نگهداری 458 عنوان مجله ادبی در گروه مطبوعات آستان قدس رضوی
۱۳۹۶-۰۶-۲۷
به مناسبت روز شعر و ادب فارسی مطرح شد:
نگهداری 458 عنوان مجله ادبی در گروه مطبوعات آستان قدس رضوی
سرپرست گروه مطبوعات سازمان کتابخانهها، موزهها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی از نگهداری 458 عنوان مجله تخصصی در حوزه ادب فارسی در آرشیو مطبوعات این آستان مقدس خبر داد.
به گزارش آستان نیوز، طاهره مهاجرزاده با بیان این مطلب گفت: مجموعه ارزشمندی از نشریات حوزه شعر و ادب فارسی در این آرشیو وجود دارد که مجله «بهار» قدیمیترین نشریه در این زمینه محسوب میشود.
وی ادامه داد: اولین مجله ادبی کشور توسط یوسف اعتصامالملک (پدر پروین اعتصامی) در سال 1328 قمری چاپ شده است و عمده مطالب آن به ترجمه مقالات و نوشتههای ادبی فرانسویزبان اختصاص دارد.
مهاجرزاده افزود: مجله «دانشکده»، دومین نشریه ادبی بهشمار میرود که توسط ملکالشعراء بهار منتشر شده است و با چاپ آن سیر انتشار نشریات تخصصی ادبی کشور در مسیر رشد و گسترش قرار گرفت.
وی مجله «دبستان» را نخستین مجله ادبی خراسان دانست و ابراز کرد: این نشریه به همت سیدحسن مشکان طبسی در سال 1301 منتشر شد و از آن به عنوان سومین مجله تخصصی ادبی کشور یاد میشود.
سرپرست گروه مطبوعات آستان قدس رضوی با اشاره به این که حدود 20 عنوان از نشریات ادبی این آرشیو در دوره قاجار منتشر شده است، گفت: از جمله این نشریات میتوان از بهار، دانشکده، دبستان، فرنگستان، سودمند، تحفهالادباء و ارمغان نام برد.
وی همچنین بیان کرد: حدود 30 عنوان نشریه ادبی فارسیزبان که در کشورهای هند، ترکیه، پاکستان، افغانستان، لبنان، مصر، ازبکستان، تاجیکستان، عراق، آلمان، فرانسه، آمریکا و کانادا به چاپ رسیده است در آرشیو مطبوعات آستان قدس وجود دارد.
نشریات دوره معاصر
مهاجرزاده با تأکید بر اینکه عمده نشریات ادبی ایران در تهران منتشر شده است، اضافه کرد: بیشترین نشریات ادبی آرشیو مطبوعات آستان قدس رضوی مربوط به دهه 80 است و افزون بر 110 عنوان نشریه را در برمیگیرد.
وی گفت: در حوزه ادبیات کودک و نوجوان نیز منابعی مانند «پژوهشنامه ادبیات کودک و نوجوان» از جمله منابع دوره معاصر این آرشیو بهشمار میرود که با مطالبی در قالب مقاله، مصاحبه، معرفی مطبوعات و کتابهای فصل، ویژه این گروه سنی کشور به چاپ رسیده است.
سرپرست گروه مطبوعات این آستان مقدس ادامه داد: همچنین مجموعهای از ویژهنامههای تخصصی زبان و ادبیات فارسی که توسط نشریات مختلف کشور اعم از نشریات مستقل و یا وابسته به مراکز فرهنگی و دانشگاهها مانند دانشگاه تهران، علامه طباطبایی، شهید بهشتی، فردوسی مشهد و اصفهان منتشر شده و حاوی مقالات متعدد در حوزه شعر و ادبیات است در آرشیو مطبوعات این آستان مقدس گردآوری شده است.
وی افزود: به عنوان نمونه «فصلنامه شعر» با ارائه مطالبی مانند بررسی و تحلیل شعر شاعران دورههای مختلف تاریخی، گفتوگو با شاعران و... به طور اختصاصی به شعر میپردازد و یک شماره آن در قالب ویژهنامه غزل منتشر شده است.
مهاجرزاده بیان کرد: ادبستان، آزما، آدینه، دنیای سخن، ادبیات معاصر، هستی، حافظ، کارنامه، ایراننامه، نگاه نو، بخارا و چیستا، از جمله نشریات ادبی موجود در این آرشیو هستند که پس از پیروزی انقلاب اسلامی در کشور به چاپ رسیده است. البته برخی از نشریات ادبی موجود جزو نشریات دانشجویی محسوب میشود.
منابع مرجع
در ادامه سرپرست گروه مطبوعات آستان قدس رضوی تشریح کرد: علاوه بر نشریات ادبی، کتابهای مرتبط و مرجعی در این گروه وجود دارد که در کتابخانه تخصصی مطبوعات نگهداری و خدمات آن ارائه میشود.
وی اضافه کرد: کتاب «نگاهی به نشریات گهگاهی» از جمله این موارد است که در آن تعدادی از نشریات نامنظم غیردولتی کشور در سالهای 1332 تا 1357 معرفی شده و عناوینی مانند گاهنامه از شعر تا قصه، نشریه بازار، جزوه شعر و همچنین شعر دیگر، با محوریت شعر فارسی در آن معرفی شده است.
مهاجرزاده گفت: «دانشنامه ادب فارسی» و «دانشنامه زبان و ادب فارسی» از دیگر کتابهای مرجع کتابخانه تخصصی مطبوعات آستان قدس رضوی در این حوزه بهشمار میرود.
وی همچنین از کتاب مرجع دو جلدی «مقاله نامه امام رضا(ع)» نام برد و بیان کرد: یکی از موضوعات جلد اول این کتاب «امام رضا(ع) در آینه ادبیات» است. در این قسمت از کتاب، فهرست بیش از هزار و 700 عنوان مقاله مرتبط در این زمینه که در نشریات منتشر شده و همه آنها در آرشیو سازمان کتابخانهها، موزهها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی نیز وجود دارد، ارائه شده است.
وی آرشیو مطبوعات این سازمان را یکی از بزرگترین آرشیوهای مطبوعاتی کشور دانست و تصریح کرد: مجموعهای از نشریات نفیس قدیمی تا نشریات روز کشور در این آرشیو جمعآوری شده است که با دیجیتالسازی نشریات قدیمی تلاش شده این میراث مکتوب برای آیندگان به خوبی حفظ و نگهداری شود.
مهاجرزاده با بیان اینکه مجموعه نشریات ادبی آرشیو مدیریت امور اسناد و مطبوعات آستان قدس رضوی بیشتر از طریق اهداء توسط اشخاص و یا ناشران گردآوری شده است، گفت: گروه مطبوعات این مدیریت از تمامی ناشران ادبی و مجموعهداران و استادان حوزه شعر و ادب فارسی دعوت میکند با واگذاری منابع خود به این آرشیو، ما را در راه صیانت از این آثار بیبدیل یاری کنند.
وی خاطرنشان کرد: تالار محققان مطبوعات و همچنین کتابخانه تخصصی مطبوعات آستان قدس رضوی همه روزه به استثنای روزهای تعطیل رسمی، از ساعت 7 تا 19، در جوار بارگاه ملکوتی امام هشتم(ع)، آماده خدماترسانی به عموم علاقهمندان حوزه مطبوعات بهویژه پژوهشگران و دانشجویان است.
یادآور میشود، روز 27 شهریور ماه در تقویم رسمی کشور، روز شعر و ادب فارسی نامگذاری شده است
لینک خبر
افزودن دیدگاه جدید:
فصلنامه،پژوهشنامه مطالعات آرشیوی
فصلنامه ای است علمی–تخصصی درحوزه اسناد مکتوب وشفاهی که قصد دارد پژوهش هایی را باتکیه براسناد موجود در آستان قدس و سایر مراکز آرشیوی منتشرکند.