Document and Press Center Managment of Astan quds Razavi

روزشمار فعالیت های آستان قدس رضوی در مهر ماه
۱۳۹۶-۰۷-۰۳


مناسبت‌های آستان قدس رضوی درمهر ماه

 
یکم مهر: تأسیس دانشگاه علوم اسلامی رضوی(1363)/ دانشگاه امام رضا(ع)(1367)/ پژوهش‌سرای امام رضا(ع)(1387)/ واحد 1 دبیرستان دخترانه‌ی امام رضا(ع)(1368)/ واحد 2 دبستان پسرانه‌ی امام رضا(ع)(1369)/ واحد 5 دبستان دخترانه‌ی امام رضا(ع)(1373)/ واحد 6 راهنمایی دخترانه‌ی امام رضا(ع)(1373)/ واحد8 دبستان پسرانه‌ی امام رضا(ع)(1374)/ واحد 9 راهنمایی پسرانه امام رضا(ع)(1376)/ واحد 10 دبیرستان پسرانه‌ی امام رضا(ع)(1378)/ واحد 11 دبیرستان پسرانه‌ی امام رضا(ع)(1380)/ واحد 12 راهنمایی دخترانه‌ی امام رضا(ع)(1383)/ واحد 13 پیش دبستانی و آموزش علوم قرآنی امام رضا(ع)(1386)
دانشگاه علوم اسلامی رضوی
پس از پیروزی انقلاب شکوهمند اسلامی، دانشگاه علوم اسلامی رضوی به همّت و دوراندیشی نماینده ولی فقیه و تولیت فقید آستان قدس رضوی مرحوم آیت‌الله واعظ طبسی (رحمة الله علیه) در سال 1363 پایه گذاری شد و جامه‌ای نو بر پیکر حوزه علمیه میرزاجعفر و خیراتخان که هر یک دیرینه‌ای افزون بر چهار سده دارند، آراست. اساسنامه این دانشگاه که در جوار حرم حضرت علی بن موسی الرضا (ع) واقع شده است، در سال 1374 به تصویب شورای عالی انقلاب فرهنگی رسید و اکنون این دانشگاه با تأکید بر اصالت حوزوی و مدرک رسمی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری به فعالیت خود ادامه می‌دهددانشگاه علوم اسلامی رضوی دارای سه مقطع تحصیلی کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری می باشد که هم اکنون مجموعاً 26رشته تحصیلی در هر سه مقطع است. همچنین دانشگاه علوم اسلامی رضوی با مجوز هیئت امنا و تصویب شورای گسترش وزارت علوم ، تحقیقات و فناوری گسترش رشته های فعال خود را در دستور کار دارد.
 
 
دانشگاه بین‌المللی امام رضا(ع)
دانشگاه بین‌المللی امام رضا(ع) در سال 1367 تأسیس شد. این دانشگاه از سال 1378 با تصویب اساسنامه‌ی دانشگاه در شورای عالی انقلاب فرهنگی، فعالیت خود را آغاز نمود. درسال 1382 ساختمان جدید دانشگاه بین‌المللی امام رضا(ع) با بیش از 12هزار و 500 مترمربع فضای آموزشی مورد بهره‌برداری قرارگرفت. دانشگاه بین‌المللی امام رضا(ع) در سال 1390 با اخذ مجوز از شورای گسترش آموزش عالی، فعالیت بین‌المللی خود را آغازکرد. هم‌اکنون این دانشگاه در مقطع کارشناسی در 15 رشته، کارشناسی ارشد26 رشته و دکتری در 13 رشته فعال بوده و میان 48 مؤسسه‌ی آموزش عالی و غیرانتفاعی کشور، دارای مقام برتر است.
 
پژوهش‌سرای امام رضا(ع)
پژوهش‌سرای امام رضا(ع) در اول مهرماه 1387 با هدف ایجاد کارگاه‌های علمی-پژوهشی دانش‌آموزی، تشکیل انجمن‌های علمی دانش‌آموزی، برگزاری مسابقات علمی-پژوهشی، حمایت از دانش‌آموزان پژوهشگر و نظارت طرح‌های تحقیقاتی آنان و...، توسط بنیاد فرهنگی رضوی آستان قدس رضوی تأسیس شد. پژوهش‌سرای امام رضا(ع) تاکنون بیش از 130 طرح پژوهشی دانش‌آموزی را از سوی مدارس مقاطع مختلف بنیاد فرهنگی رضوی دریافت کرده که از این تعداد 4 طرح به مرحله‌ی نهایی جشنواره‌ی خوارزمی راه یافته‌اند.
 
بوستان علمی عالم آل محمد(علیه‌السلام)
آستان قدس رضوی با ایجاد مراکز مختلف آموزشی از مهد تا دکتری نظیر مهدالرضاهای متعدد در شهرهای مختلف، بیش از 14 مجتمع آموزشی و پژوهش‌سرای امام رضا(ع) و نیز دانشگاه‌های بین‌المللی امام رضا(ع) و علوم اسلامی رضوی، یکی از مجامع علمی معتبر کشور است. این خدمات علمی و آموزشی که در پرتو مدیریت موفق اسلامی پایه‌ریزی شده و به اقشار مختلف به‌ویژه اقشار محروم ارائه می‌شود در تاریخ این نهاد مذهبی سابقه نداشته و خدمات و ثمرات آن منحصر به عصر شکوهمند انقلاب اسلامی است. به‌طوری که هم‌اکنون آمار و ارقام و کارنامه‌ی درخشان موفقیت تلاش‌های صورت گرفته در خصوص زمینه‌سازی زیرساخت‌های آموزشی، بیانگر شکل‌گیری بوستان علمی عالم آل محمد(علیه‌السلام) و پرورش استعدادهای جامعه‌ی اسلامی در مسیر متعالی آن امام همام است.
 
 
پنجم مهر: افتتاح ساختمان جدید بیمارستان منتصریه از محل موقوفات آستان قدس رضوی(1391)
بیمارستان منتصریه از موقوفات مهم آستان قدس رضوی است. این بیمارستان تا سال 1335ه.ش فعال بوده و در تیرماه 1343ه.ش بازسازی می‌شود. این موقوفه‌ی ارزشمند در سال‌های اخیر با مساعدت تولیت فقیدآستان قدس رضوی و همت مسئولان و کارکنان این آستان مقدس، باردیگر احیا و نوسازی شد. در این راستا ساختمان جدیدی در زمینی به مساحت 3200 مترمربع با 9200 مترمربع زیربنا، احداث که با بهره‌گیری جدیدترین و امکانات روز دنیا در 5 مهرماه 1391 افتتاح شد. بیمارستان منتصریه هم‌اکنون به عنوان یک بیمارستان تخصصی در حوزه‌ی بیماری‌های کلیوی و مرکز پیوند اعضا و دیالیز، همچنین پیوند مغزاستخوان، در خدمت بهداشت و درمان جامعه‌ی اسلامی است.
هشتم مهر: تأسیس بنیاد فرهنگی رضوی(1365)/ افتتاح پردیس دختران (رضوان) دانشگاه بین المللی امام رضا(ع)(1391)
بنیاد فرهنگی رضوی
بنیاد فرهنگی رضوی باهدف فراهم نمودن شرایط برابر فراگیری علوم و برخورداری از تعلیم و تربیت مطلوب سطوح مختلف جامعه‌ی اسلامی، در 8 مهرماه 1365 تشکیل شد. در این راستا بنیاد فرهنگی رضوی با پیشنهاد تولیت فقید آستان قدس رضوی و استقبال و حمایت امام خمینی(قدس‌سره) بااحداث دبیرستان دخترانه‌ی امام رضا(ع) شهرک شهید رجایی مشهد، فعالیت خود را آغاز کرد. هم‌اکنون این بنیاد با ایجاد و احداث 14 واحد آموزشی در مقاطع مختلف تحصیلی، هزاران دانش‌آموز مستعد را تحت پوشش قرار داده و زمینه‌ی تربیت مطلوب و اسلامی سالانه حدود 6 هزار آینده ساز کشور را فراهم کرده است. مدارس امام رضا(ع) در برخی نقاط، به صورت رایگان و بدون دریافت هزینه‌ای، به امر تعلیم و تربیت فرزندان مستعد این مرز و بوم می‌پردازند.
 
پردیس دختران(رضوان) دانشگاه بین‌المللی امام رضا(ع)
دانشگاه بین‌المللی امام رضا(ع) با توجه به نقش ارزنده‌ی بانوان و اهتمام به رشد و توسعه‌ی همه جانبه تعلیم و تعالی این قشر مهم جامعه‌ی اسلامی، در مهرماه 1391 اقدام به تأسیس پردیس دختران(رضوان) دانشگاه بین‌المللی امام رضا(ع) کرد. این مرکز که باهدف ایجاد محیط آموزشی مستقل و فراهم‌سازی شرایط بروز توانمندی‌های علمی بانوان شکل گرفت. نخستین دانشگاه دخترانه‌ی کشور به شمار می‌رود که در رشته‌های فنی و مهندسی فعالیت علمی دارد. این مرکز دانشگاهی هم‌اکنون پذیرای 680 دانشجوی طالب علم در 14 رشته‌ی کارشناسی اعم از فنی و مهندسی، کتابداری، مدیریت و... است.
 
 
هفدهم مهر: تأسیس شرکت مهندسان مشاور قدس رضوی(1387)
شرکت مهندسان مشاور قدس رضوی، به عنوان یکی از شرکت‌های تخصصی آستان قدس رضوی، در سال 1373 با هدف تهیه‌ی طرح توسعه‌ی حریم حرم امام رضا(ع) تأسیس شد. این شرکت از سال 1379 حوزه‌ی فعالیت‌های خود را گسترش داده و پروژه‌های مهم ملی و بین‌المللی را به عهده گرفت. شرکت مهندسان مشاور قدس رضوی در سال 17 مهرماه 1387 با نام مهندسان مشاور معماری و شهرسازی آستان قدس رضوی، به ثبت رسید. شرکت مهندسان مشاور قدس رضوی با پشتوانه‌ی دو دهه فعالیت تخصصی، علاوه براجرای طرح‌های حوزه‌ی اماکن متبرکه حرم مطهر، پروژه‌های بزرگی نظیر مجتمع مسکونی 2000 واحدی الرقایه‌ی الجزایر، حوزه‌ی علمیه‌ی دمشق, خیابان‌ها و مساجد بم، مجموعه‌ی ورزشی شماره 3 مشهد و... را طراحی و اجرا نموده است.
هجدهم مهر: تأسیس مؤسسه‌ی کشت و صنعت مزرعه نمونه(1349)
مؤسسه‌ی کشت وصنعت مزرعه نمونه به عنوان بزرگ‌ترین واحد کشاورزی و دامپروری آستان قدس رضوی، باهدف بهره‌برداری از منابع آب و خاک، تولید و تأمین اقلام کشاورزی و دامی، ایجاد سردخانه، کشتارگاه، سیلو و... در سال 1344 تأسیس شد ودر 18 مهرماه 1349 به بهره‌برداری رسید. این مؤسسه با بهره‌گیری از امکانات مطلوب و نیروی انسانی متخصص و متعهد، فعالیت‌های بی‌شماری در حوزه‌ی کشاورزی و دامپروری و ارتقای کمی و کیفی آن انجام داده و عنوان بزرگ‌ترین تولید کننده‌ی غله، ذرت علوفه‌ای، گوجه‌فرنگی و بذر اصلاح شده و ارقام مختلف گندم استان را به خود اختصاص داده است. این مؤسسه با دارا بودن 14 هزارهکتار اراضی زراعی در مشهد و نیشابور، 96 حلقه چاه عمیق و...، علاوه برمدیریت واحد تصفیه‌خانه‌ی فاضلاب حرم مطهر، سالانه بیش از 100هزارتن انواع محصولات کشاورزی و دامی، تولید می‌نماید.
بیستم مهر: تأسیس مؤسسه‌ی کشاورزی و موقوفات جنوب خراسان(1373)
مؤسسه‌ی موقوفات و کشاورزی جنوب خراسان با هدف اداره، حفاظت و صیانت از اراضی و رقبات موقوفه و اجرای طرح‌های زیربنایی کشاورزی، در 20 مهرماه 1373 تأسیس شد و در 28 فروردین ماه 1379 به ثبت رسید. این مؤسسه در ابتدای شکل‌گیری به صورت واحدهایی مستقل در شهرستان‌های جنوب خراسان فعالیت خود را آغاز نمود و به منظور بهره‌وری و بازدهی مطلوب‌تر و تمرکز مدیریت، از سال 1373 با ادغام واحدها، با نام مؤسسه‌ی موقوفات و کشاورزی جنوب خراسان، ادامه‌ی فعالیت داد. مؤسسه‌ی موقوفات و کشاورزی جنوب خراسان هم‌اکنون با بیش از 26 رقبه شامل چندین هزار هکتار اراضی، 787 هکتار باغ پسته، 14 حلقه چاه عمیق دایر و ... از مؤسسات کشاورزی و موقوفاتی مولد آستان قدس رضوی است که علاوه بر تأمین اقلام مختلف کشاورزی و دامی منطقه، زمینه‌ی شکوفایی کشاورزی و اقتصادی جنوب استان را فراهم نموده است.
بیست ودوم مهر: افتتاح سامانه پاسخگویی به سؤالات شرعی در  حرم مطهررضوی(1389)
سامانه‌ی پاسخگویی به سؤالات شرعی 32020
نخستین سامانه‌ی شبانه‌روزی پاسخگویی به سؤالات شرعی در کشور، به همت معاونت تبلیغات و ارتباطات اسلامی آستان قدس رضوی در 22 مهرماه 1389 راه‌اندازی شد. این سامانه از طریق شماره 32020، پاسخ‌گوی سؤالات شرعی زائران و مجاوران از سراسر کشور بوده و برنامه‌های مختلف فرهنگی، مذهبی حرم مطهر را نیز به اطلاع عموم مردم می‌رساند. علاوه بر این به منظور دسترسی آسان و سریع زائران بارگاه مطهر رضوی، چهار دفتر پاسخ‌گویی به سؤالات شرعی، ویژه‌ی برادران در صحن‌های انقلاب اسلامی و آزادی، مسجد گوهرشاد و مرکز پاسخ‌گویی و سه دفتر ویژه‌ی خواهران در صحن‌های آزادی، جمهوری اسلامی و رواق دارالحجه حرم مطهر رضوی ایجاد شده است.
 
بیست وششم مهر: افتتاح مجتمع آبی شهرک شهید رجایی مؤسسه تربیت بدنی(1389)
مجتمع فرهنگی-ورزشی شماره سه (مجتمع آبی شهرک شهید رجایی) آستان قدس رضوی، در 27 مهرماه 1389 تأسیس شد. این مجتمع با 75 هزار متر مربع مساحت، به عنوان یکی از بزرگ‌ترین مجتمع‌های کشور در منطقه‌ی شهرک شهید رجایی مشهد قرار دارد. مجموعه‌ی آبی شماره سه این مجتمع با 5 هزار متر مربع مساحت، بزرگ‌ترین مجتمع آبی شرق کشور است که دارای امکانات مدرن تفریحی و آموزشی است و بیش از 20 هزار نفر عضو دارد. علاوه بر این روزانه بیش از 1500 نفر از مجتمع‌های ورزشی شماره یک ودو آستان قدس رضوی که در سال‌های 1376 و 1380 به بهره‌برداری رسیده است، بهره‌مند می‌شوند.
بیست وهفتم مهر: افتتاح فرهنگ‌سرا و کتابخانه بزرگ امام رضا(ع) سرخس (1389)
فرهنگ‌سرا و کتابخانه بزرگ امام رضا(ع) سرخس
این فرهنگ‌سرا و کتابخانه، در زمینی به مساحت ۸ هزار متر مربع، با زیر بنای ۲ هزار و ششصد متر مربع، در یک طبقه در سال ۱۳۸۹ با منابعی به روز و خدماتی ویژه افتتاح و در اختیار اهالی فرهنگ و هنر شهرستان سرخس قرار گرفت. کتابخانه حدود 41 هزار نسخه کتاب چاپی، حدود ۳ هزار عنوان سی دی و تعداد ۱۵ عنوان نشریه ادواری را فراهم آوری و در اختیار مراجعان و اعضای خود قرار داده است در حال حاضر تعداد اعضای فعال این کتابخانه حدود 10 هزار نفر است. این فرهنگ‌سرا و کتابخانه دارای بخش‌های مختلفی ویژه آقایان و بانوان می باشد که از آن جمله تالارهای مطالعه باز و امانت، مطبوعات، اینترنت، کتابخانه الکترونیکی، کتابخانه کودک، سالن اجتماعات و می باشد.  فرهنگ‌سرا و کتابخانه همه روزه به‌جز ایام تعطیل از ۷/۱۵ الی ۱۹/۳۰ در خدمت اهالی فرهنگ و هنر می باشد.
سی‌ام مهر: افتتاح کتابخانه مؤسسه‌ی آستانه‌ی مبارکه‌ی حضرت حسین‌بن‌موسی‌الکاظم طبس(1382)
مؤسسه آستانه مبارکه حضرت حسین بن موسی الکاظم (ع) در راستای توسعه فعالیت‌های فرهنگی خود و به منظور تقویت اصول و مبانی دینی اعتقادی مردم به ویژه جوانان و نوجوانان و ترویج معارف اهل بیت (ع) در جوار بارگاه منور برادر گرامی حضرت امام رضا (ع) اقدام به احداث فرهنگ‌سرایی مجلل و باشکوه با کاربری‌های مختلف نمود این فرهنگ‌سرا در سه طبقه با زیربنای ۱۸۶۰ مترمربع در ضلع غربی حرم مطهر احداث گردیده است. بنای اولیه آن از اواخر سال ۱۳۷۷ آغاز و در اوایل سال ۱۳۸2 مورد بهره‌برداری قرار گرفت و مدیریت آن به مؤسسه آستانه مبارکه حضرت حسین بن موسی الکاظم (ع) و آرامگاه شهید آیت ا مدرس (ره) که یکی از مؤسسات فرهنگی آستان قدس رضوی است واگذار گردید این کتابخانه به دلیل هم‌جواری با آستان مبارک فرزند موسی بن جعفر(ع)، برخورداری از فضای معنوی و برگزاری برنامه های متنوع فرهنگی مورد استقبال گسترده دوست‌داران علم و دانش قرار گرفته است. این کتابخانه حدود 57 هزار نسخه کتاب چاپی، بیش از 6 هزار نسخه منابع دیداری و شنیداری و بیش از 69 عنوان نشریه ادواری می باشد. در حال حاضر تعداد اعضای فعال این کتابخانه حدود 10هزار نفر است. همه روزه به‌جز ایام تعطیل از 7:15 الی 19:30 در خدمت دوست‌داران کتاب و کتاب‌خوانی است.
 
افزودن دیدگاه جدید:

متن ساده

HTML محدود

Image CAPTCHA
کاراکترهای نمایش داده شده در تصویر را وارد کنید