مسیرهای منتهی به مشهد الرضا، از سال 1377 احداث نمازخانه‌ها و مجتمع‌های رفاهی میان‌راهی را باساخت نخستین مجتمع میان‌راهی آغاز نمود. تاکنون نمازخانه‌ها و مجتمع‌های میان‌راهی به مساحت کلی بیش از 154 هزار مترمربع و زیربنای بالغ بر 20هزار مترمربع در نقاط مختلف کشور احداث شده که سالانه بالغ بر 10 میلیون زائر، از تسهیلات و خدمات فراهم شده بهره‌مند می‌شوند. این مجتمع‌ها که دارای امکاناتی نظیر نمازخانه، استراحتگاه، فضای سبز و بازی کودکان، سرویس بهداشتی، مراکز تهیه‌ی مواد غذایی بهداشتی و... است، توسط سازمان عمران و توسعه‌ی خراسان وابسته به آستان قدس رضوی ساخته شده و پس از افتتاح زیر نظر مؤسسه‌ی آستانه حضرت حسین بن موسی الکاظم(ع) و آرامگاه شهید آیت الله مدرس(قدس‌سره) اداره می‌شود.
چهارم اردیبهشت:افتتاح طرح توسعه‌ی داروخانه‌ی مرکزی امام(ع)(1390ش.)
مؤسسه‌ی خدمات دارویی رضوی، با هدف تأمین نیازهای دارویی و بهداشتی زائران و مجاوران امام رضا(ع) و ارائه‌ی خدمات متنوع دارویی، در اول اسفند ماه 1362 تأسیس شد. این مؤسسه در 4 اردیبهشت ماه 1390، طرح توسعه‌ی داروخانه‌ی امام را با افتتاح ساختمان جدید آن شامل سه طبقه با 2700 متر مربع زیربنا اجرا نمود. این داروخانه با دارا بودن امکانات مطلوب و بخش‌های مختلف، به منظور ارتقای دانش فنی کادر داروسازی دانشگاهی، فعالیت‌های آموزشی انجام داده و پذیرای دانشجویان و کارورزان رشته‌ی داروسازی است. هم اکنون داروخانه‌ی امام با برخورداری از بخش‌های مختلف بیش از 2400 قلم داروی داخلی و خارجی مجاز، روزانه به بیش از 1500 نفر خدمات‌رسانی کرده و به بیماران کم‌بضاعت و بی‌بضاعت خدمات دارویی ویژه ارائه می‌نماید.
هشتم اردیبهشت: افتتاح دارالقرآن الکریم آستان قدس رضوی(1381ش.)
دارالقرآن الکریم، به‌عنوان کانون اقدامات قرآنی آستان قدس رضوی، در 8 اردیبهشت ماه 1381 تأسیس شد. این مرکز تخصصی قرآنی که در صحن جمهوری اسلامی حرم مطهر قرار دارد، کلیه‌ی فعالیت‌های قرآنی حرم مطهر، را مدیریت و اجرا می‌نماید. دارالقرآن الکریم آستان قدس رضوی از ابتدای تأسیس تاکنون اقدامات مهمی نظیر تشکیل کلاس‌های آموزش قرآن، محافل و مجالس قرآنی، جشنواره‌ها و مسابقات قرآنی و ... را طرح‌ریزی و اجرا نموده است. برنامه‌های این دارالقرآن علاوه بر حرم مطهر در سطح شهر مشهد و 10 استان و 24 شهر کشور نیز برگزار شده و دوره‌های آموزشی روخوانی، حفظ، تجوید، صوت و لحن، ترجمه، تفسیر، حدیث و ... آن، رده‌های مختلف سنی را شامل می‌شود.
یازدهم اردیبهشت: راه‌اندازی بزرگ‌ترین مرکز داده شرق کشور(Data Center) در مشهد(1390ش.)
آستان قدس رضوی به‌منظور نگهداری و ذخیره‌سازی دیجیتال اطلاعات، اسناد و داده‌ها و...، با انجام مطالعات راهبردی و بهره‌گیری از متخصصان و امکانات روز دنیا، اقدام به تأسیس «مرکز داده» نمود. در این رابطه به همت متخصصان و کارکنان خدوم آستان قدس رضوی، بزرگترین مرکز داده‌ی شرق کشور در 11 اردیبهشت ماه 1390 به بهره‌برداری رسید. این مرکز علاوه بر رفع نیاز آستان قدس رضوی به نگهداری وذخیره‌سازی دیجیتال اطلاعات، اسناد و داده‌ها، نیاز شرق کشور به اطلاعات قابل دسترس و سایر اطلاعات و اسناد مربوطه را مرتفع می‌نماید. با افتتاح این مرکز، هم‌اکنون آستان قدس رضوی یکی از معتبرترین مراکز داده در منطقه به‌شمار می‌رود که خدمات شایان توجهی به جامعه و نظام مقدس اسلامی ارائه می‌نماید.
هجدهم اردیبهشت:
تأسیس سازمان عمران و توسعه‌ی حریم حرم(1362ش.)
سازمان عمران و توسعه حریم حرم حضرت رضا (ع) به‌عنوان متولی بازسازی، نوسازی، گسترش و توسعه‌ی اماکن متبرکه و پیرامون حرم مطهر، در 18 اردیبهشت ماه 1362 تأسیس شد. این سازمان با بهره‌گیری از امکانات روز و تجربه‌ی متخصصان و کارشناسان، طرح‌های نوسازی، بهسازی، توسعه‌ی حرم مطهر رضوی را در سطح وسیعی به انجام رسانده است. در این رابطه مساحت اماکن متبرکه از 120 هزار متر مربع قبل از انقلاب اسلامی به بیش از یک میلیون متر مربع افزایش یافته و 9 رواق، 6 صحن، 5 سردر، 3 بست، 4 پارکینگ و زیرگذر سواره، 3 دوربرگردان و ... احداث شده است. این سازمان همچنین در مرمت، بازسازی، نوسازی و ساخت بسیاری از نمادها واماکن متبرکه نظیر گنبد و ضریح مطهر و ... سهم به‌سزایی دارد.
  •  افتتاح کارخانه‌ی بنای سبک(هبلکس) بیرجند(1391ش.)
  • کارخانه‌ی بنای سبک بیرجند با مساحتی بالغ بر 31 هزار متر مربع و با امکاناتی نظیر سالن تولید با مساحت بیش از 8 هزار متر مربع، انبار محصول و مواد اولیه با مساحت 10هزار متر مربع و ...، از پیشرفته‌ترین کارخانه‌های تولید بتن سبک در منطقه به‌شمار می‌رود که توسط سازمان عمران و توسعه‌ی خراسان آستان قدس رضوی احداث و در 18 اردیبهشت ماه 1391 به بهره‌برداری رسید. این کارخانه علاوه بر فراهم‌سازی زمینه‌ی اشتغال مستقیم بیش از 100 نفر و دهها نفر به‌طور غیرمستقیم، نیاز استان‌های خراسان جنوبی، شمالی و رضوی، کرمان، یزد، شیراز و هرمزگان را در خصوص محصولات متنوع و باکیفیت بتنی برآورده می‌کند، از امتیازات محصولات این کارخانه، کاهش وزن وافزایش دوام و ماندگاری ساختمان، مقاومت مناسب در برابر زلزله و سهولت در اجراست.

نوزدهم اردیبهشت:
افتتاح سه کتابخانه‌ی تخصصی مطبوعات، جامع الکترونیکی و ادبیات(1390ش.)
کتابخانه‌ی تخصصی مطبوعات
کتابخانه‌ی تخصصی مطبوعات آستان قدس رضوی از جمله کتابخانه‌های کم‌نظیر کشور است که در 19 اردیبهشت 1390 افتتاح شد. این کتابخانه که به‌صورت تخصصی و با حجم منابع وسیع به مقوله‌ی مطبوعات پرداخته است، منابع اطلاعاتی جامعی نظیر کتاب، دایره‌المعارف‌ها، اصطلاحنامه‌ها، نشریات ادواری، بانک‌های اطلاعاتی، نشریات الکترونیکی، انواع فهرست‌ها، پایان‌نامه‌ها و... با موضوع مطبوعات و تاریخ شکل‌گیری آن را به همراه اسناد و مدارک موجود در این زمینه، فراهم نموده است. کتابخانه‌ی تخصصی مطبوعات هم‌اکنون فضای مناسبی برای مطالعه، تحقیق و پژوهش علاقه‌مندان و اندیشه‌وران حوزه‌ی مطبوعات ایجاد و منابع کتابخانه‌ای متقن و معتبری در این زمینه گردآوری کرده است.
 
کتابخانه‌ی تخصصی ادبیات
کتابخانه‌ی تخصصی ادبیات آستان قدس رضوی در 19 اردیبهشت 1390 افتتاح شد و همان‌گونه که از نام آن برمی‌آید به شکل تخصصی در حوزه‌ی ادبیات ورود کرده و منابع کتابخانه‌ای مهمی در این زمینه فراهم نموده است. در این کتابخانه انواع منابع چاپی و غیرچاپی، نشریات تخصصی، لوح‌های فشرده، نرم‌افزارهای تخصصی و پایان نامه‌های مرتبط با زبان وادبیات گردآوری شده است. کتابخانه‌ی تخصصی ادبیات علاوه بر تهیه منابع چاپی امکان دسترسی به پایگاه‌های تخصصی نمایه، نورمگز و سایر پایگاه‌های مرتبط را ایجاد نموده است. این کتابخانه همچنین به افراد و گروه‌های پژوهشگر خدمات مختلفی ارائه می‌نماید که از مهم‌ترین آنها ارائه‌ی مشاوره‌ی پژوهشی و ادبی است.
بیست و چهارم اردیبهشت: تأسیس شرکت قند چناران(1345ش.)
شرکت قند چناران در ابتدای شکل‌گیری با ایجاد کارخانه در زمینی به مساحت 39هزار متر مربع در سال 1335 فعالیت خود را آغاز کرد. این شرکت در 24 اردیبهشت ماه 1345 به ثبت رسید و در سال 1349، مالکیت آن از شرکت سهامی کارخانجات ایران به  سازمان گسترش آستان قدس رضوی منتقل شد. در سال 1382 طرح توسعه‌ی کارخانه و افزایش ظرفیت، طرح بازسازی و نوسازی ماشین‌آلات مستهلک و فرسوده و رفع گلوگاه‌های تولید به اجرا درآمد. هم‌اکنون شرکت قند چناران با ظرفیت استحصال 1150 تن چغندر قند در روز، محصولات متنوع و با کیفیتی نظیر کله قند(کارتن و کیسه)، شکر(بسته‌بندی و کیسه)، تفاله خشک وملاس را تولید می‌نماید که علاوه بر تأمین نیاز منطقه به این کالاهای اساسی و فرآورده‌های مربوطه، زمینه‌ی اشتغال مستقیم و غیرمستقیم بسیاری از جوانان منطقه را فراهم نموده است.
بیست و هفتم اردیبهشت: افتتاح کتابخانه‌ی تخصصی اقتصاد اسلامی(1391ش.)
کتابخانه‌ی اقتصاد اسلامی آستان قدس رضوی، نخستین کتابخانه‌ی تخصصی اقتصاد اسلامی کشور است که در 27 اردیبهشت 1391 افتتاح شد. این کتابخانه که به صورت تخصصی به موضوع اقتصاد اسلامی و کتب، مقالات تخصصی و سایر منابع کتابخانه‌ای در این خصوص می‌پردازد، انواع نرم‌افزارها و پایگاه‌های اطلاعاتی پیوسته و غیرپیوسته در حوزه‌ی اقتصاد، پایان‌نامه‌ها، منابع سمعی و بصری، کتاب و نشریات پژوهشی با موضوع اقتصاد اسلامی را گردآوری نموده است. این کتابخانه‌ی تخصصی در حال حاضر به اقشار علمی کشور، اعم از دانشجویان، استادان حوزه و دانشگاه، محققان و پژوهشگران کشور و نیز ارگان‌های مرتبط با مقوله‌ی اقتصاد اسلامی که در موضوعات اقتصادی فعالیت علمی-پژوهشی دارند، خدمات متعدد و مختلفی را ارائه می‌نماید.
 
منبع: سالنامه سرزمین خورشید؛ روزشمار فعالیت های آستان قدس رضوی. اداره کل روابط عمومی آستان قدس رضوی، 1393
افزودن دیدگاه جدید:

متن ساده

HTML محدود

Image CAPTCHA
کاراکترهای نمایش داده شده در تصویر را وارد کنید