سالروز صدور رای مجلس شورای اسلامی به عدم کفایت بنی صدر(1360ش) و عزل وی
۱۳۹۵-۰۳-۳۱
طرح عدم کفایت سیاسی بنیصدر در مجلس تصویب شد (روزنامه کیهان، شنبه 30 خرداد 1360)
با بالا گرفتن اختلاف بین مسؤولان انقلابی نظام اسلامی و بنیصدر، موضعگیری علیه اهداف نظام اسلامی و سوء مدیریت وی در جنگ، امام خمینی(ره) در 20 خرداد 1360، پس از مشورت با مسؤولان عالی رتبه نظام، وی را از فرماندهی کل قوا، که به نیابت از ولی فقیه در اختیار او بود، بر کنار نمودند. بنی صدر به جای اصلاح خود در مقام ریاست جمهوری به کارشکنیهایش ادامه داد که این امر به واکنش نمایندگان انقلابی مجلس شورای اسلامی انجامید. از اینرو در 24 خرداد، درخواست طرح عدم کفایت سیاسی او در مجلس عنوان شد. در این میان هر چند برخی علیرغم تلاش طرفداران بنیصدر در داخل و خارج از مجلس، بر عدم طرح این مسأله در مجلس در نهایت، مجلس شورای اسلامی در 31 خرداد 1360 رأی به عدم کفایت سیاسی بنیصدر داده و بارزترین دلیل بر عدم کفایت سیاسی بنیصدر از سوی 177 تن از نمایندگان مجلس «موضعگیری وی علیه نظام جمهوری اسلامی و اتحاد با نیروهای ضد انقلاب وابسته به شرق و غرب جهت نابودی نظام اسلامی و همچنین مخالفت مستمر وی با مجلس شورای اسلامی از بدو تأسیس و حتی پیش از افتتاح آن، دخالت صریح در قوه قضاییه و عدم درک صحیح از بدیهیترین اصول قانون اساسی و نیز عدم اعتقاد به اصل تفکیک قوا» اعلام شد.
اکبر هاشمی رفسنجانی که در آن برهه ریاست مجلس بود، لحظاتی پس از رایگیری در جمع مخالفان بنیصدر که در برابر مجلس تجمع کرده بودند این خبر را اعلام کرد و گفت «به زودی رهبر کبیر انقلاب درباره عزل بنیصدر تصمیم نهایی را خواهند گرفت».
مجلس به عدم کفایت بنیصدر رای داد و امام حکم عزل او را امضا کرد (روزنامه کیهان، دوشنبه اول تیر 1360)
این حکم برای امام ارسال شد، امام خمینی(ره)، نیز در اول تیرماه طی پیامی وی را از ریاست جمهوری عزل کردند. ایشان در آن پیام فرمودند: "پس از رای اکثریت قاطع نمایندگان مجلس به عدم کفایت سیاسی بنیصدر، ایشان را از ریاست جمهوری عزل نمودم." بنیصدر که از بازداشت و محاکمه خود هراسان بود، در 7 مرداد 1360 با ربودن یک هواپیمای و لباس مبدل از ایران به فرانسه گریخت. ابوالحسن بنیصدر بلافاصله پس از ورود به فرانسه درخواست پناهندگی سیاسی کرد و تا مدتها همچنان خود را رئیسجمهور اعلام میکرد. از سوی وزیر خارجه وقت ایران نیز طی درخواستی رسمی از فرانسه خواهان استرداد بنیصدر شد؛ خواستهای که با مخالفت دولت این کشور عملی نشد. مسعود رجوی، یکی از رهبران سازمان مجاهدین خلق نیز در کنار وی وارد فرانسه شد و در آنجا اقامت کرد واینگونه فعالیت بنی صدر و منافقین در مخالفت با نظام و انقلاب رسما آغاز شد.
دلایل امام جمعه تهران برای عدم کفایت بنیصدر (روزنامه اطلاعات، چهارشنبه یکشنبه 7 تیر 1360)
در خاتمه شایان ذکر است، اداره اسناد استان قدس رضوی با در اختیار داشتن حدود 800 برگ سند مکتوب در مورد فعالیت های بنی صدر در زمان ریاست جمهوری و قبل و بعد از آن، روند قرار گرفتن وی در مقابل نظام و انقلاب و همراهی اش با گروهکها وتلاش برای ایجاد اختلافات در بدنه نظام نوپای انقلاب، زمینه های تحقیق و پژوهش در حوزه انقلاب اسلامی ایران را فراهم آورده است. به این مجموعه اسناد گرانبها میتوان مجموعه کتابهای ارزشمند و اسناد صوتی و تصویری ونیز مطبوعات گرانبهای خرداد و تیر سال 1360را نیزافزود. که از آن جمله سند معتبر متن سخنان رهبر معظم انقلاب آیت الله خامنه ای با عنوان " چهارده دلیل برای اثبات عدم کفایت آقای بنیصدر" می باشد که در روزنامه اطلاعات تیر ماه 1360 آورده شده ودر قالب کتاب نیز منتشر گردیده است. فاطمه خندان (کارشناس واحد انقلاب اسلامی)
افزودن دیدگاه جدید:
فصلنامه،پژوهشنامه مطالعات آرشیوی
فصلنامه ای است علمی–تخصصی درحوزه اسناد مکتوب وشفاهی که قصد دارد پژوهش هایی را باتکیه براسناد موجود در آستان قدس و سایر مراکز آرشیوی منتشرکند.