اتمام پروژه تاریخ شفاهی «فریمان» در مرکز اسناد آستان قدس رضوی
۱۳۹۵-۱۰-۲۹
پروژه تاریخ شفاهی «شهرستان فریمان» به همت کارشناسان بخش تاریخ شفاهی مدیریت امور اسناد و مطبوعات آستان قدس رضوی به پایان رسید.
به گزارش آستاننیوز، مسئول بخش تاریخ شفاهی مدیریت امور اسناد و مطبوعات آستان قدس رضوی بیان کرد: طرح تاریخ شفاهی فریمان، یکی از طرحهای تاریخ شفاهی شهرستانها این بخش به شمار میرود. این پروژه از 26 اسفند 1389 آغاز شد. در قالب این طرح حدود 145 مصاحبه، به مدت 237 ساعت، در زمینه تاریخ اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی فریمان انجام شده است.
محمد نظرزاده ادامه داد: این پروژه با توجه به اهمیت یافتن فریمان در دوره معاصر و شکلگیری آن به صورتی شهری مدرن، تاثیر این شهر در وقایع قرن حاضر مشهد و برخی از روستاهای آن که موقوفه آستان قدس رضوی میباشند، در دستور کار بخش تاریخ شفاهی قرار گرفت. حسن کار در این بود که بسیاری از افرادی که میتوانند در جمعآوری اطلاعات در زمینههای مختلف اجتماعی و فرهنگی و اقتصادی فریمان مفید واقع شوند، در قید حیات بودند. به امید روشن شدن برخی زوایای تاریک رویدادهای تاریخی، اولین مصاحبه با نورالدین آل طه، متولد 1303 شمسی و رئیس اداره کشاورزی فریمان، شروع شد.
وی گفت: پروژه تاریخ شفاهی فریمان بر آن است که به بررسی وقایع سیاسی و اجتماعی معاصر فریمان، روستاهای اقماری آن و چگونگی شکلگیری مؤسسات تمدنی جدید و تبدیل فریمان به شهری مدرن با توجه به خاطرات شخصی افرادی که در دوره پهلوی اول و دوم حضور داشتهاند به کسب اطلاعات مفید مبادرت کند.
نظرزاده اضافه کرد: در این پروژه سعی شده است در مورد بافت قدیمی شهر، آداب و رسوم و فرهنگ، توسعه شهری فریمان در دوره رضاشاه، آموزش و پرورش، کشاورزی و اقتصاد، تأسیس کارخانه قند و انقلاب 1357، اطلاعاتی گردآوری شود.
وی با تأکید بر اینکه پروژه تاریخ شفاهی شهرستانها از اهمیت ویژهای برخوردار است، ابراز کرد: با انجام آن میتوان برخی از رویدادهای تاریخ شهرستانها که در اذهان مردم و به خصوص اشخاصی که از لحاظ سن و موقعیت با واقعه یا رویداد تاریخی شکل گرفته در آن شهر قرابت دارند بازسازی کرد، به خصوص آنکه برخی از آنها در هیچ کتاب و سندی ضبط و ثبت نشده است.
مسئول بخش تاریخ شفاهی مدیریت امور اسناد آستان قدس رضوی افزود: روش معمول در انجام تمام مصاحبهها این است که ابتدا زندگینامه مصاحبهشونده، آداب و رسوم و اوضاع فرهنگی زمان زندگی او و سپس شغل و در پایان خاطرات و روایتهایش از وقایع و رویدادهای تاریخی روی داده در شهر فریمان مورد سؤال قرار میگیرد.
وی با تذکر این مطلب که برخی از مصاحبهشوندگان عکس و اسناد مکتوب مرتبط با فریمان را نیز در اختیار مدیریت امور اسناد و مطبوعات آستان قدس رضوی قرار دادند، گفت: خاطرات و روایتهای شفاهی افراد مصاحبهشونده کمک مهمی در بازسازی تاریخ فریمان در کنار استفاده از اسناد و منابع مکتوب میکند.
نظرزاده از بخش تاریخ شفاهی آستان قدس رضوی به عنوان یکی از غنیترین مراکز تاریخ شفاهی کشور نام برد و اضافه کرد: تاریخ سیاسی، ابنیه، اداری و فرهنگی آستان قدس رضوی؛ تاریخ سیاسی، فرهنگی، اجتماعی، مذهبی و اداری شهر مشهد؛ تاریخ شفاهی جنگ ایران و عراق و تاریخ شفاهی شهرستانهای استان خراسان رضوی و مناطق و روستاهای اقماری مشهد از جمله موضوعاتی است که در طرحهای مختلف مورد بررسی قرار میگیرد.
یادآور میشود، پژوهشگران و علاقهمندان رشتههایی همچون تاریخ، مردمشناسی و جامعهشناسی، میتوانند از مجموعه مصاحبههای بخش تاریخ شفاهی با مراجعه به مدیریت امور اسناد سازمان کتابخانهها، موزهها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی مستقر در ساختمان بنیاد پژوهشهای اسلامی واقع در ضلع شرقی دوربرگردان طبرسی حرم مطهر رضوی، طبق ضوابط این سازمان استفاده کنند.
افزودن دیدگاه جدید:
فصلنامه،پژوهشنامه مطالعات آرشیوی
فصلنامه ای است علمی–تخصصی درحوزه اسناد مکتوب وشفاهی که قصد دارد پژوهش هایی را باتکیه براسناد موجود در آستان قدس و سایر مراکز آرشیوی منتشرکند.