روزشمار فعالیت های آستان قدس رضوی در اسفند ماه
۱۳۹۵-۱۲-۰۷
مناسبت های آستان قدس رضوی در اسفند ماه
اول اسفند: تأسیس داروخانه امام(ع)(1362)
اهتمام به سلامت زائران از موضوعاتی است که در ساختار آستان قدس رضوی همواره مورد توجه بوده و هست. از این رو وقفیاتی با عنوان بهداشت و درمان در سرفصل های موقوفات آستان قدص رضوی موجود است. این سرفصل با 87 واقف و 380 رقبه ی وقفی در شهرها مشهد، چناران، قزوین، تربت حیدریه، رکمان، تربت جام، سبزوار، کاشمر، نیشابور، گرگان، یزد، گناباد، کرج، رفسنجان، ساری، شاهرود، تبریز، قوچان، ورامین، دامغان، تهران، بابل، بیجار، رشت، شیراز و سمنان، از بزرگ ترین سرفصل های موقوفاتی آستان قدس رضوی است. تا کنون از عواید این موقوفات، فعالیت هایی بی شمار نظیر احداث و مدیریت بیش از 20 بیمارستان و مرکز درمانی با زیربنای بالغ بر 100 هزار متر مربع، تولید سالانه بیش از 30 میلیون قلم انواع دارو، ارائه خدمات بهداشتی-درمانی به بیش از سه میلیون نفر در سال و... انجام میشود.
سوم اسفند: تأسیس شرکت کاشی سنتی قدس رضوی(1362)
شرکت کاشی سنتی قدس رضوی با هدف حفظ و ترویج معماری اسلامی حرم مطهر رضوی و گسترش معماری معناگرای عصر شکوهمند انقلاب اسلامی، در سوم اسفند ماه 1362 تأسیس شد. در این رابطه در سال 1367 فاز اول کارخانه ی کاشی سنتی و در سال 1372 فاز دوم آن به بهره برداری رسید. شرکت کاشی سنتی قدس رضوی از ابتدای تأسیس تاکنون فعالیت های مهمی نظیر کاشیکاری بیش از 60 هزار متر مربع از فضاهای حرم مطهر، صادرات کاشی به کشورهای لبنان، عربستان، بحرین، طراحی و اجرای نماکاری بسیاری از اماکن مذهبی و ... را انجام داده است. این شرکت هم اکنون با تولید سالانه بیش از 8 هزار متر مربع انواع کاشی جسمی و نره ای، معرق، مقرنس، معقل و هفت رنگ و...، از بزرگ ترین و معتبرترین شرکت های تخصصی در زمینه ی طراحی و تولید انواع کاشی سنتی کشور به شمار می رود.
پنجم اسفند: تأسیس مؤسسه موقوفات و کشاورزی چناران(1375)
مؤسسه ی کشاورزی و موقوفات چناران با هدف اداره، حفاظت و صیانت از اراضی و رقبات موقوفه، اجرای طرح های زیربنایی و عمرانی در راستای نیات واقفان، در ابتدا با نام واحد « املاک و درز آب چناران» به عنوان زیر مجموعه ی املاک و حومه ی آستان قدس رضوی فعالیت خود را آغاز کرد. این واحد در سال 1363 مستقل و در شهرستان چناران مستقر شد و در 31 شهریور ماه 1375 به مؤسسه ی کشاورزی و موقوفات چناران ارتقا یافت و در 5 اسفند ماه 1375 به ثبت رسید. مؤسسه ی کشاورزی و موقوفات چناران هم اکنون با بیش از 45 هزار هکتار اراضی، 86 حلقه چاه کشاورزی، حقابه از 11 رشته قنات دایر، 7 رشته رودخانه و در 4 دهنه چشمه، از فعالترین مؤسسات موقوفاتی آستان قدس رضوی به شمار می رود.
دوازدهم اسفند: تأسیس مجتمع کشاورزی امام رضا(ع) راور (1361)
چهاردهم اسفند: تأسیس کارخانجات نخریسی و نساجی خسروی خراسان(1313) / آغاز به کار مؤسسه ی اعتباری رضوی(1374)
مؤسسهی اعتباری رضوی با هدف جذب و تجهیز منابع و وجوه متعلق به آستان قدس رضوی، رفع مضایق مالی شرکت ها و سازمان های تابعه از طریق اعطای تسهیلات و وام و ...، در 14 اسفند ماه 1374 با نام صندوق حمایت از سرمایه گذاری شرکت های وابسته به آستان قدس رضوی تأسیس شد. این مؤسسه از 17 مهرماه 1385 دامنه ی فعالیت خود را گسترش داده و کلیه ی شرکت ها، سازمان ها و مؤسسات وابسته به آستان قدس رضوی در سطح کشور را تحت پوشش قرار داد. مؤسسه ی اعتباری رضوی، علاوه بر انجام فعالیت ها وظایف پیش بینی شده ی سازمانی، در طرح ها و پروژه های مهم و تأمین سرمایه در گردش و پشتیبانی مالی در توسعه ی واحدهای تولیدی و... مشارکت داشته است.
شانزدهم اسفند: رونمایی از پنجمین ضریح منور روضی با حضور رهبر معظم انقلاب (1379)
بیستم اسفند: بهره برداری از سالن های چند منظوره مؤسسه تربیت بدنی آستان قدس رضوی(1386)
با نگاه فراگیر آستان قدس رضوی به موضوعات مختلف فرهنگی، اجتماعی و اهتمام مسئولان این آستان مقدس به تربیت تؤامان روح و جسم، مؤسسه ی تربیت بدنی آستان قدس رضوی رد سال 1373 تأسیس شد. این مؤسسه با محوریت ترویج و گسترش ورزش همگانی و عمومیت بخشیدن به این مقوله ی مهم اجتماعی فعالیت می کند، از ابتدای تأسیس تا کنون اقدامات متنوعی در این زمینه انجام داده است. در این رابطه مؤسسه ی تربیت بدنی بیش از 290 هزار متر مربع فضاهای ورزشی شامل مجموعه ی ورزشی 75 هکتاری شماره 3 مشهد(شهرک شهید رجایی)، استادیوم 25 هزار نفری امام رضا(ع)، مجتمع های آبی آقایان و بانوان، بزرگ ترین و مجهزترین سالن زورخانه ای کشور، سالن های کشتی و ورزش های رزمی، زمین های چمن و هاردپوشن، تنیس، والیبال ساحلی و... احداث نموده است.
بیست و یکم اسفند: افتتاح نخستین مجموعه فرهنگی ویژه ی کودکان(با عنوان کبوترانه) در حرم رضوی(1388)/ راه اندازی خط تولید جدید شرکت شهاب خودرو(1388)
شرکت شهاب خودرو در ابتدای شکل گیری در سال 1345 با نام تجاری لیلاند موتورز ایران، فعالیت خود را آغاز نمود. این شرکت در سال 1374 به شهاب خودرو تغییر نام داد و در سال 1378 سهام آن توسط آستان قدس رضوی خریداری شد. این شرکت هم اکنون با برخورداری از امکانات مدرن و متخصصان کارآزموده، یکی از فعالان معتبر عرصه ی تولید انواع خودروهای سنگین و تخصصی کشور به شمار رفته و با تولید انواع اتوبوس، کامیون، کامیونت، ماشین های خدمات شهری و ... همچنین تولید نخستین اتوبوس گازسوز و نخستین اتوبوس BRT کشور و نیز مدل های پیشرفته ای نظیر باس 28 نفره و اتوبوس های SLF، نیاز کشور در این زمینه را تأمین می نماید. شرکت شهاب خودرو در حوزه ی برون مرزی نیز با صادرات قطعات یدکی به کشورهایی نظیر ترکمنستان، افغانستان، ارمنستان، آذربایجان، لیبی و سوریه گام های مهمی برداشته است.
بیست و دوم اسفند: افتتاح کتابخانه ی آیت الله بروجردی بروجرد(1368)
بیست و سوم اسفند: تأسیس شرکت فرش آستان قدس رضوی(1360)/ ابلاغ حکم تولیت آستان قدس رضوی از سوی مقام معظم رهبری به مرحوم آیت الله واعظ طبسی(1368)
شرکت فرش آستان قدس رضوی با هدف تأمین نیاز فرش حرم مطهر و اماکن متبرکه و انجام فعالیت های تولیدی، خدماتی و بازرگانی، در 23 اسفند ماه 1360 تأسیس شد. در این رابطه این شرکت علاوه بر انجام کلیه ی امور مربوط به خدمات فرش حرم مطهر، فعالیت هایی نظیر خرید و فروش فرش های نذوراتی و مازاد حرم را انجام می دهد. شرکت فرش با برخورداری از امکانات مطلوب شامل سالن های قالی بافی به مساحت 5 و 12 هزار متر مربع و کادر انسانی مجرب، علاوه بر بافت قالی های دستباف نفیس با مرغوب ترین مواد اولیه و رنگ آمیزی گیاهی، مطابق با نیاز رواق ها و بیوتات متبرکه حرم مطهر، سالانه بیش از 5 هزار متر مربع فرش با کیفیت تولید می نماید و عنوان بزرگ ترین تولید کننده ی فرش دستباف کشور را به خود اختصاص داده است.
بیست و چهارم اسفند: بهره برداری از رواق دارالاجابه(1379)/ تأسیس شرکت شهاب یار(1382)
شرکت شهاب یار به عنوان یکی از شرکت های اقماری شرکت شهاب خودرو، در 24 اسفند ماه 1382 با هدف ارائه ی خدمات پس از فروش شهاب خودرو، تأسیس شد. این شرکت که با مشارکت شرکت های شهاب خودرو، خمیر مایه یر ضوی، نان قدس رضوی و کنسرو و سردخانه ی رضوی، تشکیل شده وظایف و فعالیت های متنوعی نظیر ارائه ی خدمات پس از فروش محصولات شرکت شهاب خودرو، قبول نمایندگی اشخاص حقیقی و حقوقی داخلی و خارجی در کلیه ی امور بازرگانی، فروش لوازم و قطعات یدکی، ارائه ی سرویس های لازم با ایجاد تعمیرگاه های مجاز در سراسر کشور و انجام کلیه ی امور بازرگانی اعم از خرید و فروش واردات و صادرات مرتبط را انجام میدهد.
بیست و هشتم اسفند: افتتاح کتابخانه ی آیت الله حاج شیخ عباس تربتی(قدس سره) مشهد(1361)
افزودن دیدگاه جدید:
فصلنامه،پژوهشنامه مطالعات آرشیوی
فصلنامه ای است علمی–تخصصی درحوزه اسناد مکتوب وشفاهی که قصد دارد پژوهش هایی را باتکیه براسناد موجود در آستان قدس و سایر مراکز آرشیوی منتشرکند.